Здравейте, предстои ми сваляне на брекетите скоро.

Проблемът е там, че ортодонтката ми препоръчва един вид зъбозадържащ апарат, а аз съм 100% сигурен, че няма да го нося. Моят избор е вакуумният ретенционен апарат. Прочетох, че е много ефективен и препоръчван за добро задържане на резултата след брекети.

flormanortho. com/images/retainers/vacuum_form_retainer.jpg

Ортодонтката ми има опит още от преди да съм се родил и аз й се доверявам напълно, но просто знам, че няма да нося препоръчания от нея Twin Block и то може би 2-3 години.

Нямам проблем със захапката, но тя го препоръчва, защото задържа добре едновременно нареждането на зъбите и... захапката, която при мен не бе променена.

Ако някой от вас е носил вакуумния апарат и има опит с него, моля да сподели дали задържа на място зъбите.

Също така, трябва ли да го нося до края на живота си?!? Където и да чета, ортодонтите препоръчват да се носи по няколко нощи в седмицата докато пукнеш, за да се запази "перфектния резултат". Аз съм носил апаратче и след 9 месеца го захвърлих (затова си нямам доверие) но зъбите ми след "захвърлянето" не се върнаха както бяха преди, та мисля, че не би трябвало да го нося цял живот?!?