.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 19 от общо 19
    Фен
    Град
    София

Джон Роналд Руел Толкин

Джон Роналд Руел Толкин е БОГ

Мястото на тази тема определено не е в Музика и ТВ. Преместено. Extremescream

Повече от фен Аватара на Nikolcheto24
    Добре ле разбрахме го.Ай млъкни са!!!

Супер фен
    Град
    Страната на Центъра
    Аз признавам, че е невероятен писател, ма дай некво по-добро описание, баси.... Чак ми става обидно като видя 'ми мноу кефи' (едва ли не) за писател от този клас.
    Цитирай Първоначално написано от FeelMyPain
    Аха и постваш въпрос във форум, защото не искаш хиляда различни мнения.Желязна логика.
    Цитирай Първоначално написано от mim4enceto00
    аз не чета толкова сериозни книги(само на 12 съм), макар че съм прочела всичките книги здрач...
    Цитирай Първоначално написано от Millionaire
    Земете си една разплута на по 20 като ви е толко кеф, пък ако ще и да е начетена като Жана Дарк.

Фен
    Град
    София

сдгсг

За мен е най-добрият писател.Автор на най-доброто и велико фентъзи правено някога. Бащата на фентъзито.Един от малкото,които са добри почти колкото него за мен са
    Дейвид Едингс,Р.А. Салваторе ,Тери Брукс и Крис Паолини.
    Не,че на някого му пука,де просто за е така !

Супер фен
    Град
    Страната на Центъра

Джон Роналд Руел Толкин (на английски: John Ronald Reuel Tolkien) е британски писател, смятан за основател на жанра фентъзи с романа си „Хобитът“ (The Hobbit) и неговото продължение трилогията „Властелинът на пръстените“ (The Lord of the Rings).

Доколкото е известно повечето предци на Толкин били занаятчии. Родът Толкин произхожда от областта Саксония, но живее в Англия от 18ти век и бързо се приобщава към английското общество.

Детство

Роден в Блумфонтейн, главен град на живописната Свободна провинция, Южна Африка, в семейството на Артър Руел Толкин и Мейбъл Съфилд, англичани. Баща му се преместил в Блумфонтейн заради получено повишение в банката, в която работил в Англия. Десетина месеца след сватбата на родителите му, на 3 януари 1892 г., се ражда малкият Джон Толкин, когото всички наричат на галено Роналд. След две години се ражда и брат му Хилъри Артър Руел Толкин.

На тригодишна възраст Джон заминава с майка си и брат си за Англия, в Бирмингам на гости на сестрата на Мейбъл. На 15 февруари същата година, баща му умира от инсулт. Майката, почти сама и с две деца в Бирмингам, намира малка къща в крайградското селце Сеърхол, където се установява. Тя се отдава на идеята да даде добро възпитание и образование на децата си. През юни 1900 г. Мейбъл и сестра ѝ, Мей Инкълдън, хвърлят в потрес роднините си, убедени баптисти, приемайки римокатолицизма. Така те скъсват отношенията си с тях.

През есента Джон Толкин се явява на изпит в училището „Кинг Едуард“ и е приет. В края на същата година семейството се мести в Моусли, за да бъдат по-близо до Бирмингам и училището. Скоро след това Мейбъл Толкин се премества в къща в Еджбастън в близост до Бирмингамската оратория и училището „Св. Филип“, където тя премества децата си поради финансови затруднения. През есента на идната година Джон Роналд получава стипендия от „Кинг Едуард“ и се завръща там, за да продължи обучението си.

На 14 ноември 1904, майка му умира след шестдневна диабетична кома. Роналд и брат му Хилари се преместват при леля им Беатрис Съфилд. Отец Франсис Ксавиер Морган, свещеник в Бирмингамската оратория, става техен настойник. Скоро отношенията на двете момчета с леля им се обтягат и отеца им помага да си намерят евтин пансион, където Роналд се запознава с красивата девойка Идит Мери Брат. С голям интерес Толкин попива знания за нови езици, участва в училищния отбор по ръгби. Поради това отец Морган не е очарован от появата на Идит, която е с три години по-голяма от него. Той обяснява на Роналд, че без стипендия не би могъл да завърши образованието си, а за тази цел трябва да се справи блестящо на приемните изпити в Оксфордския университет. Толкин обещава да прекрати връзката си с Идит до навършването на двадесет и една години.

Ранни години

В началото на 1908 г. Роналд и брат му се местят да живеят в общежитие зад църквата и Роналд започва първата си година в Оксфорд. Там скоро забелязват талантът му по отношение усвояването на нови езици. На 17 декември 1911 г. той получава и първата си награда в колежа Екзитър. През 1913 г., след навършване на пълнолетието си, той изпраща писмо до Идит с молба да се омъжи за него. Три години по-късно отец Морган благославя брака им. През същата година държи държавни изпити за степен бакалавър на хуманитарните науки. След две години получава първа степен за Английски език и литература. Същевременно е назначен в полка на Лангширските стрелци.

