.
Отговор в тема
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 27
    Голям фен Аватара на xJawz
    Град
    София

Клокване на процесор?

Напоследък на доста места се пише за клокване на процесори, което увеличавало мощта им, и аз нещо се запалих. Ще ви помоля да ми обясните, или дадете линк, как се клоква и овърклоква процесор и какви изисквания има към процесора и дъното. Ще трябва ли да купувам по-мощно охлаждане?

Благодаря предварително.
    Цитирай Първоначално написано от GregoryHouse
    iSiktir бих избрал...

Фен
    Град
    Shumen
    Клокване на процесора става по няколко начина, но за целта трябва да имаш стабилно охлаждане, защото тази процедура чество включва и повишаване на волтажа => много топлина. Ако имаш добро охлаждане не би трябвало да е проблем, но задължително заведи компа на сервиз да ти го почистят от прах!

Честота на процесор се пресмята така:
    BUS Speed x Multiplier = Core speed
    за да си го клокнеш трябва да повишиш множителя ( Multiplier) или
    шината (BUS Speed). А повишаването на волтажа увеличава стабилноста(да ти работи добре) и дава още мегдан за клок, но и много топлина.

Най-лесно е да си вдигнеш множителя чрез биоса, но има процесори с заключен множител, остава да вдигнеш шината, а от там проблеми:
    трябва да намалиш честотата на рамта
    трябва да намалиш PCI честотата
    ....
    защото когато вдигнеш честотата на шината се вдигат и честотите на всички други части в компа ти.

Съвет ми: пусни тема http://www.kaldata.com/forums/index.php?showforum=67 и хората от форума ще ти помогнат. Не забравяй да си напишеш ПОДРОБНО ВСИЧКИ ЧАСТИ на компа.
    В населените места, където хората дишат по 24 часа...

Голям фен Аватара на xJawz
    Град
    София
    Като поразгледах рисковете май няма да се опитвам да го правя.
    Цитирай Първоначално написано от GregoryHouse
    iSiktir бих избрал...

Фен
    Град
    Shumen
    Рисковете са тези:
    да ти прегрее процесора над 100 градуса и се ресва ставало ми е 5-6 пъти и си взех ново охлаждане
    да не ти се включи компа, трябва да го изключиш от захранването и да извадиш батерията на биоса за 2 мин после всички настройки са рестартирани
    и да го изгориш, незнам как ще стане :Д трябва да му пуснеш много ток. АМА МНОГО. В биоса би трябвало да има лимит.

Ако компа ти бачка добре, не ти секът игрите и тн. няма причина да го пипаш.
    ето я моята кочина, една игра ми сечеше и го клокнах

В населените места, където хората дишат по 24 часа...

Голям фен Аватара на autista88
    Ако сам не можеш да си изчистиш компа, то по-добре не се захващай.

Трябва ти качествено захранване, евентуално охладител и дъно, което да има необходимите настройки. Я си кажи конфигурацията.
    По-добре на кафево отколкото социално слаб!

Голям фен Аватара на sunman
    Град
    Гоце Делчев
    Бая ядове ще ядеш!
    Rock n Roll!!!!!!!!!

И аз се мъчих да напъна мойто магаре, ама става нестабилна системата, предполагам от дъното. По - добре не се занимавай, рискуваш здравето на системата
    Дай му на лумпена злоба,
    окъпи глупака във власт,
    пусни го в тъмната доба,
    да раздава правда за нас.

My Blog / Update 22.09.2011

Процесора е проектиран да работи на зададената от производителя честота, принуждаването му да работи на по-високи от стоковите честоти сам можеш да се досетиш до какво води.
    „След два дни утре ще бъде вчера !“ – Димитър Пенев

Глупости. Процесорът се пуска на такава честота, на която да отговоря на изискванията за консумирана ел. енергия, ценови клас, производителност спрямо предните 2 и тн, а не на максималната възможна.

Това, дали ще береш ядове зависи от компонентите, които ти казах по-горе.

Вярно, че ти беше производител на процесори и знаеш как стоят нещата.

Истинския овърклок е с по-добър процесор, за да нямаш ядове.
    „След два дни утре ще бъде вчера !“ – Димитър Пенев

Цитирай Първоначално написано от K_O_L_E_V
    Вярно, че ти беше производител на процесори и знаеш как стоят нещата.

Истинския овърклок е с по-добър процесор, за да нямаш ядове.
    Сигурно хардуерБГ, като продават компютри с клокнати процесори, са глупаци? Ае бегай....

Супер фен
    Мммм тук се сещам за един пример на АМД, с онези Феноми, къде им се "отключваше" кеш и ядра. От тук има 2 логики:
    1) Маркетингов трик (много вероятен)
    2) По-лесно е да се разработи 4 ядрен процесор с 6МБ КЕШ, а след това да се "осакати" и да се превърне в 2 и 3 ядрен със съответно по-малко КЕШ.

Абсолютно грешно (1). Когато се произведе даден процесор, той се тества. Понякога целият или някое/някои от ядрата не отговарят на определено изискване, например са с по-висока консумация, но иначе си работят добре или са напълно нестабилни. АМД ги заключват. Като си купиш процесор, може да се пробваш да го отключиш. Ако имаш късмет - попадаш на първият тип и си радостен, защото повечето от тези "недостатъци" не се забелязват от нормалният потребител. Ако нямаш късмет - попадаш на вторият, системата не е стабилна, например дори не boot-ва.

