напротив
в мотивационното писмо ще е много хубаво да споменеш странични интереси и частни уроци така че добра идея е да запишеш и спорт![]()
и в БЧК може да се запишеш
аз ги говоря тея неща ама не съм се записала на нищо такова...само съм скаут от 2 години...![]()
Има 2 университета в Англия, които отявлено или не, не приемат БГ дипломи:
London School of Economics
University College London
Т'ва к'во им пише на сайта е друга тема...(на ЮСиЕл пише, че не приемат, но на ЕлЕсИ не пише)...
Иначе познавам хора и в едното, и в другото, и в Оксбридж. И да, по-трудно е да влезнеш политика в ЕлЕсИ отколкото к'вото и да е в Оксбридж, например.
Защо мислиш така? Интересно ми е просто.Първоначално написано от amk933
Иначе, аз бих ви посъветвала, ако не знаете дали ви приемат дипломата или не, пишете по един мейл на университетите, от които се интересувате, ще ви обяснят всичко до последната цифричка. А и мисля, че дойде ли време за кандидатстване чрез UCAS, оттам също става ясно колко закъде и тъй нататък.
Изобщо не претендирам да разбирам от тези работи, защото аз чак догодина ще кандидатствам, но доста съм и изчела по въпроса и доколкото мога, помагам.
Абсолютно съгласна съм и че в ЕлЕсИ е най-голямата резачка.
When you awaken in the morning’s hush
I am the swift uplifting rush
Of quiet birds in circling flight.
I am the soft starlight at night.
Do not stand at my grave and cry,
I am not there; I did not die.
Принципно САТ е доста по-труден от ТОЙФЕЛ и то точно, защото НЕ е езиков изпит, а изпит, който ти следи мисленето. САТ държат всички - американци, българи, афганистанци, етц. - които искат да учат в САЩ (или поне в хубав университет там). Сиреч, той не е пригоден да ти мери лингвистичните способности, а логиката. Той е ориентиран към нейтив спийкъри (и то американски, защото начинът на мислене в САЩ и Европа е леко различен и това си личи много ясно, когато един американец и един англичанин изкарат изпита). В този ред на мисли, по-добре е да си развиеш английския на макс, учейки за ТОЙФЕЛ и след това да се явиш на нещо, което ще ти премери логиката и то за капак на английски. Накратко, ТОЙФЕЛ ще ти помогне с английския, който ще ти трябва, но не е основен обект на оценяване в САТ. Освен това, колкото повече ти стават годинките (особено в тази възраст) толкова повече ти се задълбочава мисленето. Аз в 10 клас имах 570 на CR, в 11 - 750. Английски знаех горе-долу еднакво. Така че и от чисто физиологическа гледна точка, оптималното време за САТ ти е краят на 11 клас. Началото на 12 е малко късно според мен, но и тогава пак е ок. Времето на ТОЙФЕЛ - точно преди САТ, т.е. началото на 11.
ПС: Казвам ти го от позицията на човек с доста над 2100 на САТ, но и съвсем честно си признаван, че ТОЙФЕЛ не съм карал, защото имам английска, американска и IB диплома с нейтив английски в нея, т.е. не ми го искат никъде.
Дано съм ти помогнал.
Доста полезни работи изчетох. И естествено все пак имам няколко въпроса. Значи при мен нещата стоят така - първи курс съм в РУ, но специалността ми е изцяло на английски. Юни месец се явих на FCE (късно, но не съм се захващала от по-рано, защото нямах намерение от сега да кандидатствам в чужбина). За жалост резултата ми е 79т. (B) Не искам да звучи като оправдание или нещо такова, но самата ми учителка от курсовете каза, че на цялата група ни е орязан драстично спийкинга, един вид само и само да не вземем изпита с А. Както и да е, сега след 1-2 седмици почвам и курсове за CAE. Знам, че е рано, но съм се ориентирала към магистратура в чужбина, най-вероятно Холандия, може и Англия. Въпросът ми е трябва ли да карам TOEFL, при положение, че дотогава ще имам изкаран CAE (надявам се с A, имайки предвид якото учене, което ме очаква по езика)? Направих консултация с Интеграл, но като разбраха колко от рано мисля за магистратура, не ми обясниха много-много. Казаха ми само, че дори и да имам CAE, който уж е доживотен сертификат, изисквали да бъде взет и той най-много 2 години преди кандидатстването...
И още един въпрос. Приятелят ми също планира да кара магистратура в чужбина, дай Боже да сме заедно. Но няма карани сертификати, а е 1 година по-голям от мен. Английският му е на що-годе добро ниво, само малко граматиката му куца. Въпросът ми е към тези, които вече са карали TOEFL - трудно ли ще му е направо да го кара изпита, естествено с определено време уроци или курсове преди това?
Извинявам се за дългия пост и многото въпроси, но ще съм много благодарна, ако някой ми отговори.![]()
amk933 хиляди благодарности за полезната информация.Мога ли да те питам, ако имам три кеймбридж сертификате (fce, cae, cpe) с добри оценки, това означава ли достатъчно ниво на английски за сат? Иначе, това за логиката го знам, чувала съм още че освен сат 1 има и сат 2, което са subject tests по някакъв избран предмет, те ще ми трябват ли при евентуално (!) кандидатстване в САЩ? А и съм чувала, че ако имаш сат във Великобритания ти е също голям плюс (: А просто нямам финансовата възможност да се явявам на два толкова скъпи изпита с толкова малко време между тях.
Lorein, и за теб, и за приятеля ти - не се доверявай на Интеграл. Не знам за другите, но аз съм чувала много лоши неща за тях, много мои приятели, които кандидастваха с тяхна помощ в чужбина бяха недоволни и в крайна сметка се отказаха от услугите им. Започнете сами да проучвате: университети, които предлагат postgraduate courses във специалностите, които ви интересуват. Там ще пише и какви са им изискванията за английски, евентуални резултати които ще ви искат от дипломи, изпити и така нататък.
И да те успокоя - и аз взех тази година Proficiency със В точно със 79 точки (: като и на мен ми беше орязан speaking-a. Колкото до TOEFL - предполагам, че ако приятелят ти походи малко на курсове колкото да си постегне граматиката и да научи цялостния формат на изпита, няма да му е проблем да го издържи. (:
When you awaken in the morning’s hush
I am the swift uplifting rush
Of quiet birds in circling flight.
I am the soft starlight at night.
Do not stand at my grave and cry,
I am not there; I did not die.