.
Отговор в тема
Страница 2 от 5 ПървиПърви 12345 ПоследнаПърви
Резултати от 26 до 50 от общо 116

Тема: Морал.

Наденица, какво имаше предвид под животинско начало, но отчасти. Самото изказване изглежда противоречиво. Обоснови се, за да те разбера по-добре. Другото няма смисъл да коментираме, защото е извън темата..
    Lelouch, нещо смислено има ли да кажеш?

Мега фен Аватара на NomNomNom
    Цитирай Първоначално написано от Lelouch
    Трол или самозаблуден ?
    Второто , сега чакам да продължава да пише за да си чеша крастата от кеф.
    Девет кули дзидини,
    девет враке железни.
    Никой немой да отоври
    да прерила, ей ей...

Зад високи дзидини
    девет темни одаи
    едно сърце те люби
    заплетено, ей, ей...

Супер фен Аватара на LunaTriCk
    Град
    Anfield

Re: Морал.

Само да ви върна към темата...
    За мен моралът са изкуствено насадени рефлекси. Вид поведение, което сме прихванали от родителите си и/или средата. Пасивен морал...в повечето случаи е чувство за безнаказаност, страх от чуждото мнение. Ако е силно, човек ще прави каквото си иска, когато си иска. Ако е слабо - само, когато няма опасност да го "хванат". Другият момент е, когато не вършиш нещо, защото смяташ, че така не е редно. Например, да си изхвърлиш фаса в коша на 10м, а не веднага на земята. Това също не мисля, че е морал, а по-скоро до възпитание. Защото един човек, който не замърсява околната среда, надали в дома му е разхвърляно и мръсно. Следователно го прави, защото така е свикнал и възпитан, а не защото така е редно и правилно.

Мега фен Аватара на gandalfepi4
    ^ първо щях да тръгна да ти отговарям, но се сетих какво стана в близкото минало

трол с трола

LunaTrick, а как ще обесниш факта, че в една социална група се случва определен член или членове да не възприемат моралните ценности в тази група, изградили са различни модели на поведение. За да бъда конкретен, познавам един дядка, който е собственик на корперация, но се рови в кофите за боклук... Неговите действия са нелогични във връзка със социалния му статус. Тоест нито родителите, нито средата, в която пребиваваме, не определя моралът, който се изгражда. Говоря конкретно за отделни индивиди, а не за тяхната съвкупност.

Град
    Anfield
    От кога рови ? Нещо специфично ли събира ? Колко често рови ? Други нелогични действия извършва ли ? Всяка една малка подробност може да е от значение. Първото, което ми идва на ума, е че има маниакална зависимост, нещо като клептомания например.

gandalfepi4
    лошо нещо ли е flame-а ?

Не мога да ти дам подробности, тези негови прояви ги научих от друг дядка, а лично него не съм разпитвал. Примерът ми беше неуместен всъщност, но се надявам да си схванал идеята.

Определението за морал е доста субективно понятие,защото всеки ще ти каже различно нещо въз основа на собствения си светоглед и ценности.Например 1 религиозен човек,ще ти каже че моралът е да следваш Бог във всяко 1 нещо,докато 1 атеист ще се аргументира по съвсем друг начин...така че,най-добре човек да си изгради моралът и ценностната система която да следва,а не да следва чужди идеологии.

Цитирай Първоначално написано от LunaTriCk
    gandalfepi4
    лошо нещо ли е flame-а ?
    nope, enjoy your thread

playy, ето как изглежда изказването ти: човек с идеология=> изгражда морала въз основа на идеологията си=>не трябва да следваме идеологии=>моралът трябва сами да си го изградим..
    Защо смяташ, че да следваш принципи и ценности, базиращи се на определена идеология, и съответно да се формира морала на базата на тях, е нещо лошо?

Град
    Anfield
    Lychezar схванах идеята ти. Винаги има изключения. Важното тук е, че са рядкост.

