По принцип да питаш друг човек за мнението му за противозачатъчни не е лошо, но в никакъв случа не оформяй своето мнение на база чуждото.
Сега, за да започнеш прием на ОК първо е хубаво да се обърнеш към специалист (какво ти хубаво-наложително е). Нека той да прецени кои са най-добри за теб и организма ти, да ти каже какви биха били страничните ефекти и по какво да се ориентираш, че това не са твоите хапчета. Ако се стигне до последното, отиваш пак на преглед, обясняваш какво е станало, за да ти бъдат сменени. Има редки случаи, в които се появява непоносимост към орални контрацептиви-тогава щеш-не щеш, минаваш на кондоми. Всеки човек трябва сам да си прецени за себе си, дали трябва да взима ОК, дали му понасят и прочие. Но преди това трябва да е запознат на 100% със вида ОК, който му е изписан и приема.
За това има листовки, за това в аптеките има фармацевти-ако не ти е ясно нещо-питаш. Те не хапят, а обясняват. Има и гинеколози-и тях като ги попиташ и те обясняват. Вредни могат да бъдат единствено неподходящите ОК. Във всеки друг случай те по никакъв начин не вредят. Писнало ми е да чета мъжки мнения от сорта на "аз съм против мацката ми да взима ОК, защото са вредни (що са вредни и аз не знам, ма ей на-чувал съм го точка....), обаче не искам и кондоми да ползвам, защото не ми е удобно"....какво значи, че ТИ не искаш приятелката ти да взима ОК, защото са вредни?После ти ли ще правиш аборт/ще раждаш вместо нея? Момичета, моля ви-не слушайте приятелите си мъже (тези, които са с понижен брой гънки и мозъчни клетки)-отидете на лекар, преди да почнете да взимате ОК, но се пазете...не се оставяйте на едното голо доверие да ви пази от забременяване. А ако сте и по-интелигентни-използвайте и презервативи с новите си гаджета, защото освен бебе, може да си прихванете и много неприятни работи....