@Patriot, България е член на ЕС от 2007, но от тогава насам да има някакви големи промени ? Нещо подобрило ли се е (като изключим няколко автомагистрали и преасфалтирани улици) в живота на хората, за да твърдиш, че България е равностоен член на ЕС ? Няма какво да се лъжем - България може и трябва да работи още за да бъде равностоен член. Да станем поне от ранга на Полша, Словакия, Чехия, Унгария и други държави. И точно ако погледнеш тази държави, ще разбереш, че за 20 години демокрация са доста по-напред от нас. Така че изразът "така е в ЕС, а ТАКА е у нас" си е точно на мястото - защото при нас нещата в 99% от случаите стоят по друг начин.

Също така, ако теб не те интересува къде отиват парите ти - добре, няма проблем, обаче освен теб, вероятно има 4-5 000 000 души в тази държва, които ги интересува. Това с подкупването на длъжностни лица също е лесно решим проблем - изгражда се наблюдателен център в София или друг голям град на България и се назначават служители, които да следят камерите в училищата и детските градини в цялата страна. Това не означава, че всеки ще бъде наблюдаван - точно обратното. По-скоро всеки ще бъде записван. В такъв момент би имало хиляди камери. Длъжностното лице на смяна си избира произволна камера и наблюдава за нередности. Ако има - уведомява своевременно съответните органи на местно ниво. Ако няма - сменя камерата и наблюдава друга. Изобщо не е трудно да бъде въведен ред, стига да има желание.

Проблемът с грамотността в България не се корени само в учителите, има и много ученици, които просто нямат желание да научат нищо (само не ми казвай, че всеки учител има механизми по които да му ангажира вниманието, защото например аз като не обичам физиката ако ще и учителката да ми докара призрака на Архимед да ми води открит урок, няма да ми ангажира интереса и тя няма вина за това). Вината не може да се хвърли нито изцяло на учителите, нито изцяло на учениците. И какво значи "да се види", това е изключително елементарно казано. Един човек ли ще гледа всичките учители в цяла България, ако са повече какви точно ще са критериите, дали всички ще ги спазват.
Съгласен съм, че вината не е само у учителите. Вина имат и системата, и учениците, а вече 20 години трите гилдии си прехвърлят топката и бягат от отговорност. Като цяло вината е в системата - защото тя не е организирана, тя не прави училището приятно, защото точно от нея зависи дали ще накара учениците да учат. Вина имат и учителите - защото както има добри учители, така има и такива, които не си вършат работата като хората. А за да се просеят добрите учители от тези, които се "водят" на работа - ето камерите. Това е начин да се види какво става в час и кой какво прави. Независимо ученик или учител. Важно е да има контрол. Защото ако няма контрол, дори заплатите на учителите да ги направят 3500 лв. минимум, пак ще сме в най-черните статистики на Европа.

А учениците не учат, както казах, поради редица неуредици в образователната система. Не може 12 години да те занимават със сухи данни и цифри, не може материалната база е под всякаква критика и да искаш на учениците да им се учи, не може и не е нормално всеки ден да се зубрят всякакви глупости, само защото така му е кеф на някой, който стои до дъската, или на някой доцент-доктор пред пенсия от системата. НО това е съвсем друга тема от настоящата, а за неученето и неграмотността влияе и самият отрицателен пример на множество лица от шоу-бизнеса, телевизии, радио и т.н., паралелно с лошото състояние на училищата у нас по всеки критерии.