Не съм казал,че следването на нечия идеология е нещо лошо,винаги има изключения,разбира се,но в повечето пъти може да те подведе и вместо да ти помага,реално да ти пречи в живота...но всеки човек е свободен да избира

Да, всъщност, за да се разграничава човек от определена социална група, той трябва или да е изолиран от нея, или да се ползва от други морални възгледи, които се формират от средата, следователно тя играе ключова роля(разграничих се от предишната ми теза). Под среда разбирам роднини, приятели, книги, преподаватели, хаотични тълпи от хора и т.н. Ако ученик бъде изолиран от класа му, то той се чувства самотен, подхвърлят му бюлетина например за Църквата на адвентистите от седмия ден, прочита е, захласва се по нея, приобщава се към съответната общност и изгражда морала си, базирайки се на тази църка. След това в каквато и друга социална общност да се приобщи, било то на работа или в университет, то той ще е по някакъв начин изолиран, което не е задължително.
    Опитах се да покажа големия проблем, който е свързан с моралните ценности в обществото, а именно това е изолацията на определени личности било то защото са по-умни, схватливи, или пък че са с някакъв дефект, причините са много. Няма го изграден този принцип, че човек за човека трябва да е като брат, а съществува някаква надпревара за себедоказване, което е свързвано с психическо малтретиране на други.. Така че според мен възприятия съвкупен морал е сбъркан...

Цитирай Първоначално написано от Lychezar
    Наденица, какво имаше предвид под животинско начало, но отчасти. Самото изказване изглежда противоречиво. Обоснови се, за да те разбера по-добре. Другото няма смисъл да коментираме, защото е извън темата..
    Lelouch, нещо смислено има ли да кажеш?
    Еми взет е модела от маймуна, но не е развит по познатия на масата начиин...
    Im back...

Град
    Shumen
    Аз лично имам морал и ще ви кажа как го разбрах.Нещата не са само в това дали различаваш добро от зло или в решенията ти да помогнеш или не?! Това не,не това.. Лично аз имам чест,имам достойнство и ще предпочитам да съм гладен от колкото да съм подкупен и продажен.За мене справедливостта и правилната стъпка е пред всичко без значение как ще стигнеш до нея! В един избор най-важното е причината за избора и какъв е избора ! Макар че се срамувам да го кажа но ние българите много грешно разбрахме демокрацията.Точното определение на демокрацията бих казал според мен че Свобода граничеща със ред!! Много свобода води до хаус какъвто е в България,много ред води до предишна България за това най-добре е по-средата.Но се отплеснах малко,малко хора днес имат ценностна система,морал,чест и т.н. Но има въпрос за морала защо смятам че имам морал? Защо ли! Защото не случайно всеки който срещам го изумявам с мисленето си,защото когато греша признавам грешките си и компенсирам празнините,защото се старая да постъпвам възможно най-правилно и най-трезво! За това смятам че имам морал и че имам ценностна система.
    Ако ги нямах щях да съм във фитнеса да харча луди пари с фикс идеята да стана "ЗВЯР" или да съм влюбен в футбола и да си бръсна краката и да слушам чалга да играя в градския отвор,да съм комплексар,да чукам яко курви,да се възползвам от добри стойностни и готини момичета да бия по-слабите да се правя на по-великия и въобще главно ДА НЕ СЪМ СЕБЕ СИ. АЗ СЪМ СЕБЕ СИ ПРЕД ВАС И ПРЕД ВСИЧКИ. И точно заради това смятам че имам морал.Защото нямам маска и според мене това е морала!

Как дефинирате думата морал?
    - Морала е границата м/у отговорността и безотговорността, честността и нечестността, най-общо казано между доброто и злото. Аз съм по-средата, зависи от това каква ще ми е психиката за деня. За да съм по-ясна в някои ситуации и настроения имам морал и го следвам, в други -не, така сменям личността си и начина си на мислене.

Функционира ли съвестта ви ?
    - При всеки човек функционира, но по различен начин.
    или помощен въпрос към този:

Имате ли пасивен морал , или по-скоро усещането за него и вътрешни граници? Т.е. , пречи ли ви да вършите аморални неща , когато никой не ви гледа , и никой не знае за тях?
    Това притеснява ли ви ?
    -Не
    Защо ?
    - Защото така съм 1 крачка пред всички.
    Или общо взето развийте вашите възгледи за морал и чувството си за добро/зло тук , в няколко реда.
    - При мен доброто и злото са в големи излишъци, точно те придават силата на характера ми. Имам много личности в себе си и мога да бъда във всяка светлина, зависи от настроението ми и от човека с когото съм.

Мега фен Аватара на RagioL
    "Докато над мене тегнеше вашият морал, аз дишах като човек, който се задушава. И затова удуших тази ваша змия. Аз исках да живея, затова тя трябваше да умре."

