.
Отговор в тема
Страница 4 от 4 ПървиПърви 1234
Резултати от 76 до 98 от общо 98
    Следя тази интересна и преинтересна тема от известно време. Просто не ме свърта да си кажа мнението. И нека започнем с презентацията. Ще ви кажа кой съм, а вие си преценете дали мога или не мога да говоря по темата.

Казвам се Петър Кичашки и съм на 22 години. Студент съм по "Право" 4-ти курс. Миналата година успешно спечелих дело за дискриминация срещу игумена на Троянския манастир, затова, че през 2008 чрез действията си изгони мен и мои приятели от манастира, защото сме с увреждания, което Комисията за защита от дискриминация нарече "тормоз". През 2010 станах носител на специалната награда на журито на "Човек на годината" - "Активист 2010". Занимавам се с хиляди неща - уча, работя в собствен бизнес, активист съм в защита на човешките права и в частност правата на хората с увреждания. За мен - толкоз.

Сега по ред на номерата. Първо - инвалид е обидна дума! Етимологията на думата "инвалид" сочи пренебрежително и съжалително отношение. Тя обозначава човекът наречен така като безпомощен, ненужен субект в гражданските отношения. Инвалид е дума с еднаква тежест както думите "копеле", "негър" и т.н., т.е. това са еднакво обидни обръщения. В речника на един образован човек думата "инвалид" не може да съществува. Ако се обърнете към мен така, рискувате да си навлечете дело.

Второ - относно евтаназията. Много моля да четете повече. Ограмотете се и след това използвайте думи и изрази, чието значение сега ви е непонятно. Да отбележа - евтаназията е забранена. Тя нарушава основно човешко право - правото на живот. Относно същината на казуса - да се самоубиеш понеже си с увреждане е като да си отрежеш пръстта, ако ти се счупи нокът.

Трето - дискриминацията е един сложен и многопластов процес. Държа да отбележа, че изказвания от рода "инвалидите това...", "аз бих умрял, ако съм инвалид...", "недъгавите еди-си-какво..." се третират като дискриминационни.

Държа много да се внимава като се дискутират такива теми. И ако обичате - ако не сте запознати, а просто изказвате мнение, което сте оформили "благодарение" на предразсъдъците и дезинформацията предоставяна ви от публичните канали - семейство, училище, телевизия, моля много внимавайте. Не се знае вашите думи кого обиждат.

И последно. Ще призова всички, които мислите, че "инвалид" е хубава дума, че хората с увреждания трябва да умрат и т.н. да четете повече и да се информирате много добре преди на накърните нечии права. Казвам го като експерт в сферата на правата на хората с увреждания и дългогодишен боец в това публичният образ на хората с увреждания да се промени. Ако имате въпроси, аз съм на разположение. Благодаря!

Мега фен Аватара на NomNomNom
    Господ има пишка за всеки , не се притеснявайте .
    И някойтам, срамота е , че си вярващ , а не спазваш всички ритуали и догми на религията си.
    Девет кули дзидини,
    девет враке железни.
    Никой немой да отоври
    да прерила, ей ей...

Зад високи дзидини
    девет темни одаи
    едно сърце те люби
    заплетено, ей, ей...

Мега фен Аватара на LadyDi
    Град
    Варна
    kichashki, моите уважения към мнението. Но нека не забравяме къде се намираме. Не можеш, и нямаш право да се чувстваш засегнат от хора, които пишат в първо тийнеджърски, второ форум.
    This world is spinning around me
    This world is spinning without me
    And every day sends future to past
    Every breath leaves me one less to my last

Не се чувствам засегнат по никакъв начин. Съжалявам, ако мнението ми звучи така. Мнението ми е с цел пробуждане на любопитство у тийнеджърите, които видимо проявяват интерес да коментират темата. Поради, което съм се регистрирал във форума с идеята да отговарям на техните въпроси, ако има такива, разбира се. Благодаря!

Град
    Варна
    Моя грешка. Реших, че си се засегнал от нещо в темата Извинявам се.

Няма проблем . Изобщо няма лоши чувства, просто се надявам хората да проявят интерес да успеят да научат нещо полезно. Благодаря!

