- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- глобалното затопляне
Всички сме чували за него. Някой го наричат глобални промени в климата, но каквото и да е- факт е ,че средната температура на земята не спира да се показва. Последните години са най-топли в историята на човечеството.
Основната и наложена теза за причината на глобалното затоляне е именно човечеството със своята индустрия, исичането на горите, изпускането на сумати вредни газове като най-вече въглеродния диоксид в атмосферата , които предизвикват парниковия ефект.
Може да е друга причината (например повишаването на температтура на слънцето, но най-вероятно е тази.
Замислете се! Над 50% на Земята от горите са изсечени от хора в продължение на хилядите години. Хиляди са заводите и фабрики и централи. Милиони са колите , моторите, тировете, самолетите, корабите в транспорта.
Залесяването с гори на неподходящи терени също е в ОТРИЦАателно въздействие за природата.
Нивото на въглеродния дикосид се е повишил изключително много в пъти. Не се ориентирайте като гледате китните гори, безлюдните пътища, и малките работещи фабрики в България. Ние не играем голяма роля,защото сме много малка и икономически съсипана държава. ВИновниците са Америка, Китай....
Но ние с нищо не се различаваме. И ние караме коли, и ние живеем в бетонни блокове, и ние използваме климатици, фурни хладилници лампи.... Дали ще живееш в Америка или в България- няма значение. Пак караш колата си, пак изполваш полиеталоновите торбички..
Та въпроса ми е. Пестите ли енергия, ползвате ли климатиците като ви е топло...? Изгасяте ли лампи. КОПУВАТЕ ли си от енергоспестяващоте крушки? Защото във Варна, за 5 години построиха 5 огромни мола. 2 са наистина големи - с десетки ескалатори и милиони осветителни крушки.... И продължават да строят всяка година нови молове...
Та си казах наистина що за кретен трябва да си ,че да пестиш и изкючваш ламите си , да използваш електро спестяващи крушки дето те заболяват очите... Като пред къщурката ти издигат огромен нов мол пълен с милиарди крушки и ескалатори..
Още с първия голям мол - хвърлих ракъвици, за*бах май*ата на всичко..... и си казах ,че няма абсолютно никаква полза и файда да изключвам осетлението, дори климатика през жегите, защото абсолютно никой не го прави, а само в един мол има хиляди климатици...
без да чета подробно: земята си имаше някви цикли, затопляния, ледникови епохи и такива подобни(доколкото съм информиран де), така че не само човешката дейност е причина.
пък и не бери грижа за природата - имало е доминиращи видове преди нас, ще има и след нас. като вървим срещу нея, вървим срещу себе си. тя ще оцелее - ние не.
REGGAE BOOM <3
antifashionshit, прав си...ние не вървим само срещу природата, а и срещу себе си!
Иначе...има глобално разбазикване на температурите...също така от векове наред имаше места с нечувани снегове, зими, студове!
Човека е основната причина!
А много мразя като някой почне с тези енергоспестяващи крушки и дрън дрън глупости! Тези крушки ако мога ще ги изтръгна от лицето на земята! Всъщност не - бих накарал всеки който ги защитава да му светят такива - та да зареве след време! Това е абсолютно бедствие! Не само не са енергоспестяващи, ами носят и куп вреди! Мързи ме ся да обяснявам подробно, защото устата ми е изприщена вече от тази тема! Пъъъъъъълна глупост...ама пълна...ама пълна...ама пълна!
Im back...
И ти си мислиш, че това някой ще седне да го чете >? За да няма спам по темата, е няма как да стане това, шом пишете такива романи за първи постПървоначално написано от loveca777
![]()
Spam Team !
"сУфийСко Чадо"
"Нашо моНче "
"Пред винкелО всички сме равни!"
"Баба Диско Парти"!
"Дръмката!" (За кой-т не знаЕ к'Во е да дерзай)
"Тролизъм" (Форумно-Селско-Диалектно наименование на СПАМ).
"На бай Тико внук му" -
"Животът е компот ,в които всеки се бори за сливата"
Виж сега. Те че са енергоспестяващи -така е! Но не отричам,че са и вредни за очите и здравето, поне малко.Първоначално написано от TheMightyNadenica
Не са в полза за боренето с глобалното затопляне, защото съдържат живак, който при изхвърлянето на крушката се стича в почвата и може да отиде в подпочвени води и да ги замърси...