Ф. Нищше
    Бог във всички е едно - провайдърите са различни.

Цитирай Първоначално написано от ragiol Виж мнението
    "докато над мене тегнеше вашият морал, аз дишах като човек, който се задушава. и затова удуших тази ваша змия. аз исках да живея, затова тя трябваше да умре."

ф. нищше
    eх, този ницше, толкова е бил готин...
    “It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”

The Bird of Hermes

Морал според мен е - висша потребност на човешката душа (т.е. потребност на душата, а не на тялото) от дела, които да се оценяват като добри, достойни. Тя е вродена сила в човека, дадена му от Бога, за да твори човек добро, и да се усъвършенства с крайната цел доближаването до Бога, в резултат на което се явява спасението.
    Последно редактирано от cvetemoe : 12-01-2011 на 18:49
    "Истина, истина ти казвам: ние говорим за това, що знаем, и свидетелствуваме за онова, що сме видели..." (Иоана 3:6)

Защото писано е: "ще погубя мъдростта на мъдреците и ще отхвърля разума на разумните".
    Де е мъдрецът? де е книжовникът? де е разисквачът на тоя век? Не обезуми ли Бог мъдростта на тоя свят?

^aха, значи ако си роден социопат или психопат бог диреткно те обрича на неспасение. ясно. освен това и левейските сатанисти са напълно спасени. разбира се. поредния "умен", "добре обмислен" коментар от твоя страна цветко, само така.
    “It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”

The Bird of Hermes

Цитирай Първоначално написано от cvetemoe Виж мнението
    Морал според мен е - висша потребност на човешката душа (т.е. потребност на душата, а не на тялото) от дела, които да се оценяват като добри, достойни. Тя е вродена сила в човека, дадена му от Бога, за да твори човек добро, и да се усъвършенства с крайната цел доближаването до Бога, в резултат на което се явява спасението.
    само като стигнах до Ицо и спрях да чета.
    Путките да мрът

Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от cvetemoe Виж мнението
    Вродена сила у човека,дадена му от Бога?!
    1.Кой е 'Бога'?Има купища религии,всяка изповядва относително различни ценности,следователно членовете на това религиозно общество имат морал,по-различен от този на мюсюлмани,или християни,етц.Нима искаш да ми кажеш,че Аллах е повече бог от Йехова,или че Зевс е повече Бог от Аллах?Малко ми се преплитат нещата и стават неясни.

2.Каква е тази "вродена сила у човека"?Нима един човек,който има различни виждания за света е по-малко човек от наивни алтруистични фанатици като теб?И ако аз имам различни виждания за света,аз какво съм?Дете на Сатаната?Това ме обижда,защото вярвам,че съм далеч по-съвестен от мнозинството християни,които като коне с капаци следват принципите на църквата,без да погледнат на света със собствените си очи.

Повече от фен
    Естествено е че моралът е свързан с Християнството. Иначе как би просъществувала досега Европа? Разни илитерати и маргинали чели-недочели някоя конспиративна книжчица и почват да сипят глупости по адрес на Християнството. Морала носи идеите на хуманизма и филантропията които са християнски идеи обединяващи цялата морално-духовно и най-вече културно религиозна догматика на вярата. Морала е измервател на съвеста на човека; човек без морал няма съвест, човек без съвест няма морал, всичко в човешката душа се допълва взаимно по един строго-определен начин които само Бог може да предопредели.
    “Не е важно колко силно удряш. Важно е колко удара можеш да понесеш и да продължиш напред. Така се ражда победата...”

^ Как би просъществувал Китай или Америките, или Персия, или, или, или....

The Bird of Hermes

Повече от фен
    Цитирай Първоначално написано от gandalfepi4 Виж мнението
    ^ Как би просъществувал Китай или Америките, или Персия, или, или, или....
    Китай,Персия,Монголия и пр. са били империи с много ниска култура и още по ниска образованост. Това че са станали толкова велики за кратко време се дължи на факта че са били безкрайно кръвожадни и агресивни, уповавали са се само на силата си и многобройните си войски. От към културна и философска гледна точка не са имали мозък за да разберат и оценят какво е морала.
    “Не е важно колко силно удряш. Важно е колко удара можеш да понесеш и да продължиш напред. Така се ражда победата...”

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си