- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Нов завет
Искам да попитам,дали съдържанието на Новия завет е било променено,защото наскоро четох в една книга,че 553г. сл.Хр. е бил свикан Втори синод и там не помня кой император и кои институции променили учението?Любопитно ми е просто и ако някой може да отговори ще съм благодарен.![]()
Питаш, защото наскоро са ти раздали, синята книжа "Новия Завет" и яко си се запалил или ...![]()
Принципно, всяко издателсво, си издава варианта, което то си има, и не им пука особено колко е вярно това вътре ... ,важното е крайният резултат т.е да е готово и да има нещо на лице, така ще спокойно мога да ти кажа, че от тогава до сега, толкова много е изменяно, че едва ли ще намериш, истината ... първо е преведена на "уж" разбираем език представям си при превод, на колко места смисъл е загубен, от оригинала, и е насочен в съвсем друга посока, колкото да има смисъл, а и колко е разбираем в момента няма да коментирам
![]()
Spam Team !
"сУфийСко Чадо"
"Нашо моНче "
"Пред винкелО всички сме равни!"
"Баба Диско Парти"!
"Дръмката!" (За кой-т не знаЕ к'Во е да дерзай)
"Тролизъм" (Форумно-Селско-Диалектно наименование на СПАМ).
"На бай Тико внук му" -
"Животът е компот ,в които всеки се бори за сливата"
Мисля, че имаш в предвид за гласуването при Константин Велики...
Im back...
Ей на върхът на пръстите ми беше да го напиша ...Първоначално написано от TheMightyNadenica
![]()
Spam Team !
"сУфийСко Чадо"
"Нашо моНче "
"Пред винкелО всички сме равни!"
"Баба Диско Парти"!
"Дръмката!" (За кой-т не знаЕ к'Во е да дерзай)
"Тролизъм" (Форумно-Селско-Диалектно наименование на СПАМ).
"На бай Тико внук му" -
"Животът е компот ,в които всеки се бори за сливата"
да, но и не само тогава. едни пичове бяха изчислили че цялата библия е била променяна повече пъти отколкото има думи в нея, колкото и психарски да звучи.
ако те интересува повече мога да ти дам едни книги по въпроса но са на english
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
Е това е повече от ясно...но най-вероянто става на въпрос за по-колосален случай...а именно по времето на Константин!Първоначално написано от gandalfepi4
Im back...
Какъв Константин Велики през 553, какви пет лева?
Не съм се запалил да чета,просто ми стана интересно,че уж се твърди че Библията е боговдъхновена,а те са се съдрали да променят съдържанието и изглежда не само през 553г.сл.Хр.,но и на други дати.Благодаря все пак за отзивите![]()
миии, нали на първо място осъзнаваш че има библейски текстове които не са в библията и единствената причина за това е че никой не ги е сметнал за удобни за властта когато книгата е била гласувана?
ако не беше ориген щяхме да си четеме напълно различен канон.
в крайна сметка представяш ли си джизъса да каже че трябва сляпо да се подчиняваш на господаря си понеже всяка власт е дадена от бог, което автоматично оправдава хитлер, пол пот, мао, сталин и сие, и че ако властелин е лош то вината е твоя?
или пък готината, оригинална история за първата жена - лилит, а не ева, която само се усеща на места, но иначе е изрязана?
неее, има си библейски канон, има си и оригинални текстове - когато видиш кои части не съвпадат с оригиналите и кои не са включени изобщо лягаш на пода и почваш да roflmao-ваш със сълзи на очите
ПП виж малко датите ако ти пука. сравнително сигурен съм че въпроса за канон се поставя на никейския събор и се затваря на трентския, но съм абсолютно неспособен да помня дати за дълго.
и все пак не е ли смешно - езичници и варвари определят християнската библия за днешните праведници![]()
Със сигурност е била променяна и то не веднъж, друг е въпроса че има и много апокрифни евангелия, които не са включени в нея защото са в пълен разрез с това което пише в останалите включени евангелия.
Просто ми прави впечатление, че в този подфорум се пишат страшно много глупости. Ето например тук на никой не му направи впечатление, че Константин Велики е умрял повече от 200 години преди въпросната 553 сл.Хр.Първоначално написано от playy
^остави ги ония двамата неграмотници Кьофтьо и Наденичко - просто игнор на постовете им.
никога не е имало империя която да обхваща целият свят, така че едва ли е било възможно съдържанието на Библията да бъде променено за целият свят, плюс това никой не би посмял, а и едва ли духовниците биха позволили промяна
^ да ти давам ли примерите бонбон?
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
Първоначално написано от gandalfepi4
![]()
![]()
Тоя пак почна с примерите....
