.
Отговор в тема
Страница 3 от 4 ПървиПърви 1234 ПоследнаПърви
Резултати от 51 до 75 от общо 98
    Цитирай Първоначално написано от PinkPan7her
    Съжалявам, но не мисля така.
    Не го пожелавам на никого... Но представи си, че сега претърпиш инцидент и вече не можеш да ходиш. Млада си, предстои ти абитуриентски бал, искаш да продължиш обучението си, да се развиваш, да работиш, имаш приятел, семейство и близки, които обичаш и те обичат. И какво ще направиш? Ще сложиш край на живота си, само и единствено защото не можеш да ходиш? И ще пропуснеш всички хубави неща, които те очакват?! За мен е нелепо...
    Радвай се на този миг. Този миг е твоят живот.

anonymous708973
    Guest
    Да, бих, ако имам достатъчно смелост и подръчни материали.
    Гледах филм, в който 17-годишно момиче се гмуркаше, една скала падна и й заклещи крака и единственият начин да излезе навреме, за да не й свърши кислородът, беше да й отрежат крака, което тя гледаше.
    Няма такъв рев, такова чудо. За мен това няма да е живот.
    Живея на третия етаж и всеки път, когато искам да изляза, да моля някой да ме свали? Майка ми да прекъсне работа, за да ме гледа? Да ме разкарва по центъра и всичко да ме съжаляват? Няма достатъчно съоръжение за инвалиди, нито достатъчно удобства.
    За мен не е "единствено" само защото не можеш да ходиш, а е "именно" защото не можеш да ходиш.
    Предпочитам да си отида, отколкото да прекарам живота си като инвалид.
    Но това е лично мое мнение и не обвързвам никого с него.

Не е нужно някой да те "гледа". Всеки човек с увреждане може да се грижи сам за себе си. Както казах по-горе - хората с увреждания се нуждаят от 3 неща - достъпна архитектурна среда, личен асистент и помощни средства. И под личен асистент се разбира човек, на когото да му се плаща, за да ти помага с дейностите, които не можеш да извършваш сама, а не майка ти да те обгрижва. Съгласна съм, че много от сградите и тротоарите не са достъпни, но за това сме виновни всички ние. А съжалението към хората с увреждания се дължи на точно такова мислене - о, хората с увреждания са безполезни, не могат да водят пълноценен живот, не могат да се грижат сами за себе си, не заслужават да живеят и т.н.

И пак казвам - думи като инвалид, сакат, недъгав и т.н. са некоректни.

Мега фен Аватара на Niakoitam
    PinkPan7her това емоционално погледнато е точно така както го казваш.И аз съм се замислял. Но пробвай да се поставиш в друга ситуация. Ако нещо такова недай си Боже се случи на твоята майка,баща,брат (ако имаш такъв), някой много близък роднина или пък след време на твое дете.Дали ще си толкова ЗА евтаназията им...
    Страхът да не останеш сам те кара да правиш всичко, за да задържиш някой, който всъщност не ти трябва!

Мен лично ме е гнус, което е много тъпо от моя страна и го осъзнавам, но не мога да се променя, най-вече защото не искам. Лично на мен това би ми попречило, но бих останала в приятелски отношения с човека. В случая зависи само от теб. Значение има само и единствено ти как приемаш неговият недостатък. И освен това, не мислиш ли, че истинският недостатък тук е факта, че сте от различни градове? Повярвай ми, в началото може да си казваш, че това не ти пречи и че ще се справите добре, но замисли се за моментите, в които се нуждаеш от неговата прегръдка, а той е далече от теб.
    "We are so accustomed to disguise ourselves to others that in the end we become disguised to ourselves."

Мега фен Аватара на NomNomNom
    Цитирай Първоначално написано от Niakoitam
    PinkPan7her това емоционално погледнато е точно така както го казваш.И аз съм се замислял. Но пробвай да се поставиш в друга ситуация. Ако нещо такова недай си Боже се случи на твоята майка,баща,брат (ако имаш такъв), някой много близък роднина или пък след време на твое дете.Дали ще си толкова ЗА евтаназията им...
    Господ всеки божи ден убива милиони хора, замисли се над това.
    Девет кули дзидини,
    девет враке железни.
    Никой немой да отоври
    да прерила, ей ей...

Зад високи дзидини
    девет темни одаи
    едно сърце те люби
    заплетено, ей, ей...