Здравейте, искам да си клокна процесора но не знам как... Нямам си и на представа какво е BIOS ( макар, че четох в интернет, но пак не ми стана ясно).
    ПРОЦЕСОР - Intel penium e2200 - 2,20 ghz
    Рам - памет - 3 gb (ddr2)
    ДЪННА ПЛАТКА ( според EVEREST ) - FOXCONN G31MX - K
    ОХЛАЖДАНЕ - мисля, че е 500 W
    Интересува ме да не ми прегрее нещо и да стане беля.
    ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ

Мега фен Аватара на MaGuSs
    Град
    Варна
    Риск винаги има, но печелиш най-много 10-15 процента по-бърз процесор. По-добре го продай и си вземи по-мощен, от колкото да клокваш. Все едно ако си със стар процесор няква стара лада да си мечтаеш да върви като бугати - е няма как да стане.
    -Щастието е нещо вътрешно, а не външно, затова то не зависи от онова, което имаме, а от това, което сме.
    -Учи се от вчера, живей за днес, вярвaй в утре!

Мега фен
    мда ... при мен от 9мин рендъртайм сцена падна на 5 след оц, успех 10-15% да са. >.>

niksanbel , беля няма как да стане, най-много да ти се наложи да ресваш биоса ако не успява да мине POST-a машината. Предполагам имаш батерия на дъното - вадиш я, чакаш няколко минути, връщаш я и включваш наново. Единствено с волтажа на ядрото не се ебавай много-много, че може да направиш беля - не минавай над 1.5v (аз и над 1.4 не бих отишъл, но как да е). Дръпни си CpuZ и Intel Burn test (google - мързи ме да ти вадя линкове).
    Пусни един тест и виж какви температури прави. Ако отиваш над 45градуса без ОЦ направо зарежи идеята.

Въпросното процесорче преди години го държах на 2.7ghz - 8x333 , 1.4v. Пробвай така като за начало. Имай предвид, че и рамта може да се наложи ръчно да сложиш на 667 . Хората и до 3ghz го дигат на 1.5v ,ама трябва и прилично охлаждане на имаш.

Ай, успех

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от niksanbel Виж мнението
    Здравейте, искам да си клокна процесора но не знам как... Нямам си и на представа какво е BIOS ( макар, че четох в интернет, но пак не ми стана ясно).
    ПРОЦЕСОР - Intel penium e2200 - 2,20 ghz
    Рам - памет - 3 gb (ddr2)
    ДЪННА ПЛАТКА ( според EVEREST ) - FOXCONN G31MX - K
    ОХЛАЖДАНЕ - мисля, че е 500 W
    Интересува ме да не ми прегрее нещо и да стане беля.
    ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ

за целта трябва да влезеш в BIOS-а на дъното (с натискане на клавиш del при старт на системата) в меню fox central control unit, обаче дъното ти е малко слабо за клок, но пробвай да качиш честотата(cpu clock) от 200 до 250-260MHz, обаче може да се наложи да се намали честотата на паметта(dram configuration --> system memory frequency) защото се вдига с покачването на fsb-то и ако е 800 по default при 250 за процесора ще стане 1000, а ако при 260MHz нямаш проблеми, пробвай да качиш и още макар че с твоето дъно ще е трудно
    Последно редактирано от npp : 06-13-2013 на 13:11

А има ли някой който да разбира от КЛОК на ВИДЕО КАРТИ. Не че искам ами преди с някаква програма ( НЕ Я ПОМНЯ ) си клокнах Видеото ( НЕ ЗНАМ КОЛКО ) - резултата никакъв ( вентилатора бучеше като луд ) и махнах клока но ВИДЕОТО от тогава ми грее страшно много ( 96 градуса МАКС ). Един приятел ми каза че ЕВЕРЕСТ в този случай измерва температурата на радиатора на ВИДЕОТО ( има само РАДИАТОР БЕЗ ВЕНТИЛАТОР) . С свясно охлаждане съм не ми е правело проблеми преди ( НЕ Е ЛАПТОП ). МОЛЯ ВИ ПОМОГНЕТЕ.
    Последно редактирано от niksanbel : 10-31-2013 на 13:17

Връщаш всичко на дефолт?
    - - - - -
    www.iskampak.com

Супер фен
    Кажете ми как най-добре да клокна pentium e2160 1,8 ghz dual core. Всички части са маркови и нищо няма да прегрее и т.н. Искам да го клокна 0,2-0,5ghz .Pc-то е Lenovo Thinkcentre.

Мега фен Аватара на MaGuSs
    Град
    Варна
    Цитирай Първоначално написано от koko95 Виж мнението
    Кажете ми как най-добре да клокна pentium e2160 1,8 ghz dual core. Всички части са маркови и нищо няма да прегрее и т.н. Искам да го клокна 0,2-0,5ghz .Pc-то е Lenovo Thinkcentre.

Ми ръгаш шината на 2.5ghz с напрежение на ядрото по 4.00-5.00V и си готов.
    -Щастието е нещо вътрешно, а не външно, затова то не зависи от онова, което имаме, а от това, което сме.
    -Учи се от вчера, живей за днес, вярвaй в утре!

Супер фен
    Цитирай Първоначално написано от MaGuSs Виж мнението
    Ми ръгаш шината на 2.5ghz с напрежение на ядрото по 4.00-5.00V и си готов.
    А ако е заключено от дъното ? П.С. не съм проверявал дъното .

Мега фен
    на първо време не вдигай волтажа повече от 1.4

Мега фен Аватара на Баща Ти
    "Волтаж" няма, има си технически термин - "напрежение".

Супер фен
    Няма никакви опции в дъното за овърклок , дъното явно е някакво убито.Дайте идея как да клокна процесора ? Благодаря ви .

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си