На 22 март 1916 г. той сключва брак с Идит Брат. Междувременно е избухнала Първата световна война. Три месеца след сватабата си, Толкин участва в настъплението при р. Сома като офицер( лейтенант)-свързочник в продължение на четири месеца. Скоро заболява тежко от тиф и се завръща в Англия. По това време Толкин вярва че някога Англия е била богата с множество легенди и предания, такива като скандинавските митове, ирландските саги и келтските епоси. Те обаче били изгубени след завладяването на Острова от норманите през 1066 година. Така страната остава „пропита” с келтската, но не и с англосаксонската митология и фолклор. Хрумва му мъглява идея за творба, която именува „Книга на изгубените предания“.

В Оксфорд

През 1917 г. се ражда и първият син на семейство Толкин — Джон. Година по-късно Роналд и Идит се преместват да живеят в Оксфорд. През 1919 г. той работи като помощник по списването на Оксфордски речник за две години. На следващата година се ражда и вторият му син – Майкъл. Междувременно Толкин вече е направил няколко по-забележими опита в областта на литературата с „Таласъмска крачка“ (1915) и „Веселите моряци“ (1920). През 1921 г. той се премества в Лийдс и започва работа като преподавател по английска литература. Година по-късно е издаден и „Речник на средноанглийски език“. През 1924 г. Роналд вече е професор в Лийдс и се ражда най-известния му син — Кристофър Толкин, бъдещ редактор на посмъртно издадените творби на своя баща и техен най-голям познавач.

През лятото на 1925 година той и жена му Идит, заедно със синовете си Джон (почти на осем години), Майкъл (почти на пет) и Кристофър (ненавършил една) заминават на почивка във Файли, градче на Йоркширския бряг, където и до днес ходят много туристи. Там наемат вила, построена върху скала, надвиснала над плажа и морето. По това време Майкъл бил болезнено привързан към мъничко оловно куче-играчка, което носел навсякъде със себе си. По време на една плажна разходка той се увлича в хвърлянето на камъчета във водата и за миг оставя кученцето на пясъка. На този фон мъничката петниста играчка изчезнала. Майкъл бил съкрушен. До вечерта и през целия следващ ден Толкин и малкия Джон търсили кученцето безрезултатно. За да успокои Майкъл давайки му разбираемо „обяснение“ за съдбата на любимата му играчка Роналд измислил приказка, в която живо кученце на име Роувър е превърнато в играчка от магьосник, впоследствие изгубено на плажа от момченце досущ като Майкъл, среща комичен „пясъчен вълшебник“ и преживява цял куп приключения на луната и в морето. Това е приказката известна днес като „Роувърандъм“. Тя не е създадена наведнъж. Много нейни части са допълвани през годините. Освен това тя е записана в писмен вариант години по-късно, а е публикувана за първи път едва през 1998 година под вещата редакция на Кристина Скъл и Уейн Г. Хамънд, които намират в текста ѝ препратки към различни източници — от норвежките саги до Едит Несбит, — както и първообраза на елементи от класическата Толкинова митология.

През април същата 1925 година Джон Р. Р. Толкин и Е. В. Гордън публикуват техният превод на „Сър Гауейн и Зеленият рицар”, а през октомври започва работа в Оксфорд, като преподавател по Англо-Саксонски. Преподава и в колежа „Пемброук” за следващите 24 години. 1926 г. не е особено продуктивна за Толкин, като се изключи статията му „Филология — общи творби” в „Годишник по Английски език и литература”. В тази година той се запознава с К. С. Луис. През следващите няколко години Роналд се отдава на преподавателската си работа. Заедно с приятелите си Луис, Чарлз Уилямс и Оуен Барфийлд, поставят началото на неформалния литературен кръг Инклинги.

След няколко години започва писането на епичния цикъл от митове и легенди за Средната земя, наречена „Силмарилион“. Всъщност Толкин започва да пише поеми, включени по-късно в същата книга, още по фронтовете на Първата Световна Война, но едва по-късно изгражда основната част от повествованието.

През 1929 г. се ражда дъщеря му Присила. Идеите на Толкин за неговата митология вече се развиват, но само в ума му. Около 1933 г. той за пръв път подхваща историята за едно малко същество наречено Билбо Торбинс и през 1936 г. завършва „Хобитът“ — първата му издадена книга, свързана със Средната земя. То е х
    Аха и постваш въпрос във форум, защото не искаш хиляда различни мнения.Желязна логика.
    аз не чета толкова сериозни книги(само на 12 съм), макар че съм прочела всичките книги здрач...
    Земете си една разплута на по 20 като ви е толко кеф, пък ако ще и да е начетена като Жана Дарк.

Голям фен Аватара на crowberry
    Град
    седмият облак, в ляво..
    Нямам против, че ги харесваш, но недей издивява. Започваш да ставаш смешен..
    Where'd you go?
    I miss you so.
    Seems like it's been forever,
    since you've been gone.
    Please come back home...

