Доста полезни работи изчетох. И естествено все пак имам няколко въпроса. Значи при мен нещата стоят така - първи курс съм в РУ, но специалността ми е изцяло на английски. Юни месец се явих на FCE (късно, но не съм се захващала от по-рано, защото нямах намерение от сега да кандидатствам в чужбина). За жалост резултата ми е 79т. (B) Не искам да звучи като оправдание или нещо такова, но самата ми учителка от курсовете каза, че на цялата група ни е орязан драстично спийкинга, един вид само и само да не вземем изпита с А. Както и да е, сега след 1-2 седмици почвам и курсове за CAE. Знам, че е рано, но съм се ориентирала към магистратура в чужбина, най-вероятно Холандия, може и Англия. Въпросът ми е трябва ли да карам TOEFL, при положение, че дотогава ще имам изкаран CAE (надявам се с A, имайки предвид якото учене, което ме очаква по езика)? Направих консултация с Интеграл, но като разбраха колко от рано мисля за магистратура, не ми обясниха много-много. Казаха ми само, че дори и да имам CAE, който уж е доживотен сертификат, изисквали да бъде взет и той най-много 2 години преди кандидатстването...

И още един въпрос. Приятелят ми също планира да кара магистратура в чужбина, дай Боже да сме заедно. Но няма карани сертификати, а е 1 година по-голям от мен. Английският му е на що-годе добро ниво, само малко граматиката му куца. Въпросът ми е към тези, които вече са карали TOEFL - трудно ли ще му е направо да го кара изпита, естествено с определено време уроци или курсове преди това?

Извинявам се за дългия пост и многото въпроси, но ще съм много благодарна, ако някой ми отговори.