- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- SEKTA! Секти!
Малко пресилваш!Първоначално написано от dinqta
Im back...
Извинявай, но така си направил/а темата, че все едно всички секти са лоши... Напротив не са, има и съвсем нормални секти, а по големите се наричат деноминации. Примерно: Баптизъм, Евангелизъм и т.н., всичките тези движения са съвсем нормални, и няма нищо лошо в това.
Разбира се, има и лоши, не ги знам, няма да ги изброявам, просто стойте настрана от такива хора!
Толкова секти се навъдиха обаче някой трябва да си знаят мясстото и да си мълчат,защото ще ядат бой.
Да не стане както стана в Бургас!![]()
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EW2RH_1Lt6Y[/youtube]
Бхахахахахахахаха....все едно казваш - има и добри злодей...Първоначално написано от nrjboyan
Im back...
![]()
![]()
![]()
![]()
Бисери хорааа,бисери!хахахахахаха хахахахахаххаха
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EW2RH_1Lt6Y[/youtube]
Сектите са от Сатаната и всеки които напусне официално Християнството се обрича в служение на Дявола и демоните му. Православието е единственото спасение за покаяние на грешната човешка душа.
“Не е важно колко силно удряш. Важно е колко удара можеш да понесеш и да продължиш напред. Така се ражда победата...”
^ aха... значи почти 40 000-те деноминации на религията ти са от сатаната а?
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
сатаната явно доста работа е свършил, бог само създал православието и не се занимавал повече![]()
пазете се от всякакви секти, индийски и източни вероучения/вероизповедания, а също и от всякакъв окултизъм и езотеризъм(езотерика), такива неща са екстремално/колосално опасни, дори много от християнските деноминации бяха/са такива, именно верческото/духовното беззаконие е грехът, за който се говори в цялата Библия
"А змията(т.е. а змията, която произлезе/дойде от "тъмнината") беше най-хитра от всички полски зверове(т.е. от всички същества), които Господ Бог беше създал. И тя рече на жената: Истина ли каза Бог да не ядете от всяко дърво в градината? Жената рече на змията: От плода на градинските дървета можем да ядем; но от плода на дървото, което е всред(т.е. което е отвъд) градината(сиреч, забранено е да се "яде" от окултните/езотеричните/йогическите/ведическите знания/науки и способности/дейности), Бог каза: Да не ядете от него, нито да се допрете до него, за да не умрете. А змията рече на жената: Никак няма да умрете; но знае Бог, че в деня, когато ядете от него, ще ви се отворят очите(т.е. ще ви се отворят окултните/йогическите/трансценденталните сетива) и ще бъдете, като Бога, да познавате доброто и злото(т.е. и ще станете всевиждащи, всезнаещи и всемогъщи подобно на самият Бог). И като видя жената, че дървото беше добро(т.е. че привидно изглеждаше Добро) за храна, и че беше приятно за очите(сиреч: за "тъмната" страна на умът), дърво желателно, за да дава знание(т.е. за да дава окултни/езотерични/йогически/ведически знания и способности), взе от плода му та яде, даде и на мъжа си да яде с нея, та и той яде. Тогава се отвориха очите(т.е. тогава им се отвориха окултните/йогическите/трансценденталните сетива) и на двамата и те познаха, че бяха голи(т.е. и от този момент нататък, те започнаха да възприемат Божието творение като греховно, а верческото/духовното беззаконие като свято); и съшиха смокинови листа(т.е. и си "скалъпиха" лъжепророчества) та си направиха препаски(т.е. и си направиха неправедна вяра/духовност)." Битие 3:1-7
А така! Пази се от знанието! Бъди оФца!
Im back...
Да, родителите и сестрата на майка ми са сектанти. По-точно адвентисти.
Случи се преди около 8 години. Дотогава много обичах да ходя на гости при баба и дядо и си изкарвах страхотно. Дядо ми беше много земен и интелигентен човек и разказваше най-различни интересни истории. Е, вярно, че ми ковеше малко поучително на главата от време на време, но иначе беше много забавен. :) Колкото до баба ми, тя винаги е имала поразкрепостена фантазия, но винаги ми е... ааа, угаждала на капризите, така да се каже ^_^ Освен това готвеше супер!
И един ден изведнъж всичко се промени коренно. Когато ги посетих, украшенията у тях бяха изчезнали заедно с книгите с приказки и видеокасетите. Баба ми не готвеше вкусотии, а четеше Библията, а дядо ми не ми свиреше на акордеон, а учеше църковни песни. И през целия ден ми набиваха в главата колко съм била заблудена в живота, за всичко, а как те са намерили истината в Библията.