Мега фен Аватара на bloodyF
    Град
    Heaven
    зависи..
    примерно аз се запознах с един пич наскоро, който се оказа че има луксация и почти не може да си ползва дясната ръка (което надали се води ''недъг'') ама кво ми пука...
    ако се получи нещо няма да е защото го съжалявам, нито пък ако не се получи да е заради луксацията му..
    просто се опитвам да приемам хората такива каквито са..
    пълноценен живот не може да бъде воден от инвалид независимо какво казвате, просто защото обществото е ограничено и не всичко е достъпно за хората с увреждания..
    подкрепям такива хора и се опитвам да помагам когато имат нужда..
    както и децата с аутизъм или синдроми,.не са заразни, просто искат повече грижи и имат повече нужди..
    и все пак на никой не пожелавам подобно нещо на детето му
    а за авторката;ти сама си преценяваш..ако бях аз, бих го пренебрегнала..все пак не е болка за умиране..но ако ти винаги ще се гнусиш или ще се ''пазиш'' от ръката му един вид..по-хубаво нищо не почвай изобщо.
    (сори за лиричните отклонения)
    Нека спрем войната по пътищата заедно. /В памет на Милена Б./

Цитирай Първоначално написано от NomNomNom
    Господ всеки божи ден убива милиони хора, замисли се над това.
    Я ти нали не вярваше в Господ какво се промени от вчера до днес?

Спкойно не съм от хората, които постоянно ходят на църква, молят се всеки ден,правят всевъможни ритуали и т.н. Смятам че да вярваш и да бъдеш добър човек е напълно достатъчно. И все пак вярвам в неща като Господ или висша сила,душа,съдба и т.н. Просто трябва да се поинтересуваш колко лесно манипулируема машинка с или без външно влияние е мозъка и ще се замислиш дали аджеба колкото и да е сложен той управлява всеки.А Господ не убива никой...просто така си е писано.Хората по дефаут не сме безсмъртни.Хората винаги са умирали,умират и ще умират в бъдеще, но това не прави болката по-малка и не задължава да зарязваш човека на произвола както правят много животни.Нали уж се смятаме за най-интелигентните да не повярваш.Всъщност ако хората бяхме безсмъртни тъй като нямаме технологиите все още да колонизираме други планети щяхме след кратко време да се хванем за гушите, да се избием взаимно и най-силните да изядат по-слабите.След определ брой поколения пък същото. Не много готина картинка нали? За това е измислена смъртта? Вече лично мои разсъждения са си това, в които с всеки изминал ден все повече се убеждавам че съществуването ни на Земята са просто едни уроци и изпити както в училище само че понякога доста по жестоки и че случайности на този свят не съществуват. Относно моделите на манипулация на мозъка на всеки един от нас абсолютно нищо не пречи това, което виждаме да е всъщност една пълна илюзия.
    Ключови думи:това дето ти дадох да се поинтересуваш,плацебо ефект,хипноза,осъзнати сънища и контрол над тях,наркотици,алкохол,псих тропни вещества и лекарства и т.н. Поинтересувай се.Всичко това са научно доказани факти
    Страхът да не останеш сам те кара да правиш всичко, за да задържиш някой, който всъщност не ти трябва!

Град
    Софийските потайности
    Хората с увреждания не живеят пълноценно, това е факт, но не заради увреждането си, а заради простотията на другите хора ! Никой не е перфектен, за да има правото да съди останалите, никой не е безгрешен за да показва грешките на другите. Човек, който се е родил такъв, пострадал е и т.н., за да получи някакъв вид инвалидност ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ ГО Е ЖЕЛАЛ !!! Оставете това, че хората ще го съжаляват и някой трябва да се грижи за него, а някой помисли ли тоя човек как ще се чувства? Знаейки, че няма да може НИКОГА да ползва краката си, че няма да може да усети отново какво е да караш колело, кола, да ходиш, да тичаш? Някой помисли ли, колко всъщност е тежък живота на един инвалид ? Помисли ли, че те се борят много повече и по-силно за оцеляването си от всеки друг? Не, разбира се, че не, защото такъв е манталитета на хората, не ми е дошло до главата, не ме интересува... Има хора без крака/ръце, които живеят с пъти по-добър и интересен живот от повечето тука. Има хора с "недъзи", както ги наричате, които са далеч по-стойностни, кадърни и умни хора от останалите. Вместо да си помагаме, да се подкрепяме и поддържаме, хората сме ужасни. Този, който е по-слабия го тъпчем, който е различен - мачкаме го, защото не го разбираме, а е далеч по-трудно да се опиташ да разбереш някой, от колкото да го смачкаш. След като прочетох всичките коментари, хора, които ми харесваха как мислят, ми паднаха в очите сериозно. Не хората с увреждания имат проблем, а вие, които си мислите, че сте много повече от тях, че те са нещо РАЗЛИЧНО, а те са обикновени хора, които се борят за оцеляването си. Никой не е защитен от това да не се превърне в инвалид, НИКОЙ!!! Всеки заслужава правото си да живее, всеки заслужава шанса си да изживее живота си хубаво. Наистина много жалко, че повечето разсъждават по този така тъп начин!!!
    !!! Мъжкото достойнство се измерва в широчината на усмивката на жената, с която току що е правил секс, а не в това, което е измерено с линийка !!!
    Like Jesus

