- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Има ли съзнание?
Почти всеки човек вярва във съществуването на някаква сила... нещо, което е по-голямо и могъщо от нас. Нещо недостижимо и невъобразимо.
Някой я наричат съдба, други я наричат бог, трети я наричат хаос, четвърти - силата.
За мен няма значение как я наричате. То си е за вас.
Питам ви само едно - "Тази сила има ли съзнание?"
Ако вярвате че "висшата сила" е нещо като феномен, облак, въздух, природно явление, светлина и подобни, тогава значи вашият отговор е "не".
Ако смятате че е хаос, тогава също отговорете с "не".
Ако смятате че е предопределена съдба, или бог, тогава отговорете с "да". Ако смятате че е нещо друго, което също може да мине за нещо съзнателно, тогава пак отговорете с "да", но добавете и пост в който да обясните какво е то.
Приятно писане.
(:
Аз самия отговарям с "не".
Вярвам че има сили които не можем да обясним с науката си и най-вероятно никога няма да можем, но не вярвам че те са съзнателни.
Няма да обяснявам в какво точно вярвам. То си е за мен.
Кажи в какво точно вярваш .... Сподели с нас....
Интересно ми е !!!Първоначално написано от SomeRandomDude
На мене може да ми пука бе пич. Но както си прецениш. ако не ти се лафи за тва остави....Първоначално написано от SomeRandomDude
А лично вярвам в съществуването на висш разум и бих го нарекъл Бог и въобще вярвам че има нещо духовно,защото не мисля че всичко е една физика и химия.Сега не мога да приема идеята,че ако не спазваш определени морални канони и заповеди,не слушаш Бог и не се молиш,нито пееш на Бог ще отидеш в Ада,защото все пак ние сме негово творение-WTF?Кои родители,биха пратили децата си в подобно място,ако не ги слушат?Аз самият стигнах до такова заключение след прочитането на някои книги и доста мислене от моя страна и това ме удовлетворява.Все пак ние сме свободни същества и имаме правото да вярваме в каквото пожелаем,нали...?
С други думи вярваш в бога, но не и в църквата.
Правилно ли те разбрах?
Вярвам в Бог,но не точно този образ който е описан в Библията,нито Корана,нито която и да било свещена книга.
Аз не вярвам в някакъв разум или нещо съзнателно, не мога да си обясня как то се е появило, защо е по - висшо от нас, дали може да контролира живота ни, и просто възникват прекалено много въпроси, ако изобщо има нещо. В съдба също не вярвам, пък и би било прекалено депресиращо, всичко да е предначертано и да не можеш да промениш живота си. Освен, че няма доказателства, не виждам и смисъл и нямам нужда да вярвам в бог, съдба или някакъв разум.
Aз вярвам, че аннунак и неговата империя от висши извънземни аннунаци съзнателно и подсъзнателна управляват човечеството! Ние сме роби!![]()
Ама наистина, авторе, в какво вярваш? Изгарям от интерес да разбера.![]()
по темата: не.
Еми примерно, има много раси...които са много по-висши от нас...следователно - по-висш разум...и е съзнателен!
А както се спомена за природни явления, физични закони и от този род....мм ние си мислим, че нямат съзнание...но това не е съвсем сигурно...така че тука не може да се каже и отсече!
Im back...
Това ми хареса.Първоначално написано от TheMightyNadenica
Мисленето ти е доста разчупено.
Не само приемаш че може би има висша сила, но и приемаш че надали е само една.
Също така приемаш че има неща които не знаеш, вместо да се опитваш да знаеш всичко.
+10 респект.
vpowerrr
Ммм...
.........
...не.
Наистина не е важно.
Просто приеми че не вярвам в нито една от познатите религии, но не съм и атеист.
Е естествено, че не знам всичко! Дори и посветените в тайното познание не знаят всичко!Първоначално написано от SomeRandomDude
А и както (не помня кой беше казал...някой от ранга на Сократ(ако не е той)) е казал - Колкото повече знам, толкова повече осъзнавам, че нищо не знам!
Im back...
Да...
Аз съм го чувал в друг вариант.
Познанието е като сфера в пространството. Колкото по-голяма е тя по обем, толкова повече допирни точки има с неизвестното.
Точно! И аз така щях да го обясня, ако някой беше се заял...само, че с окръжност...но е все едно! Дори мисля, че като бях много малък и на мен на подобен принцип ми го обясняваха...Първоначално написано от SomeRandomDude
Im back...
А на теб ти харесва да бъдеш различен?Първоначално написано от SomeRandomDude
Sometimes I feel
Like I don't have a partner
Sometimes I feel
Like my only friend
Is the city I live in
The city of angels
Lonely as I am
Together we cry ..
Харесва ми да бъда себе си.
От някои хора съм различен, от някои не... зависи по какво и как се сравнявам.
Добре само,че това отначало леко расистко прозвуча.Няма висша раса.Първоначално написано от TheMightyNadenica
![]()
Разбира се че има висш разум и той се нарича Бог. Бог е добрият разум.
“Не е важно колко силно удряш. Важно е колко удара можеш да понесеш и да продължиш напред. Така се ражда победата...”
Човека е най-висшото същество няма по-висши същества от човека