Какво ни чака в 10 клас?Труден ли е?Какво ще учим по БЕЛ,Химия,Биология и така нататък?
Винаги ми е бил интересен въпросът "Труден ли е". Всеки е различен, училищата са различни, някъде може да пишат 4 да присъствие, другаде не спиш с дни за да вържеш четворка. Така че това няма как да се определи. И не мисля че има кой да ти каже какво ще учите, защото сте първите по новата програма. Иначе аз тази година бях 10ти клас. По химия се учи органична химия - задължително внимавай през цялата година! Изпуснеш ли урок, после трудно се схваща, но веднъж разбереш ли го не е толкова сложно. В биологията има доста химия също. По БЕЛ - предполагам, че имате списък с книги, почти само литература се учи. География - Природноресурсен потенциал на Земята (Биосфера, Атмосфера и прочие), Политическа и социално-икономическа организация на обществото, География на световното стопанство, Регионална география.. По физика - електричество и магнетизъм и трептения и вълни.
If ya don’t give a shit ya getcha’ hellyeah
Throwin’ fists in the pit ya getcha’ hellyeah
Think you’re fuckin’ with this well hell no.
Balls, volume, strength getcha come on
биологията е доста гадна...половината си е чиста химия..
Бил ли си подготве или не?
За биологията, която говорите е от учебниците за 9клас. Няма как да няма химия, все пак се учат основните органични съединения и процесите в клетката, но не е плашещо, нали няма химични уравнения.
Най-много да ви накарат да научите формулите на глюкозата и фруктозата, ама то така или иначе ще ги учите през същата година по химия.
То по-тъпата част е в началото на учебника - екосистеми, биоценози, взаимоотношения между животните, растенията и още какво беше не помня.
И то все пак са относителни нещата, ако ти се отдава и ти харесва, а също и ти се учи няма да има проблем, ако ли не - може би ще е гадничко. Роля би трябвало да играе и учителят. Абе, някви много фактори изникват.
![]()
bn
Ох..Изпитвам неописуем ужас от тази химия.Нищичко не разбирам,пък сега и в биологията ще я има.Те винаги са тясно свързани,ама все пак..Добре,че учителката ни е добричка.
А по математика какво се учи?Как оценявате произведенията по Литература?Много ли са скучни?Защото лично в 9 клас на мен литературата ми беше ужасно скучна.
И спря да се върти за миг земята..
Хубаво щеше да е да кажеш дали си в езикова гимназия, защото ако си това което се учи в 10 клас е от учебниците за 9 клас.
Например по биология ако си в езикова гимназия ще учиш в началото екология, след което ще учите за белтъци, въглехидрати, липиди (мазнини), днк, рнк, прокариотна клетка, еукариотна клетка, процеси в клетките (фотосинтеза, транскрипция, репликация, транслация и пр.), делене на клетките, клетъчните органели (ядро, хлоропласти, митохондрии, рибозоми и пр.)
Ако обаче си в соу например ще учиш за еволюцията и генетика. Обикновено еволюцията е много скучна (малко са хората, на които им е интересна). Учи се за това, че маймуните са братовчеди на хората, за Дарвин, човешките раси и пр.
В началото се учи генетика и там ще учите за Мендел, за наследствеността и изменчивастта, ще решавате задачи (които не трябва да те плашат, защото са много лесни). Чертаят се едни решетки на Пънет и правиш кръстоски (не е трудно, знам че сега ти изглежда страшно). Но повярвай биологията в 10-ти клас е много по-лесна от 9-ти (говоря ти ако не си в езикова ако си обаче ще учиш биологията за 9-ти клас, която не е много приятна, но не е и нещо което не може да се научи)
![]()
Ако си подготве по химия ще учите т.нар. дял на химията Органична химия. Това са по-особен вид съединения от тези, които сте учили в 8 клас. Тези съединения са съставени от въглрод, водород, кислород и ще има едни, които са съставени и от азот. Ще учите така интересните съединения на всеки тийн - алкохоли и други производни, ще учите за метан - горивото, оцетна киселина (карбоксилни киселини) и прочие. Също така въглехидрати - глюкоза, фруктоза. И ароматни производни - бензен. Наистина трябва да се внимава в часовете по химия, за да можеш да схванеш целия материал, трудничко си е.. но ще се справите.