Bozichko, първо казваш, че хората с увреждания не могат да живеят пълноценно, а после казваш, че има хора с увреждания, които водят по-добър и интересен живот от някои хора без увреждане...
    Изобщо не е факт, че хората с увреждания не могат да живеят пълноценно! Не знам как ти хрумна това.
    Ти също си от хората, които гледат с огромен фатализъм на увреждането - о, никога няма да тича, да кара колело... Еми голяма работа, може да прави още стотици хиляди неща без да е нужно да използва краката си примерно. А и вече стават много разпространени електрическите колички, които се управляват от самия човек с увреждане, та това се равнява на ходенето и тичането, стига, разбира се, архитектурната среда да е достъпна, а тя по закон трябва да е такава. Освен това автомобилите също могат да се пригодят за ползване от човек с увреждане.
    И вече за четвърти или пети път казвам - инвалид, куц, кьорав, сакат, недъгав се некоректни термини! ; )

anonymous708973
    Guest
    Не гледа фаталистично, а реалистично.
    Сега не бягам. Ама изобщо. Обаче айде питай ме, дали ако нямам крака, няма да искам да бягам повече от всичко..
    И не, естествено, че няма да съм за евтаназия на близък, но мисля, че за своята собствена имам право да реша.

Град
    Софийските потайности
    Аре да четеш преди да пишеш, а ? Написах, че не водят пълноценен живот не заради увреждането си, а заради ХОРАТА ПОКРАЙ ТЯХ. После написах, че ИМА ХОРА с увреждания, които живеят еди как си, а не всичките, нали така? Живеенето пълноценно се разбира по различен начин от всеки. Да според възможностите на инвалида, той живее пълноценно, но според възможностите на човек без увреждане не. Не можеш да сравниш пълноценния живот на инвалид и човек без увреждане, някак не е честно ! Гледам с фатализъм? Споделям неща, които съм видял от живота, а не ей така щото ми е кеф. Има автомобили, които са предвидени за хора без крака, вярно е, всичко е възможно, за това и изтъкнах за хората, които имат по-интересен живот, а са с увреждане. Аз съм изключително положително настроен особено, когато видя, че някой човек с увреждане не чака всичко на готово, а живее както му е кеф! И моля те, просветли ме как да се обръщам към човек, който има увреждане?
    !!! Мъжкото достойнство се измерва в широчината на усмивката на жената, с която току що е правил секс, а не в това, което е измерено с линийка !!!
    Like Jesus

Bozichko, успокой се, казах го с най-добри намерения.
    Защо да не може да сравниш живота на един човек с увреждане с този, на човек без увреждане? Не може да се слагат хора под общ знаменател. Има хора с увреждания, които са легнали да мрат, защото са с мнението на повечето хора тук, има и такива, които ходят на училище, на работа, развиват се, създават семейства. Има и хора без увреждания, които направо не знаят защо са на този свят - чакат всичко на готово, нямат желание да учат или работят, по цял ден харчат безцелно парите на родителите си и т.н. А и аз също споделям неща от живота, не си ги измислям.
    Към човека с увреждане първо се обръщаш като човек, а след това като човек с увреждане, човек на количка, човек с нарушено зрение или слух, човек с умствени увреждания, човек с ментални затруднения и т.н. Забележи, че на първо място седи думата "човек". Неправилно е да се използват изрази като инвалид, сакат, кьорав, недъгав, жертва на..., малоумен, умствено изостанал, страдащ от..., изостанал, със специални нужди и т.н.

anonymous708973
    Guest
    Извинявай, ама умствено изостанал, човек със специални нужди, страдащ от... са супер нормални изрази, приети от цял свят.

