Има няколко вида 'глупави' ,ако щеш ги наречи ,хора.
Едните са си такива по рождение - познавам такива.
Другите им куца нещо във външния вид и се опитват да компенсират ,копирайки поведението на някоя вървежна личност около тях - тези са болшинство и дори тук ,във форума ,е пълно с подобни. Да не кажа че едно 90% от потребителите се опитват да се харесат един на друг по всевъзможни начини.
Трети изглеждат наистина добре ,но им липсва родителски пример - съвсем в реда на нещата е да се 'пуснат' по течението - харесват ги ,могат да правят каквото искат и да се държат както им скимне - има го у всеки от нас ,но за разлика от 'тези' ние имаме насадена ценностна система - и такива познавам.
Има и такива ,които не умеят да се 'впишат' и започват да обвиняват себе си ,смачквайки допълнително самочувствието си. Смешното е ,че по мои наблюдения точно тези са най-стойностните ,обгрижвани от семейството си и адекватни хора ,но в нашето общество ,в което вторите са 'на власт' въпросните остават неразбрани. За жалост обаче с времето се превръщат в нещо друго ,стараейки се да се 'впишат' сред останалите. Тук видът и интелектът няма особено значение - виждал съм адски добре изглеждащи 'смотльовци' и от двата пола ,както и тотални дебили. Има и някои супер интелигентни ,има и кръгли идиоти ,които не могат да вържат две думи. Основна роля играе възпитанието ,което имат - за разлика от заобикалящата ги измет.
Най-интересни са обаче следните - нормално изглеждащи хора със средно ниво на интелект и имащи що-годе изграден собствен(умишлено го болдвам) мироглед и завидно образование. От старата компанийка ,с която излизах ,3 момченца бяха такива. Какво се случи ,обаче - хормони - желание за секс в комбинация с най-обикновена визия - стремеж да изпъкнат - чалга - купони всеки ден - заебаване на ангажиментите (един го кикнаха от американския колеж ... ) - затъпяване - просташки речник - тотално изпадане.
Дотук ще си кажеш 'нищо ново' и да - права ще си.
Как обаче ще обясниш на някого ,че не е необходимо да подражава другиму ?
Осъзнаваш ли ,че за да не подражаваш на някой друг трябва да имаш собствени постижения и да се гордееш с тях ?
Виждаш ли - хората не са равни и винаги има някой по-добър. Въпросът е в това да си "НАЙ". Тези "най" са тези ,които си заслужават. Останалите нямa как да се променят. Винаги ще го има чувството за малоценност. А стремежът да си повече е нещо индивидуално - по-добре опитай да убедиш някого да направи нещо за себе си ,вместо да предлагаш филм ,който да им покаже това ,което сега ти обяснявам. Филмът е ТЪП - просто историйка ,от която поука е без абсолютно никаква стойност
А въпросът с предразсъдъците и комплексите беше умишлен - не направи ли връзката ?
В този етап от живота си аз не виждам и един авторитет ,което е кофти за мен ,но добре за развитието ми.
Когато бях малък и се радвах на някой 'пичага' ,който върти мацките и казваше ,че шаловете са педалски и аз бях склонен да си мисля ,че шаловете са за педалите (пример ти давам .. не го разбирай буквално).
Сега обаче не е така.
Направи ли връзката ?
Хайде сега ми кажи как ще убедиш някое момиче ,че не е необходимо да се гримира ,да прави фасони ,да си топира косата или да тръгва с някой кретен ?
Как ще я убедиш ,че образованието е важно и може да е 'готина' без да е куха ?
Как ще убедиш някого ,че пари не е равно на щастие и че чувството за свобода и удовлетворение са всичко ,от което се нуждае ?