Наистина в огромен мащаб на човечеството спестяват енергия, ама това не означава ,че трябва да задължават всички домове да използват такива крушки.. Молове, улични и тнт - да , но и в къщи - НЕ
Всичко го правят не ззаради глобалното затопляне, а заради политически причини и вземане на хората парите, щото са скъпи тез крушки..
Не са енергоспестяващи! Я погледи производството! Едисоновата крушка нали е само малко жица и малко джам! А "енергоспестяващата" изразходва доста енергия за производството - джам, химикали, еми платката която е в нея - това е адски разход на енергия! Производството на една такава е в много по-голям разход от разхода на една проста едисонова крушка! А за щетите които нанася...да не говорим - излъчва не UVA или UVB, а UVC - най-вредните! Дразни очите, а при по-продължително ползване започва сериозни вреди в зрението, нервни проблеми се появяват, и още ред проблеми от тази порядка, които не съм запомнил! Излъчва химикали вредни за жив организъм! А и в нашета електрическа мрежа нямат дори еднопроцентова трайност! Пълен боклук от която и да било гледна точка! И дори не могат да се хвърлят просто така...голяма грешка са! А на всичкото отгоре струват сума ти и пари!Първоначално написано от loveca777
Im back...
Гледате много краткосрочно на нещата. Живота им е от 6 до 10 пъти повече. Т.е. сега даваш 8 лева и следващите 2-3 години не си и помисляш да си купиш крушка. При нормалните на 4 месеца и айде нова. Прибавяме и това, че харчат по-малко ток 10%-15%. Другата причина да са скъпи, е че все още малко хора ги купуват. Ако повече си ги купуваха, веднага щеше да им падне цената. За вредите не знам. В нас сме на такива в стаите от повече от 4 години. Нито са ми пречели на зрението, нито мигрени съм имал. Само в килера бяхме все още с обикновена и точно преди няколко дни гръмна. Оттам и имам наблюдения за продължителността на живота на двата вида крушки.
Значи произвеждат се по-трудно, но траят доста по-дълго време.
Ето обикновенната крушка през 2 седмици изгаря... , а оная след 2 години...
Светлината е гадна. Болят очи, като дълго време четеш напримерно.
Но не са толкова чяк вредни. Не са вредни като компа например..
Ако бяха много вредни нямаше да са позволени...
И аз съм против да ми светят бяла светлинина. (жълтите са скъпи)
Обичам си старомодните нормални крушки...
Пак казвам НЕКА ВСИЧКИ ОБЩЕСТВЕНИ ЗГРАДИ, УЛИЦИ, МЕТРА , МОЛОВЕ И ТНТ ДА са с електроспестяващи крушки.
Но да забраняват за ползване стандартните ни крушки - това е абсудт
Не мога да си представя селата ни да светят в бяло.![]()
Тука само специалисти по крушките сте се събралиАз не виждам смисъл да седиш на жегата през лятото и да не си пускаш климатика със или без молове, дори наистина да имаше глобално затопляне.
И това значи ,че въобще не ти пука.Първоначално написано от ScarlettS
Показваш среден пръст на света и на себе си.
На мен лично все още ми е трудно да приема ценности на базата на това аз да се лишавам и трудя, за да може по-по-по-по-следващото поколение да му е добре.
Имаше някакъв гръцки философ, който бе казал - "Перфектното общество се състои от това един старец да посее дърво, чиято сянка няма да доживее."
Първоначално написано от loveca777
![]()
Добре, по принцип не вярвам в теорията за глобалното затопляне, но да кажем, че си прав. В целия си пост се оплакваш без да имаш някакво конкретно решение. Какво можеш да направиш, накарай колите и заводите да спрат, и подпали някой мол, ако искаш, и заживей в гората. Я ми обясни точно климатикът с какво вреди на околната среда?
Глобални промени в климата е имало и преди стотици години и не е нещо ново. Да, по принцип и аз съм против безсмисленото изсичане на горите и пропиляване на ресурсите, но точно от масовата истерия, че има глобално затопляне, някои хора изкарват доста пари, докато всички им се връзват и купуват ''еко'' неща.
