Разбирам те Аз съм на 15 (момиче) и преди също не получавах достатъчно свобода, защото родителите ми ми нямаха доверие. Но след като поговорих с тях по темата, малко по малко започнаха да "отпускат нашийника". За родителите ти мога да те уверя, че тях ги е грижа за теб, не си и помисляй обратното. Ограничават времето ти пред компютъра, защото мислят за здравето ти, и държат да си вкъщи в 19.00, защото се притесняват за теб. Не ги обвинявай. Ако си им дал повод да ти нямат доверие, ще трябва да изчакаш малко, докато получиш свобода. Ако не, щом казваш, че вече сте обсъждали въпроса, недей да им нахалстваш и не се настройвай негативно. Обясни им, че разбираш притесненията им, но че все пак си на 16 и можеш да се грижиш сам за себе си. Избягвай скандали, високият тон няма да ти помогне в случая
А за говорния дефект - въобще не е причина за притеснение, а още по-малко за мълчание. Важен е характера на човек, едно заекване на никой не пречи, или поне аз въобще не бих се повлияла от това при контакт със заекващ човек. Ако толкова те притеснява - посети логопед, той най-добре ще знае как да ти помогне. И един последен съвет - контактувай с повече хора. Ако се смущаваш от заекването, си личи и самия факт, че го приемаш толкова навътре отблъсква хората. Нека не ти прави впечатление - така и на другите няма да им пречи
П.С.: Извинявам се за дългия пост, но това е възможно най-краткия вариант