Мега фен Аватара на Niakoitam
    Всичко си зависи от характера на даден човек за това как той възприема дадено нещо. Има хора, които ги е срам да кажат че са родени в село или малък град,Има дори "българи" ,които отивайки да живеят в чужбина забравят че са българи и даже страшно се убиждат ако някои им напомни това.Има и такива които приемат като кръвна убида някакъв най-невинен бъзик.Това си е лично техен проблем.Дали ще кажеш нещо със сумата и завъртулки или както си е все тая.Въпросът е просто ако видиш човек,които е в такова положение и не му харесва да си максимално деликатен, но не и да промениш всички съществуващи термини.Ако даденият човек е разбран няма да се убиди.Ето пак давам пример с мен.Ако някои човек има проблеми с очите и някои му каже че е голям недоскив може и страшно да се убиди.Аз съм приел вече това тъй като съм вече на 25, а от 2 годишен нося очила,овладял съм самоиронията и често съм се наричал голям недоскив пред хората.Положението е такова и хората или трябва да го променят ако е възможно или просто да го приемат без да го омекотяват с хиляди завързващи на осмица докато ги изговориш езика наименования.

kichashki чувал съм за това изгонване по новините, а след това и за делото.Поздравления че сте успели.Такива попове,не свещенници, а попове,защото според един свещенник поп значело провалил се такъв свещенник не заслужава да види църква изобщо. И той ми бил посланник на Бога-цицач на пари е ама карай.Ето такива попове+разни биещи се като някакви слеяндури+лякоми гъзове+такива дето попове ми станали но не могат да си го задържат в гащите и т.н развалят реномето на църквата и религията.Ето затова все повече се появяват модерните днес атеисти.
    Аз например ако говоря с теб и видя че ти е обидно ще се постарая да го карам както искаш за да не те убидя, но попринцип даже да кажа нещо такова пред теб това не ти дава никакво право да ме съдиш.Нали трябва да сме равни.Аз ако тръгна да съдя всеки, който ме е убидил с нещо не знам къде ще му излезе края.В случая с попа,да прави сте били и ви подкрепям с две ръце, защото в Библията се казва че Бог обича всички без значение в какво положение се намират, но ако може да използваш парите си за по полезни за теб и удобството ти неща вместо да съдиш всеки, който те е нарекъл инвалид,защото рискуваш да заприличаш на една организация,защитаваща циганите наречена мисля че беше Български Хелзински Комитет, която за мен си е пълна пародия на разни лапачи.То бива бива, че има българи, които си заслужават да бъдат съдени има ама чак пък да не можеш да кажеш една думичка на някои крадящ от теб циганин,защото тези хора ще вземат да те съдят в България пък даже и в Страсбург си е чиста доза простотия.Не може само една група хора винаги да са онеправданите, а другите да патят,защото не са от тази група.

NomNomNom Срам ли те е много? Мен пък изобщо не ме е срам.И ооо чудо аз не възприемам Библията директно, а метафорично и даже не съм чел пълното издание.А затова че всеки си получава заслуженото си вече много права.Рано или късно, но все пак...Само не ни прави метафори с Господ и разни пишки че ще взема още малко да си снимам пишката и да ти я пратя на ЛС да се порадваш малко на пишка.А ти може да ми пратиш циците си.
    Страхът да не останеш сам те кара да правиш всичко, за да задържиш някой, който всъщност не ти трябва!

Да, много ме е срам, отивам да умра сама в кофата.
    И да лапам пишката на господ.
    Девет кули дзидини,
    девет враке железни.
    Никой немой да отоври
    да прерила, ей ей...

Зад високи дзидини
    девет темни одаи
    едно сърце те люби
    заплетено, ей, ей...

Прати някоя снимка за кастинг и може и да полапаш моята че не знам защо имам някакво странно усещане че там все още нямаш желание да ходиш само се силиш.
    Страхът да не останеш сам те кара да правиш всичко, за да задържиш някой, който всъщност не ти трябва!

Айм туу секси фор дис форумс.
    Девет кули дзидини,
    девет враке железни.
    Никой немой да отоври
    да прерила, ей ей...

Зад високи дзидини
    девет темни одаи
    едно сърце те люби
    заплетено, ей, ей...

Ейййй ма колко си навита!!!
    Но не става само с енглиш трябва си и снимка....

не ми ли вярваш уе
    Девет кули дзидини,
    девет враке железни.
    Никой немой да отоври
    да прерила, ей ей...

Зад високи дзидини
    девет темни одаи
    едно сърце те люби
    заплетено, ей, ей...

Че какво основание имам?

@ Niakoitam - разбери ме правилно. Не се захващай за това, че съм казал, че мога да съдя заради употребата на думата "инвалид". Казвам го, защото е възможно, тъй като това е обида, не защото го правя постоянно. Бих, разбира се съдил и за това, но използвам ресурсите си основно за водене на стратегически и ключови дела. Това, обаче не значи, че някой някъде няма да заведе дело заради това.
    Трябва много ясно да стане защо толкова държа да не се употребява термина "инвалид". То е ясно - защото е обиден, но вие ще си кажете, че какво толкова, то не е голям проблем. Напротив, казвам аз. Думата е това достижение на еволюцията, което придава определен смисъл на нещото. "Инвалид" изречено към човек с увреждане генерира негативен заряд и носи послание за съжаление, ненужност и т.н. Когато се говори за хора с увреждания, първо е необходимо да е ясно, че това са преди всичко хора, като всички останали. Конретизацията - човек, пък бил и той с увреждане, означава пълното осъзнаване на изричащия, че това срещу него е човек, а не ненужна вещ. Много е важно да се прави това разграничение. И повярвайте ми - това, че термина "инвалид" се среща честно, по никакъв начин не го прави по-малко грешен или обиден.