Извинявай, ама умствено изостанал, човек със специални нужди, страдащ от... са супер нормални изрази, приети от цял свят.
    Извинявай, но няма такова нещо. Това, че си ги чувала някъде по телевизията да речем, изобщо не означава, че са супер нормални, пък какво остава за приети от цял свят. Термините, които ги казах, се използват в Конвенцията за правата на хора с увреждания към ООН. Останалите изрази са некоректни.

Град
    Софийските потайности
    Секса на комплекса, аз също говоря с най-добри намерения, нямам идеята да се карам и споря с този и онзи, това е една от темите, в които ще се въздържа Има хора и хора, това е. Така както едните приемат (говоря обобщено за хората с увреждания и за най-лесно и удобно ползвам инвалиди, не мога винаги да изреждам поотделно всеки) инвалидите в живота си, има такива, които просто не желаят да имат нещо общо с тях. Най-лошото е да отблъснеш някой заради такъв проблем, не само, че човека ще се чувства още по-гадно, а и ще намрази още повече своя проблем, а и хората.
    Like Jesus

Инвалид означава невалиден, негоден, ненужен. Ако аз се обръщам към теб така, ти как ще се почувстваш? Може да ти е по-лесно и удобно, но така всъщност обиждаш хората. Все едно да казваш на хората без родители копелета, защото ти е по-удобно.

Град
    Софийските потайности
    Не мога да се съглася с теб. На английски думата си има такова значение, но на български има коренно различно значение. http://www.t-rechnik.info/search.php...BB%D0%B8%D0%B4
    Ти го разбирай както искаш. Правя си труда да проверя неща, които не разбирам, за да не обидя някой!
    Like Jesus

Мега фен Аватара на PullMeCloser
    Включвам се само да кажа, че съм на сто процента съгласна с Пантерката. Ако някога се случи нещо с мен, което да ме прави инвалид, не искам и няма да мога да го понеса. Не мога да живея с ограничени способности, без да съм абсолютно способна да върша всичко.
    Everything changes, but beauty remains ...

Подобен ,малък физически проблем,не би ми попречил по никакъв начин...Но ако става въпрос за нещо на психическа основа сигурно бих се отказала...

Цитирай Първоначално написано от Bozichko
    Не мога да се съглася с теб. На английски думата си има такова значение, но на български има коренно различно значение. http://www.t-rechnik.info/search.php...BB%D0%B8%D0%B4
    Ти го разбирай както искаш. Правя си труда да проверя неща, които не разбирам, за да не обидя някой!
    Хем казваш, че не разбираш, хем спориш. Недей така. ; )
    Думата "инвалид" е обидна на всички езици. Хайде да анализираме изречението "Лице, което е с намалена или напълно изгубена работоспособност в резултат от болест или нараняване." Хората с увреждане могат да работят. Това е остаряло схващане, останалото от комунизма - работата е само физически труд, т.е. копане, плевене, садене и т.н. Да, хората с увреждане не могат да копат сами, но могат да накарат асистентите си да го направят вместо тях, защото личните асистенти са продължение на краката и ръцете на човека с увреждане. Освен това хората с увреждания могат да извършват всякакъв умствен труд, който според мен е много по-важен от копането. ; )
    Освен това увреждането не е болест, а заболяване, което е съвсем различно нещо. ; )
    И дори израза "инвалидна количка" е неподходящ.

И не, естествено, че няма да съм за евтаназия на близък, но мисля, че за своята собствена имам право да реша.
    И аз съм си го мислел това.По-добре евтаназия отколкото да се мъча.Обаче се опитах да те пратя малко в по-друга посока на размишления.Всеки човек има и близки и роднини,които го обичат и не искат да го пуснат просто ей така.Ами представи си че някои твои роднина иска евтаназия.И ти какво ще направиш? Ще кажеш животът си е твои оправяй се.Същото важи и за теб.Ти може да искаш, но по този начин ще нараниш хората, които те обичат. Иначе да и аз искам ако е възможно и ми е писано да умра по-най бързият и безболезнен начин.Без да се налага да страдам и да карам хората около мен да страдат.

