- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Има ли съзнание?
Агностик?Първоначално написано от SomeRandomDude
Иначе: "не". Дори на теория да се приеме, че има висше съзнание, то именно защото е висше не би трябвало да е възможно да бъде подложено на класификация като такова от страна на нашите "низши". Просто смисълът, който залагаме в думата "съзнание" няма как да отговаря на истината, по мое мнение.
Не става на въпрос за негри, бели, мулати, дръпнати, ескимоси и тн!!! А за сиви, рептили и тн!Първоначално написано от jumpin
Im back...
Ти някакъв егоцентричен първолак ли си...?Първоначално написано от luda4et0o
Im back...
Ти някакъв духовен баща и съдник ли си?Първоначално написано от TheMightyNadenica
Няма доказателства(твърди/материални имам предвид, теории на конспирацията и подобни не се броят), че човекът не е най-висшата форма на разум, така че със същия успех може и да е прав.
Това, че теб не те кефи не значи задължително, че не е вярно.
Бръсначът на Окам.Първоначално написано от NFW`
За мен най-логичното обяснение е ,че има нещо извън човешките разбирания ,макар и да не бих си позволил да го класифицирам , камо ли да го наричам "Бог". Религиите са тъпи и им се радват тъпи хора. уатева.
Всичко е прекалено сложно ,че да е просто случайност ,а дори да беше - това не обяснява откъде са се пръкнали 'нещото' и 'нищото' и дали въобще това са категории ,с които се изчерпва Вселената.
Пф..няма да ви занимавам повече
![]()
Бръсначът на кого?Първоначално написано от Auriss
Сериозно, не ми казвай, че има такава книга. Или филм. Или каквото и да е.
Всъщност какво се изненадвам, никога не съм мислел, че първи достигам до такива заключения.
Заби ми надеждите в земята
Тук
Първоначално написано от SomeRandomDude
значи си иррелигиозен откъм религия
откъм теизъм може да си апатеист или пантеист който евентуално да е агностик (само да ти е по-лесно да казваш като те питат)
Чатнах.Първоначално написано от Auriss
Принципът ми е ясен и обичам да действам по него, да, обаче терминът го виждам за пръв път. Pretty cool.
Досега не знаех тази дума. Проверих я.Първоначално написано от NFW`
Не, не съм агностик.
Аз лично вярвам че независимо колко висше е едно съзнание, то трябва да стъпва върху няколко опорни точки за да може да бъде наречено съзнание. Върху същите опори стъпват и нисшите.
Не мисля че съм точния човек който да обясни това както трябва, но ще опитам.
Ако мисъл означава нещо което е формирано вътре, а не възприето отвън, то едно съзнание трябва да има мисъл.
Ако желанието и стремежът са неща които се формират в мисълта, а не са възприето отвън, тогава едно съзнание трябва да има желания и стремежи... Да иска. Трудно ми е да си представя съзнание без нито едно желание, било то разбираемо за човека, или не.
Незадължителни неща са:
-Емоциите
-Методите на възприемане и обработка на информация
-Гледните точки
-Съобразителността (Едно съзнание пак е съзнание, дори и да не де сеща че 3+3 и 2+4 е едно и също.)
-Други
За съзнание ни трябват сами мисъл и желания.
Е?
"Силата/Силите" имат ли съзнания според вас?
Не говоря за извънземни.
Говоря за напълно земни неща.
Неща които още не разбираме.
Еми дори и глупавите за вас животни са по-висши и интелигентни от нас! А за друга раса да не говоря!Първоначално написано от NFW`
Im back...
Ти някакъв превъзбуден първолак ли си?Първоначално написано от TheMightyNadenica
Това само като демонстрация колко ти е куца логиката и изказването ѝ. Това, което казваш, е в пъти по-малко вероятно от това, което другото момче мисли.
И ако единствения аргумент, който можеш да извадиш е "аз съм прав, пък ти грешиш, понеже си тъп" значи просто можеш да спреш да пишеш. Аз лично ще съм ти много благодарен. Прекомерните удивителни пък са отделен въпрос, в който дори не искам да задълбавам.
Първоначално написано от SomeRandomDude
Вярата е крайно субективна. На такава база не мога да водя спор, в случай, че не споделям вярванията ти.
=> съм дотук.
^
Говорим за прекалено неясни неща за да стъпваме върху друго, освен собствената си вяра, или тази на други хора.
Ако искаш да водиш спор, можеш да го започнеш със, или без да намесваш това кой в какво вярва.
Радвам се че не искаш.
Първоначално написано от NFW`
Еми мога да ти кажа колко са по-умни животните от нас, или друга раса! Но най-вероятно ще си загубя времето! Както съм го и правил! Обяснявал съм поне 3 пъти! Но ти навярно няма да си направиш труда да потърсиш...така че кажи какво искаш да ти докажа....?
Im back...
^ кажи защо твърдиш че животните са по-умни от нас и най-вече какви критерий използваш
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
Еми дори и факта, че те не се самоунищожават...ги прави в пъти по-добри от нас!Първоначално написано от gandalfepi4
Im back...
Това май ти единствения довод, а ?
някои животински видове се самоунищожават кренвирш, сори
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
Ами всъщност не!Първоначално написано от ZipFail
Гандалф...дори и да има...това е изключение!
Im back...
Well now, понеже явно си твърде бавен, за да схванеш какво е значението на думата "аргумент", направо ще ти дам пример:Първоначално написано от TheMightyNadenica
Човекът е съществото с най-голямо териториално влияние на планетата Земя.
Човекът е съществото, в чиято власт са и запазването, и унищожението на всеки останал животински или растителен вид на планетата Земя.
Човекът е единственият вид на планетата Земя, който създава произведения, чиято единствена цел е да бъдат красиви, вдъхновяващи и пр., без реално практическо приложение.(Изкуство)
От тези три набързо скалъпени аргумента, наденичке, следва всичко друго, но не и че човекът е низш вид(при сравнение с който и да било друг от същата планета).
С нетърпение очаквам да ме опровергаеш, нищо, че не е точно за това темата. :Д
сори пич ама това го правят и някои животниЧовекът е единственият вид на планетата Земя, който създава произведения, чиято единствена цел е да бъдат красиви, вдъхновяващи и пр., без реално практическо приложение.(Изкуство)
The Bird of Hermes
животните в известен смисъл са по рационални от хората.
REGGAE BOOM <3
Най-голямо териториално влияние...? Бхах...това е смешно! Бих казал примерно първото нещо хрумнало ми - бактериите!Първоначално написано от NFW`
Запазването? Я кажи какво сме запазили? А унищожението е присъщо на всеки организъм почти, но поне в някакви граници, за разлика от нисшия човек!
Еми не е така за изкуството! А и да беше така...какво като създава изкуство? То не служи за нищо! Няма реална(повтарям - реална) стойност!
И от тези твой жалки нестойности аргументи излиза, че човека е един боклук!
Im back...
^Пак успя да ме провокираш - "Толкова си прост ,Саше"....