Обясниха ми, че юнаците от приказките са зли, защото използват сили на дявола. Обясниха ми, че не трябвало да ям свинско и птиче месо, а риба, скакалци и говеждо, защото в не знам коя книга на Старият Завет пишело така. Че не трябвало да нося бижута, прически и къси дрехи, че не трябвало да върша работа в събота (която почва от петък вечер), че трябвало да се моля на Бог да благослови храната на масата, да слушам само музика, която възхвалява Исус, и така нататък. А аз бях на 10...
Просто бяха станали съвсем други хора, бяха се побъркали. Заведоха ме и на тяхната църква, където часове наред слушат проповеди от пастора си (от които нищо не разбирах) и пеят църковни песни (които звучаха съвсем еднакво). Бяха се записали и на някакво адвентно училище, в което изучаваха Библията, а освен това, както много по-късно разбрах, даваха и продължават да дават 10% от доходите си на църквата!
Адвентистите твърдо вярват и очакват второто пришествие на Исус, което ще опожари земята и ще сложи край на живота на нея. Мъртвите ще се събудят (защото те всъщност не са умрели, а само заспали), и всички хора ще бъдат съдени от Господ. Вярващите ще получат 'вечен живот' при него (т.е. в рая), а грешниците ще сполети 'вечната смърт' (не споменават точно ад, просто смърт). Освен това те вярват в магьосници, вещици и сатанински духове, както и в чудесата на молитвите...
Баба ми се кълнеше как когато майка ми и сестра ми били малки, нея я е ударил ток от пералнята и е щяла да умре, и се е помолила на Бог да успее да стигне вратата и да я затвори, за да не гледат децата. И тогава някаква невидима сила я грабнала и запратила на дивана и я спасила от смърт. Майка ми и леля ми нямат спомен за случката, но дядо ми я потвърждава, казва, че цялата била посиняла от удара. Той пък ми разказва подобни истории, които преживял в морето (беше помощник капитан на риболовен кораб). Те просто са почнали да си вярват като шизофреници.
Леля ми, която живееше с тях до преди една година, също се беше присъединила в сектата. Естествено и тримата бяха изгубили всичките си приятели, но пък си имаха нови сред братята и сестрите адвентисти. Най-лошото е, че сектата ги учи да разпространяват словото Божие с всички усилия, и сме имали вече доста неудобни инциденти заради това... Като например леля да извади Библията насред гостите и да започне да чете текста против свинското месо на масата...
Знам, че и тримата са добронамерени и пак са си добри хора, и все още се опитвам да се виждам с тях от време на време, колкото и да ми е неудобно. Да, принудена съм да слушам проповеди у тях и да се обличам според адвентната мода, но не искам да ги оставя изобщо без връзка с нормалния свят.
Между другото, до едно време имах една добра сума спестени пари при тях, от подаръци, награди от конкурси, и така нататък. Баба твърдеше, че ги пази за сватбата ми... :) Типично в неин стил. Е, вече ги нямам, въпреки че Господ е против кражбите и пожелаването на собствеността на ближния. Дали са ги дали като част от десятъка, или са ги взели "назаем" защото са закъсали с мизерния си адвентистки живот, не мога да кажа и никога не съм питала... просто ги съжалих...
Пази, Боже, сляпо да прогледа.
Да не се обидиш, ама...баба ти и дядо ти са глупави и манипулативни...това не го казвам с лоши чувства...
Im back...
Знам, че са лесно манипулативни, но не са глупави хора... освен ако не се дължи вече на старческото оглупяване, де. :/
Всъщност има нещастия в живота, които могат да подтикнат хората да се присъединят към секта, и точно това се беше случило с тях (макар че аз разбрах за това доста по-късно).
Помните ли мошеническата компания Herbalife? Която произвеждаше фалшиви витамини и амбулантни търговци ги продаваха?
Та, дядо ми подписал договор с тях и тогава наистина вадел добри пари от това. В последствие решил да инвестира след като видял някаква оферта, че покупки над не знам колко си получават 50% намаление. И той купил продукти за 7000 лв като си мислил, че ще даде 3500 за тях. Обаче според Herbalife 50% намаление означавало двойно количество от всичко, и за това къщата (на лозето къщата, де, аз там не ходех) се напълнила с "лекарства" за 14000 лева. х_х
Не знам до колко е било умно бизнес решение да инвестира почти всичките си спестявания по този начин... но по една или друга причина, сега не се сещам точно дали Herbalife ги дискредитираха тогава или нещо друго, но той изгуби огромна част от инвестицията. :(
Дядо ми беше помощник капитан на риболовен кораб дълги години и се беше пенсионирал на 55, точно преди да го повишат в капитан. Беше си спестил някакви 10000 лева (не знам точно) и беше решил, че толкова пари ще му стигнат до края на старините...
