Здравей FreshMotion!
Ще гледам да ти отговоря на въпросите колкото се може по-обективно
А какво можеш да кажеш за живота там.Дали хората са приятелси настроени към чужденци(или поне повечето? - По принцип хората се уважават тук в САЩ. Учтиви са. Не ти се бъркат в личните работи. Иначе за чужденците по принцип бих казала, че в колкото по-голям и развит град се намираш, толкова ще са по-отворени към чужденци. Аз примерно живея в сравнително голям град, но пък няма много чужденци и съм забелязала, че някои хора въобще не са свикнали да общуват такива като нас. Чувала съм и лоши и обидни реплики по мой адрес, но това са определено единични случаи. Та като цяло ако си в голям град с много чужденци, както ти каза, че искаш в Маями, на никой няма да му прави толкова голямо впечатление, че имаш акцент стига да се разбира какво искаш да кажеш.
Къде си отседнал ?Доволен ли си общо взето ? В момента съм в щата Вирджиния, всъщност тук съм откакто съм дошла де. И да, доволна съм като цяло. Аз сега това лято си бях в България за първи път от няколко години и определено можех да видя разликата. И тука имам проблеми и дами, ама вече ги приемам като част от живота.
Само октомври месец/всяка година ли се кандидаства за картата? Картата представлява нещо като виза или за постоянен живот? - Само октомври е да, и там началото на ноември, но е към един месец отворено. Зелената карта представлява виза, която ти дава почти всички права като на гражданин, освен да гласуваш и да работиш за правителството мисля и е доживот. Е трябва там да спазваш някакви правила, например не можеш да излизаш от страната за повече от година наведнъж, но общо взето не е кой знае какво. Ако искаш след 5 години можеш да подадеш за гражданство и ако си си живял по правилата поне на хартия няма да имаш проблеми и да станеш двоен гражданин.
След като разберат ,че си от БГ(българин) дали отношеноето към теб се променя? - хаха ами да ти кажа повечето не са чували за България, някои знаят, че е в източна Европа, но до там слава богу! По принцип като ми чуят тъмния балкански акцент и има хора дето се спичат, но на повечето хора им е много интересно за България и т.н.