- Форум
- По малко от всичко
- Кофата
- Логическа задача хихиих
Това е класическа задача, която има няколко възможни решения (в оригинала можеш да ги питаш колкото искаш въпроси:
1: да ги питаш за общоизвестен факт: "на два крака ли ходя", "папата католик ли е", за да разбереш кой лъже, след това питаш единия коя врата е правилна; в краен случай можеш да го питаш "знаеш ли коя врата води до свободата", защото със сигурност знаеш, че знае това
2: да питаш някой от двамата "ако питам другия коя от двете врати има по-голям шанс да ме поведе към свободата, коя врата ще посочи той?":
Да кажем, че човек 1 казва истината, а човек 2 лъже. Врата 1 води до свободата, врата 2 - не. В такъв случай, ако питаш човек 1 коя врата води до свободата, той ще каже "врата 1", а човек 2 - "врата 2".
Ако питаш човек 1 това: "Ако питам човек 2 коя врата има по-голям шанс да ме поведе до свободата, той какво ще ми отговори?", тогава човек 1 ще каже "врата 2", което е истината.
Ако питаш човек 2 същото: "Ако питам човек 1 коя врата има по-голям шанс да ме поведе до свободата, той какво ще ми отговори?", тогава човек 2 ще вземе отговора на човек 1 "врата 1" и ще го обърне на "врата 2", защото е длъжен да излъже и ще ти каже "врата 2".
И в двата случая получаваш отговор "врата 2", виждаш коя е посочената врата 2 и влизаш във врата 1.
Вариант 1 не е вариант при теб, защото имам право само на един въпрос. Тогава ще използвам вариант 2.
Накратко, отговора на задачата си е правилен, просто ти не си го разбрал.
ima edna duma koqto nikoga ne kazvam i tq e nemoga