Без възможност да продължи кариерата си, без спестявания, и с една никаква пенсия, защото той не разрешаваше на жена си да работи (щом той вади достатъчно за двамата), а и дъщеря му вече се беше сприятелила с някакви адвентисти... Човек се депресира и прибягва до секти. :(
Имам приятели адвентисти и в никакъв случай не са глупави, всъщност те се водят протестанти. Arclight, има няколко неточности, които си внесла. Адвентистите не вярват, че съществуват вечни мъки, защото това противоречи на Божията милост. В чудесата на молитвите вярват, както и всеки, определящ се себе си като християнин, но не посещават врачки, магьосници и т.н., защото считат, че тези техни сили не идват от Бога.. Не бива да ги определяш като луди, по-скоро ги считам за хора, търсещи смисъла, за да получат духовен мир, което ги прави по-дълбоко смислени и добри.
не виждам как това да си протестант те прави гений. щом си толкова тъп че да вярваш че земята е на 5000 години, и потопа, и че всички животни са били вегетарианци и другите шитни безумни значи си глупав.Първоначално написано от Lychezar
и как това да казваш че педалчетата не трябва да се женят, да не позволяваш на жените да абортират и да преебаваш образованието на децата си да те прави по добър и смисленНе бива да ги определяш като луди, по-скоро ги считам за хора, търсещи смисъла, за да получат духовен мир, което ги прави по-дълбоко смислени и добри.
Не съм казал, че те прави гений, а че религиозната принадлежност, към която се причисляват, не ги прави глупави. Може да са си пак глупави, но вярата не е определящият фактор. Имаше един виц, че след девети септември някой християнин се е провикнал, че Христос возкресе, а друг комунист го попитал дали го е видял, че возкресе. Gandlpi4, да не си бил жив преди 5000 години, за да знаеш какво е било. Щом не си, тогава не определяй земята на колко години е. Простодушието според мен се крие в това да се използват общи фрази за или против нещо, а не да се вниква в смисъла,а точно това правиш в момента. Щом е християнин, значи е глупав... Разбирам, че изпитваш симпатии към "педалчетата", но всеки има право на мнение, което не те задължава да се съобразяваш с него.
Лъчезар, наясно съм с протестантската църква, благодаря ти. :) Не смятам обаче, че е нормално поведение да следваш избирателно определени правила отпреди хилядолетия и да се държиш неадекватно пред останалите си нерелигиозни събратя :/
След като свинското месо е нечисто и труповете на свинете са скверни, защо адвентистите не следват и останалите повели на Старият Завет? Като да горят бичи сланини на олтара (Левит 1:9), да продадат майка ми в робство (Изход 21:7), да не ме докосват докато съм неразположена (Левит 15:19-24), да убиват с камъни хората, които работят в събота (Изход 35:2), да не носят дрехи от различна материя (Левит 19:19), да не се бръснат и постригват (Левит 19:27) и така нататък?
Нима е здрав разум да фантазираш за невидими сили и необяснимо поведение на бури и вълни?
aко някой искрено вярва в спагетеното чудовище дали не е тъпак а?Не съм казал, че те прави гений, а че религиозната принадлежност, към която се причисляват, не ги прави глупави. Може да са си пак глупави, но вярата не е определящият фактор.
я се скрий бе пикльоGandlpi4, да не си бил жив преди 5000 години, за да знаеш какво е било. Щом не си, тогава не определяй земята на колко години е., кой те е учил на тея?
има си предостатъчно доказателства за това. ето ти тридесет и едно директно
http://rationalwiki.org/wiki/Evidenc...ecent_creation
баси смешника. ти като не си бил по цялата планета па не казвай че няма такова нещо като дядо коледа.
отворко
валидна и достойна за уважение теза - би ли казал как по-точно не вниквам в смисъла? (понеже смисъл не виждам)Простодушието според мен се крие в това да се използват общи фрази за или против нещо, а не да се вниква в смисъла,а точно това правиш в момента.
има си и умни бе, не си ме разбрал. не бих бил толкова арогантен че да поставя цяла група под общ знаменател само понеже вярват в едно ирационално нещо.Щом е християнин, значи е глупав...
ОБАЧЕ когато са буквалисти в някакви смешки как да не ги нарека глупави? креационистите са тъпаци, точка.