Супер фен
    Град
    Страната на Центъра
    Колкото до другите автори: всеки си казва мнението, по мое мнение има къде-къде по-добри от Паолини, но не съм тръгнала да се правя на голяма работа по форума и да казвам 'ТОЙ Е БОГ!'
    Grow up, всеки си има мнението, а ти се опитваш по доста селски начин да го наложиш, което за фен на Толкин (мое мнение) не е особено голяма проява на интелектуализъм.

Мега фен Аватара на ledenakrasota
    Град
    София :)
    Бил е изключителен ум. А колко езици е говорил и създал...
    "Най-голямото ми богатство е дълбокият покой, където се стремя,израствам и печеля онова, което светът не може да ми отнеме с огън и меч."- Гьоте

"Scio me nihil scire" - Сократ

Фен
    Град
    София
    Ами аз не се изразих правилно Extremescream.На Крис първите две книги му бяха велики,но третата беше доста мудна и скучна.Силно начало силен край и 400 страници мъка и скука,но просто той също създаде свят подобен на "Средната земя" ,което много ми се понрави и хареса.Иначе няма спор,че има много по-способни от него автори.
    Сега видях,че съм изпуснах един от другите ми любимци и добър приятел на Толкин,а именно професор Клайв Стейпълс Луйс.
    Касандра Клеър също много уважавам.
    А темата специално не беше за самият Джон Толкин,а само за мен и мнението ми за него

Супер фен
    Град
    Страната на Центъра
    Само дето никой не го боли за мнението ти за него, вместо да досаждаш на съфорумниците ти какво мислиш ( само не разбрах защо занимаваш всички с твоите предпочитания по най-селския начин), можеше да пуснеш тема за Толкин и така да покажеш уважение пред него и творчеството му. Затова направих малката ти тема от вик за внимание в нещо, което наистина би могло да заинтригува останалите съфорумници.
    Ама какво ли се пъна да обяснявам.

Фен
    Град
    София
    Точно така.Изобщо не говори с простосмъртни,като мен

Супер фен
    Град
    Страната на Центъра
    Момченце, не се заяждай, че съм ти набрала.

Толкин е велик човек!Просто друг като него засега няма и едва ли ще има!

Фен Аватара на eilhar
    Град
    The dark side of the moon, in the eye of the storm.
    Властелинът.. на.. Пръстените Хобит

Бду 2012 излиза филмът "Хобит" в две части
    Last.fm

~ Seek the roses along the way, just beware of the thorns
    ~ Si vis pacem, para bellum

dontcare ^^

Фен
    Град
    София
    Толкин е БОГЪТ на фентъзито.Както и ВнП е Библията на фентъзито.
    Няма Потъровци,няма Мотъровци.

Фен
    Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от Nikolcheto24
    Добре ле разбрахме го.Ай млъкни са!!!

Мега фен Аватара на Chacho
    "Недовършени предания" е издадена от сина му Кристофър, ако не се лъжа. Всеки човек, които е имал досег до митологията на някой народ, ще намери паралела с тази книга.

Освен митологичните символики, има и куп религиозни такива в книгите му, тъй като той е бил силно вярващ католик. Един пример за това е Гандалф, който се завръща като белият магьосник и си служи със силата на думите, а не на магията, за да изцери злото от Теоден. Елементът с възраждането и идеята за въздържане от насилие имат силно присъствие в християнството.

ledenakrasota спомена за създадените езици.

Не на последно място е изумителна навързаността на събитията в творбите му, хронологичната точност и най-вече обемът на литературата за Средната земя.
    Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.

Какъв е сега тоя грозен спор в темата за Толкин?
    Всички в жанра може да са добри, може да са недостижими (аз лично супер много обожавам Дъглас Адамс и Сергей Лукяненко, не че нещо!), но Толкин е бащата и е ... ами, гениален ще му е малко. Обичам Толкин. Една от първите "сериозни" книги, която ми подариха, беше Властелинът. Бях трети клас. Почти три месеца съм стояла будна над тази книга, докато не я изчетох до коричка, дори и приложенията, дето почти никой от хората, които познавам, не ги е чел. ;D
    When you awaken in the morning’s hush
    I am the swift uplifting rush
    Of quiet birds in circling flight.

I am the soft starlight at night.
    Do not stand at my grave and cry,
    I am not there; I did not die.

Мега фен Аватара на ledenakrasota
    Град
    София :)
    Толкин е бащата на фентъзито. Няма какво да се обяснявате. На нашите години е бил професор, знаещ и преподаващ доста езици.

Намерете някоя статия за жена му. Тя е била неговото вдъхновение.
    "Най-голямото ми богатство е дълбокият покой, където се стремя,израствам и печеля онова, което светът не може да ми отнеме с огън и меч."- Гьоте

"Scio me nihil scire" - Сократ

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си