- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Причастия
Здравейте... Днес разбрах, че на входното по български език ще има въпроси за причастия... И как да кажа.. Никога не съм го разбирала това, научих ги уж, обаче вече нищо не помня.. Ако има някой по-запознат, който да има време и желание да поясни?! Какви видове са (имаше май някакво деятелно, бла бла) и как се определяха (там род,число, спрежение (??) ). Благодаря предварително.
"You fail to recognize that it matters not what someone is born, but what they grow to be."
Albus Dumbledore.
Причастието се определя от ВРЕМЕ,ЗАЛОГ,РОД и ЧИСЛО.В изр. изпълняват ролята на отглаголни прилагателни (предполагам знаеш какво е.... ) Има 5 вида причастия:Минало страдателно причастие,минало свършено деятелно причастие,минало несвършено деятелно причастие,сегашно деятелно причастие и деепричастие и съответно
1.Мин. страдателно пр.:игран,правен и т.н.
2.Мин. свършено деятелно причастие:играел,правил
3.Мин. несвър. деятелно причастие:правел,играел и т.н.
4.сегашно деятелно причастие:играещ ,правещ и т.н.
5.Деепричастие:играейки,пра вейки и т.н.
По-добре не мога да го обясня,ако съм помогнала...
![]()
http://tcd.zapto.org/all/uch_mat/Pom...na_BG_ezik.zip
Виж страница 41, там има деепричастия. Ако ти се занимава да намалиш обема (отваряне на всеки файл с МС Пейнт например) мерси. Може и с Irfanview или някоя подобна да стане автоматично за всички. Ще е по-удобно за в бъдеще.
Благодаря Ви много!![]()
"You fail to recognize that it matters not what someone is born, but what they grow to be."
Albus Dumbledore.
Аз го запомних по следния начин :
Страдателното причастие винаги завършва на Н , Т и го запомних с думата - прее*ан..
А деятелното на Л ..с думата -свършил
Аз си ги знам и винаги съм имала 6-тици на това . Не знам колко ме разбра в обясненията :Д
Или всичко или нищо .