може някой да е много готин и примерно да е написал много готина програма или книга или да е намерил много полезен нов елемент - няма лошо, това обаче не натежава до толкова че да ти оправдае тъпанарщината в други полета.
то и ти си симпатичен знаеш ли?Разбирам, че изпитваш симпатии към "педалчетата"
не помня и да съм се съобразявал с него нали?всеки има право на мнение, което не те задължава да се съобразяваш с него.
нито пък помня ти да си се съобразявал с моето в тази връзка...
нека да ти помогна да се изразиш по-правилно:
Първоначално написано от Lychezar
Arclight, това са заповеди, дадени от Бога от старозаветното време, лично дадени от Моисей по времето на правенето на скинията. Защото това са били хора, които са имали общо със скинията, а скинията е свято място, там са се правили старозаветните причастия, наречени жертви за Бога. Това са събития от старозаветно време, след идването на Исус той не отрече всичките тези заповеди, но добави една нова, която е валидна до свършека на този свят, а тя е "да се любите и обичате така, както аз ви възлюбих".
Gandalfpi4, мерси, че ми помогна да се изразя правилно.
горе-долу в този период и яхвето казва че който е с повредена пишка или топки отива в ада нали?Първоначално написано от Lychezar
ааа когато са "слагали" греховете си (изнасилване, убийства etc) на животни и после са ги убивали и изгаряли нали?Защото това са били хора, които са имали общо със скинията, а скинията е свято място, там са се правили старозаветните причастия, наречени жертви за Бога.
сигурно е било много готино тогава да си бог, понеже той много харесва да мирише вонята която се разнася когато сланината около бъбреците на животното, започне да изгаря нали?
когато е дал и инструкции за това как да го разкъсаш и как да поръсиш вътрешностите му с кръв, за да му харесва най-много?
баси пича е бил бог тогава
мисля че и малко позаобиколно казва "който не е с мен е против мен" и "който не ме обича го доведете пред мен и го заколете" и "не съм дошъл да нося мир, а сеч - ще изправя брат срещу брата..." и някакви подобни лайнаТова са събития от старозаветно време, след идването на Исус той не отрече всичките тези заповеди, но добави една нова, която е валидна до свършека на този свят, а тя е "да се любите и обичате така, както аз ви възлюбих".
за нищо пич. не забравяй да си носиш костенурка, която да убиеш за някоя жена в семейството ти когато започне да ѝ тече кръв от шундата (както е по божията воля)Gandalfpi4, мерси, че ми помогна да се изразя правилно.
Защо изобщо ще почитаме необосовани правила от 6 век пр. н.е. ? Мога да възприема религията като философско учение, а християнството наистина учи на милосърдие. Обаче горенето на сланина, робството, жестоките наказания, и погнусата от "извращения" като менструация, секс за удоволствие, и така нататък? Тези неща вече отдавна не стоят по този начин...Първоначално написано от Lychezar
Адвентистите обаче признават горенето на заклани животни за неактуално, но свинското и секса още са греховни. Всеки тълкува книгите на Мойсей както си иска, Лъчо. За мен те са си просто исторически извор за това как са живяли хората преди толкова векове. Знаеш, че всички исторически събития по това време са се разкрасявали по един или друг начин, още повече преплитането на исторически факти с религиозни вярвания. -_-
Истината е, че религията не ти дава повод да контролираш живота на другите, и че християнството далеч не е единствената религия, нито пък идеалната. А по правило религията се основава на митове и метафори, които в древни времена са били достоверни обяснения на иначе необясними явления, а в днешни времена се възприемат твърде буквално.
А докато не стигнем момента, в който знаем всичко, Господ винаги ще го има :)
Оставете , със жена, радио, стена и християнин не може да се спори.
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...
Arclight, много кофти за роднините ти , за съжаление не може да им се помогне, ако сами не стигнат до извода , че това което правят е наистина крайно.
Ти гледай да не повлияят на твоето семейство.
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...
Библията според мен е сборник от закони, пророчества, поезия, истории, някои от които са легенди и трябва да се приемат като алегории, но Arclight, да се цитират откъснати от контекста им стихове е присъщо на култовете, които искат да защитят така своите си разбирания и да им дадат вид на истина. Претендираш, че си запозната с Библията (аз не го претендирам), но в същото време изказваш погрешни твърдения...
Предлагам ти застъпи се за тезата на Ganfaldpi4, която всъщност ти е присъща, че Земята е на билиони години и че човеците сме плод на случайност, и недей да остроумничиш.