Доста по-малко траят...в нашета мрежа на 220 волта...която зимЪска се качва по галфонски причини...а през останалото време шари...и живота име е адски кратък на тези "енергоспестяващи" крушки...а напротив - едисоновите държат доста по-дълго! Унас примерно тези в коридора...не помня да са сменяни поне от 5 годин! А за енергоспестяващите обясних, че енергията изразходена за производството им е в пъти по малка от разхода на едисоновата!Първоначално написано от LunaTriCk
Im back...
Погледи какво разлеждаха отностно тези крушки на разни европейски комитети и тн! Наскоро писаха по вестниците! И по Твто...Първоначално написано от loveca777
Im back...
Е що да няма...тамън начин за регулация или пренепрегване на температурните разлики! Поне помага...Първоначално написано от ScarlettS
Im back...
Провери си пак фактитеПитай ваще дали не са сменяли крушките без да ти кажат. И аз имам лични наблюдения, освен в нас и в квартирата където бях. Тези с жичка за 4 години съм ги сменял поне 3 пъти всяка една. Енергоспестяващите първата, която купихме стои още. И стига се опитва да ми сравняваш две различни неща. Кажи ми колко енергия трябва за да се произведат и двете, колко енергия изразходват и колко им е продължителността на живот ? Ти ми сравняваш цената на бананите с килограмите на пъпеша.
Ммм...с крушките аз се занимавам...и знам, че не са сменяни! Това, че повечето са с калпаво лепило примерно е втори въпрос...Първоначално написано от LunaTriCk
Сравнението между двете накратко го направих в един от пъривте постове!
Im back...
Добре. Ти щом не вярваш в проните в климата... значи не си излизала от вкъщи... Питай ако щеш някой по-възрастен човек от теб , който ще ти каже какво е било преди години и какво сега.Първоначално написано от ScarlettS
Погледни - 50% от горите на Земята са изчезнали с появата на хората.
Виж колко са мегаполюсите във света... Какви заводи има .. (остави българските джуджета).
Аз немога да ги спра, но всички заедно можед поне да пестим.
Климатика е най- НАЙ- НАЙ- вредня уред от всички.
Какво ти по по по .... то следващите 30 години ЩЕ ВИДИШ КАКЪВ АД ЩЕ СТАНЕ....Първоначално написано от LunaTriCk
Абе тез обикновенните крушки максимум по 3, 4 седмици държат и ги сменяме...Първоначално написано от TheMightyNadenica
Eто поредния признак за глобалното затопляне.
Още не захладня, а пък вече трябва ... дават го по времето ,че и тази събота и неделя ше е топло.
Есента ни буквално изчезна. Останаха само два сезона - лято и зима.
Ловецо, по-добре не коментирай, че до оня ден твърдеше че от глобалното затопляне и през зимата ще стане топло![]()
Че то да не е лъЖа бре > ?Първоначално написано от ZipFail
![]()
Ти да си забелязал, зимата да има по 1 метър сняг в БГ ... примерно а ? Не говорим за Русия, Анарктика/Антарктида и т.н Макар, че и в Русия е така ... Да си забелязал Септември месец да вали сняг ? Това са малкото доказателства и най-простите за глобалното затопляне и всяка година става по зле и по зле ... т.е по топло зимата и по-топло ... Защото преди това е било нормално Септември да вали сняг ... е не чак да вали ама да речем първия сняг и да побелее малко ... , а сега какво става на КОледа и Нова година няма сняг ? И навън по това време е +5/+10 градуса ... когато преди е било -5/-10 ... Декември месец !
Майкоо и като го иронизира, че твърдял, че през зимата ще ставало топло ... ти си за иронизиране мой, човек Ловеца е бил прав, в това, което е казал.
Spam Team !
"сУфийСко Чадо"
"Нашо моНче "
"Пред винкелО всички сме равни!"
"Баба Диско Парти"!
"Дръмката!" (За кой-т не знаЕ к'Во е да дерзай)
"Тролизъм" (Форумно-Селско-Диалектно наименование на СПАМ).
"На бай Тико внук му" -
"Животът е компот ,в които всеки се бори за сливата"
ДА . Да се хванем ли на бас. Че до 2050 ще сме със субтропичен климат?Първоначално написано от ZipFail