![]()
![]()
![]()
Идеята няма как да бъде променена, сменена и т.н. идеята е една.....Въплатеният Бог изкупва човечеството от греха чрез Своята саможертва....съдържанието чрез превода малко или много се променя...а преводи много...но няма как нещо толкова мащабно да бъде променено драстично....Първоначално написано от playy
ейййй беее![]()
то щото това е единствената част в н.з. нали?![]()
![]()
![]()
ех че си хлъзгав бе, като змия. aма аз си знам как да пипам - какво ще кажеш за тази част която казва как евреите са убили иисус и кръвта му е на техните ръце, която не се намира в по-ранните издания и мистериoзно се появява по време когато църквата е антисемитски настроена?
или за онази част която казва как християните ще могат да устоятват на змийска отрова и да говорят на всички езици?
ఇది వాస్తవం?
или просто това че не фигурира в никоя версия отпреди определена дата не е само космическа случайност а?
The Bird of Hermes
Кухендър кух...това което казваш е пълна глупост...пак ли от гугъла я изрови...![]()
![]()
![]()
1 Петрово 3:15
Но почитайте със сърцата си Христа като Господ, като бъдете винаги готови да отговаряте, (но с кротост и страхопочитание), на всекиго, който ви пита за вашата вяра.
би ли желал да перефразираш отговора си, тъп, прост селянин такъв?
и ДА, бих желал да игнорираш обидите които току-що написах тъй като твоят бок така ти заповядва.
Опитвам се да Го почитам като пазя името Му от такива които го хулят...опитвам се да отговарям в добрия тон...обаче ти си едно говедо което прекрачва секви граници...на всичкото отгоре ме обиждаш и мене..отговарям на обидите които ми казваш...ти не ме питаш за моята вяра а ти я хулиш с гнусни твърдения...и искаш да не ти викам кух....напротив много си кух независимо че следваш 2 специалности в Германия, миеш чиниите в най долнопробната немска дупка и искаш да станеш говедар.................................... .........................Първоначално написано от gandalfepi4
1 нидерландия е, а не холандия
2 получавам по 700? на месец от тъпия рестoрант (без помощи) което за студентска part-time job не е кой знае колко малко
3 не вярвах че е физически възможно някой да е толкова тъп че да не разбере че това за свинепасът беше шега
4 ти си го почиташ как ти е угодно, а не как требе - директно ти се казва да правиш нещо пък ти не го правиш.
така ли щеше да се изблещиш ако ТоЙ ти беше цитирал този пасаж?
отговор - не
обяснение - понеже си пишльо
не пише ли в книгата че християните ще бъдат презирани, подигравани и преследвани и че ВЪПРЕКИ ТОВА трябва да поддържат високите си морални ценности?
или ти искаш да не си част от това? само медът но не и жилото нали?
много е лесно, момченце, да си много учтив и много приятелски настроен когато говориш с някой който вече е такъв нали? нали?!
но когато нещата загрубеят, когато трябва да ДОКАЖЕШ колко струваш и колко си готов да не се поддадеш на изкушение изведнъж и ти веднага започваш да обиждаш и плюеш като един най-долен *кхъм* атеист
ако апостолите или мъчениците правеха така религията ти щеше ли да просъществува и десетилетие? не е нужно да се качваш на такова ниво, но не е и нужно да падаш толкова ниско - ЗАПОВЯДАНО ТИ Е ДА НЕ ПРАВИШ ТОВА КОЕТО НАПРАВИ НЯКОЛКО ПЪТИ
ако ти е много трудно да правиш това което християните трябва да правят си бий шута от тази религия поне да не я петниш
да ти давам ли списъка с места от библията които забраняват да обиждаш хора? да го давам ли или сам можеш да си съставиш такъв?
правиш това което християнин не бива да прави и не правиш това което християнин трябва да прави.
сега ако си мислиш да кажеш "ХЪРРР, ДЪРРР! ти не разбираш високо и дълбоко аналогично-метафорично-небуквалистично, трансценденталния, псевдоетеричен и философски смисъл на пасажите които всъщност казват точно обратното" аз ще ти кажа ДАВАЙ -
![]()
"първо извади гредата от своето око, и тогава ще видиш ясно, за да извадиш съчицата, която е в братовото ти око." (Лука 6: 41)
И все пак сме хора не сме безгрешни не мислиш ли?
^ това ли си казваш докато мастурбираш?
езекил 23:20 И залудя за любовниците си измежду тях, чиито мъжества бяха като на осли, и семеизливането им като семеизливане на коне. 21Така ти си ламтяла за невъздържаността на младостта си, когато гърдите ти се налягаха от египтяните заради младите ти съсци.
The Bird of Hermes
???Първоначално написано от gandalfepi4
езекил 23:20 И залудя за любовниците си измежду тях, чиито мъжества бяха като на осли, и семеизливането им като семеизливане на коне. 21Така ти си ламтяла за невъздържаността на младостта си, когато гърдите ти се налягаха от египтяните заради младите ти съсци.[/quote]
???
Ти си откАчен !!!
ми аз ли съм ги писал тези боговдъхновени пасажи?
ако не мислиш че са автентични просто copy-past-ни книгата и номерата в гугъла или си попрегледай домашната библия