Принципно САТ е доста по-труден от ТОЙФЕЛ и то точно, защото НЕ е езиков изпит, а изпит, който ти следи мисленето. САТ държат всички - американци, българи, афганистанци, етц. - които искат да учат в САЩ (или поне в хубав университет там). Сиреч, той не е пригоден да ти мери лингвистичните способности, а логиката. Той е ориентиран към нейтив спийкъри (и то американски, защото начинът на мислене в САЩ и Европа е леко различен и това си личи много ясно, когато един американец и един англичанин изкарат изпита). В този ред на мисли, по-добре е да си развиеш английския на макс, учейки за ТОЙФЕЛ и след това да се явиш на нещо, което ще ти премери логиката и то за капак на английски. Накратко, ТОЙФЕЛ ще ти помогне с английския, който ще ти трябва, но не е основен обект на оценяване в САТ. Освен това, колкото повече ти стават годинките (особено в тази възраст) толкова повече ти се задълбочава мисленето. Аз в 10 клас имах 570 на CR, в 11 - 750. Английски знаех горе-долу еднакво. Така че и от чисто физиологическа гледна точка, оптималното време за САТ ти е краят на 11 клас. Началото на 12 е малко късно според мен, но и тогава пак е ок. Времето на ТОЙФЕЛ - точно преди САТ, т.е. началото на 11.
ПС: Казвам ти го от позицията на човек с доста над 2100 на САТ, но и съвсем честно си признаван, че ТОЙФЕЛ не съм карал, защото имам английска, американска и IB диплома с нейтив английски в нея, т.е. не ми го искат никъде.