А по биология отначало ще учите Екология. Екологичните фактори - светлина, вода, въздух, храмнителни взаимоотношения, популации, екосистеми и биоценоза. Тези неща са само споменавани, досега. След това ще изучавате основните съединения в клетката и процесите в нея или т. нар. Биохимия. Неорганични в-в, органични в-ва, вода и прочие.
Фотосинтезата ще я изучите също, има един цикъл на Кребс и Гликолиза. Ще учите и малко микробиология - вируси, прокариотни и еукариотни клетки. Също така клетъчното делене - това е най-сложното от цялата биология митоза, мейоза, хромозоми, жизнен път.
Това е общо взето и нещата са доста интересни..![]()
Вафла..
То не само по Математика трябва да се внимава в час,а и по останалите предмети. За БЕЛ мисля,че ще ти е интересно. Погледнах ви списъка и ми се видя супер.. за разлика от тези за 9 клас.
Най-важното е да внимаваш в час. Нищо не е трудно,стига да имаш воля и желание ,за да го направиш.
Времето избира кой да срещнеш в живота си, сърцето избира кой да обичаш,
но само ти избираш кой да остане ♥
А по БЕЛ много, много не си спомням, но тогава пак ще учите малко граматика, то май зависи от учителя тука, но все пак.
Иначе произведенията, които помня: "Тартюф", "Дон Кихот", "Граф Монте Кристо", "Извора на Белоногата" - Едно страхотно произведение на петко Славейков, "История Славянобългарска", "Криворазбраната цивилизация" това е което помня..![]()
Вафла..
А по география ще учите за света.. хващате континентите. Европа, Азия, Африка, Северна Америка.. попринцип трябва и Южна Америка и Австралия, но те са на края и много, много не ги гледат.. и минавате само с тези четири континента. Но според зависи.. аз трябваше да ги уча.
Ще имате нов час Етика и Право.. това за мен беше най-измисления час на света.. бахти простотията, но за всеки е различно. Правото беше по-забавно, защото повече ще ти трябва в живота, така де.. по-приложимо е. И има неща, които трябва да се знаят, даже от обща култура.
Вафла..
Ъъъъ ние континентите ги взехме вече всички, сега последно бяхме на БГ. На ново ли ще ги учим Южна Америка, Австралия и т.н.![]()
Ще учите отделни държави, по известните разбира се, но България няма да се споменава. Тя се учи изцяло в 10 и 11 клас, ако сте подготве 11-12 клас.
Вафла..
Добре се движиш по конспекта за МУ. Сладко, сладко.Първоначално написано от mrtn
![]()
bn
Химията е отврат, биологията също...
I roll big like a superstar
I smoke big like a superstar
Bitch I'm a superstar
Ее, нали и аз така си викам..Първоначално написано от canopy_
![]()
Вафла..
Начи... от биологията има един кошмарен дял, на който се прави контролна и всички я знаят като контролната-резак. Мазнини, липиди, белгъци и прочее. (Имах 6, ама си скъсах гъза от учене. Почти буквално.)
Химията е много свързана, даже е интересна, дано имаш готина даскалка.
Етиката и право - СУПЕР простотия. Правото е горе-долу окей, но далеч не съм възхитена, както очаквах.
От математиката нямам особени впечатления, става. Ние я учихме странно :Д
Физиката е отврат, всичко е много свързано, внимавай :Д Теорията бива, ама задачите понякога звучат като "Стаята ми е 17 квадрата, едната стена е срещу прозореца, огледалото е кръгло. Кой боядиса моя кон зелен?".![]()