Град
    Варна
    Niakoitam & NomNomNom да си пренесат зарибявката на ЛС или в Кофата.
    Мерси за вниманието

kichashki ами не знам.Мисля си че всичко е до възприятието на даден човек как ще приеме дадени думи.Не отричам че и аз използвам тази дума.Може да видиш от мненията ми какво ми е отношението по темата и че не говоря едвали не с пренебрежение.В тази тема за първи път чета че инвалид било много обидна дума, но честно казано не мога и да обещая че няма да я споменавам.Най-малкото е прекалено разпространена сред хората.Силно се надявам че и ти не бързаш да определяш набързо хората казващи инвалид на някой.Ако с нещо съм те убидил се извинявам, но както казах хората понякога не трябва да бързат да се убиждат и да си вадят изводи на нещо без да имат особено голямо основание за това.Както казах най-малкото виж в каква насока ми клонят мненията.

Мега фен Аватара на Priceless
    Град
    Варненска чайка
    Инвалид звучи доста по-добре от "сакат" ...
    Не ми пука за мнението на обществото, шото за мене едва ли му пука на някой от обществото ; ))

Hilary_

КФ'О КЪТ ГЛААТА МИ Е ПРОСТЪ, НАЛИ УГЪВАМ ЛОСТЪ..!!

Имала съм приятел със сърдечен проблем, но това не ме спря да го обичам и да бъда до него, когато му е най-зле, тъй че не виждам нищо кой знае какво в 2 липсващи пръста. Не всеки е перфектен. Дадена деформация не би трябвало да го прави по-малко човек, затова не виждам причина да мислиш по-различно за него.
    Nothing to do, nothing to say... fade away...

Няма от какво да се смущаваш.. ако наистина ти харесва ще го приемеш такъв какъвто е.. Това в никъкъв случай не го прави по различен от другите!! : ))

Цитирай Първоначално написано от Priceless
    А пък "човек с увреждане" е доста по-добре от "инвалид"... ; )
    Радвай се на този миг. Този миг е твоят живот.

Мега фен Аватара на Priceless
    Град
    Варненска чайка
    Цитирай Първоначално написано от sexa_na_kompleksa
    Цитирай Първоначално написано от Priceless
    А пък "човек с увреждане" е доста по-добре от "инвалид... ; )
    Така е, но авторката е използвала думичката "сакат".
    Не ми пука за мнението на обществото, шото за мене едва ли му пука на някой от обществото ; ))

Hilary_

КФ'О КЪТ ГЛААТА МИ Е ПРОСТЪ, НАЛИ УГЪВАМ ЛОСТЪ..!!

Да, но вместо да я учим на по-малко обдината дума, да минем направо на правилната. : )
    Радвай се на този миг. Този миг е твоят живот.

Град
    Софийските потайности
    Човек се учи докато е жив. Никога не съм си давал сметка, че инвалид може да е обида за някой, особено, когато НИКОГА не съм чувал покрай мен да се ползва друг израз. Не мога да се съглася с това, че местата за хора с увреждане трябва да не съществуват. Особено в големи паркинги просто е задължително близо до входа/изхода да има поне няколко такива места. Жалко само, че в България ги ползват разни дебили с меки пишки и не веднъж съм виждал, че човек с увреждания (поне имаше такава карта на стъклото) обикаляше и търсеше възможно най-близкото място...
    Относно копането. Ми извинявай ама, нефта, рудите, дървесината (макар и да е рязане, то пак си е тежка физическа работа), градинарството и прочие и прочие, се правят С КОПАНЕ. Но за да се копаят, трябва да се локализират, та едното без другото НЕ може, не можеш да подценяваш това или онова!
    Ей за това говорех по-рано, за хора като kichashki, които не са готови да лягат да умират само щото имат проблеми! Не един човек с увреждания е бил край мен. И те са хора и те заслужават нормален живот. Както казах по-горе и ще се повторя - хората с увреждания водят по-лош живот не заради самото увреждане, А ЗАРАДИ ОСТАНАЛИТЕ ХОРА! Хората сме злобни, егоистични и лицемерни създания. Къде, къде по-лесно е да отминеш от колкото да помогнеш? Къде, къде по-лесно е да се присмееш, обидиш или унищожиш от колкото да се опиташ да разбереш? Най-лесното е да се предадеш и край, но борбата те прави това, което си! Аз самият имам увреждане и знам колко ужасни могат да бъдат хората, но никой не си дава сметка, че наранява другите!
    !!! Мъжкото достойнство се измерва в широчината на усмивката на жената, с която току що е правил секс, а не в това, което е измерено с линийка !!!
    Like Jesus

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си