sexa_na_kompleksa инвалид е общовъзприетият израз.На английски може и да звучи лошо и да има хора,които не го приемат, но се използва за краткост. Не съм чувал този израз само по медиите.Казват инвалидна количка,място за инвалиди и т.н. Лично съм чувал и гледал как някои човек казва за себе си аз съм инвалид или аз имам инвалидност едикоя си степен.Зависи и с каква интонация е казано.Е, например в Америка ако кажеш на някои чернокож общовъзприетото тук "негър" вероятността да си изядеш боя е голяма въпреки че може да не си искал да убидиш даденият човек, но това е друг въпрос.Ето за хора като мен казват "хора с нарушено зрение" и аз няма какво да се убиждам от това, защото си е точно така.Асистентите не могат да направят нещо за даден човек без пари или най-малкото ако са му добри приятели или пък още по-малкото от чисточовешки подбуди.Само че да не забравяме че и тези асистенти трябва някакси да се прехранват и да прехранват семействата си.За това че копането било по-маловажен труд от умственият труд си малко в грешна посока.Вярно с това се занимават по необразовани хора, но се изисква бая физическа сила за бая по-малко пари.И не на последно място...ако го нямаше копането (най-общо казано като за физически труд) нямаше да ги има и компютрите и интернета,телефоните,парно то,водопровода,тока, голяма част от храната и т.н и т.н. и...умственият труд.Така че не бива толкова да подценяваш и копането като работа.А заболяването си е чиста болест,която не може да се излекува никога или в продължителен период от време.Болестта се лекува, а заболяването най-често е хронично.

Имам чувството, че говоря на стената... Инвалид е също толкова обидна дума колкото и копеле, негър, циганин. Това, че някой казва за себе си, че е инвалид, не означава, че думата е коректна, а че на самия човек толкова му е акъла. "Места за инвалиди" също е много погрешно. Още повече, че такива места не трябва да има. Все едно да направиме на един паркинг места за жени и места за мъже - чиста дискриминация. За инвалидната количка точно един пост по-нагоре съм обяснила, че също не е правилно да се използва. Изразът на английски звучи много хубаво - wheelchair. Но в България понеже сме аборигени ползваме думи като "инвалид". А и нищо не ти пречи да кажеш "човек с увреждане", вместо "инвалид" - ще ти отнеме половин секунда само. ; ) В нормалните държави, ако някой нарече човек с увреждане инвалид, сакат, къопав или нещо такова, може да го осъди, а пък ние тук си мислиме, че е много красива и величествена дума.
    Личния асистент е право на всеки човек, а не привилегия, лукс или нещо подобно. Държавата трябва да ти осигурява асистент (в нормалните държави, разбира се, е така, тук имаме подобни неща, но не са много фукнционални) и да му заплаща. Така хем осигурява работно място на един човек като асистент, хем човекът с увреждане може да води живот като всички останали. Но какво предпочита да направи България с хората с увреждания - да ги затваря в домове, което е най-ужасното измислено нещо от човека. Ако се изгради достъпна архитектурна среда, и се подсигурят асистенти, държавата ще спести стотици милиони.
    Не подценявам физическия труд, просто казвам, че умственият е много по-важен. Нали затова се образоваме, а не ходиме в гората. ; )
    НякойТам, ти сам обясни каква е разликата между болест и заболяване.

Изобщо не мога да се съглася с твърдението ти че думата инвалид казана с правилната интонация е синоним на сакат, кьопав или нещо такова. И защо да няма места за инвалиди.Нахалитети много, а в едно противоборство за място е ясно кой ще победи.За паркинги също.Добре е да има места, които са поставени така че да улеснят придвижването на даденият човек максимално.Не може всички места да са толкова удобни.Асансюри и рампи също.А думата циганин си е най-нормална.Ром е някакво измислено понятие.Циганите дето не ги е срам че са такива не се убиждат, а джуравците(цигани дето се срамуват) се обиждат даже и ако им кажеш роми.
    И пак казвам умственият труд изобщо не е по важен.Ей сега ако спрът да работят тези дето "копат" независимо ръчно или с машини икономиката на света точно за няколко месеца до няколко години се срива.Ето една картинка по случая:
    http://www.google.bg/imgres?q=%D0%91...:0&tx=74&ty=90
    Остналото по-късно на ЛС.

Не те карам да се съгласяваш с мен. Термините, които използвам, се използват в Конвенцията за правата на хората с увреждания към ООН. Ако смяташ, че си по-кадърен от хората, които са я писали - добре. : )
    Не трябва да има места за хора с увреждания, защото те са хора като всички останали, с нищо не са по-различни и не трябва да има един вид "привилегии" за тях.
    За асансьори и рампи съм съгласна, че трябва да има. : )
    Някои роми се наричат цигани по същата логика, по която и някои хора с увреждания се наричат инвалиди - липса на образованост. Но това, че Петкан Дивака не се обижда, ако го наричаш инвалид, циганин, копеле, негър, това не означава, че останлите хора не се обиждат. : )

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си