- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Вярвате ли в Бог ?
отностно "нещото друго" съм съгласен - така се става деист, натуралист, пантеист, спинозист и тнспоред мен, човек не вярва в Господ, за да не гори в ада един ден... има нещо друго.
но тези позиции и не пречат на атеизма нали?
според мен за да вярваш в нещо божествено понеже си вдъхновен от красота и търсиш смисъл е достойно малко или много.
НО ако тръгнеш да изповядваш религия (определен начин за почитане на персонификация на божественост) ти ТРЯБВА да го правиш по различни причини
ако смятам че има бог понеже съм почуствал нещо и твърдя че за това не ми трябват доказателства - ок
ако смятам че има бог и че той се казва мардук или митра или озирис или зевс или тор или едно от имената на абрахамския бог или някое от източните божества и тн И твърдя че за това не ми трябват доказателства - това не е ок
защо? защото със същия успех и пича с друга религия може да каже същото и рано или късно се оказва че докато си режете главите и се замеряте с ракети в името на бог и двамата сте прави
...
а все пак щеше и да е готино да стане така нали?
за вяра в божественото не ти трябва много, за вяра в конкретен бог ти трябват pics ... оr it didn't happen