Здравейте!
Трябва ми помощ за 2 задачи
1.Да се напише програма,която въвежда от клавиатурата стойност за x и y и изчислява и извежда стойността на израза: -13,2x (x е на квадрат) + 3,15(x-y) -3,5.
2.Да се състави програма,която въвежда от клавиатурата размерите на правилна четириъгълна призма.Да се намери и изведе лицето и обемът на призма с 2 пъти по-малки размери.
Моля..помогнете ;(
Не помня как е точно синтаксиса на Паскал, но мога да ти ги напиша за C, идеята е 1:1, само синтаксиса ще е различен.Първоначално написано от IvcHe7y
Код:#include <stdio.h> int main() { float x,y,rezultat; printf("x="); scanf("%f",&x); printf("y="); scanf("%f",&y); rezultat=-13.2*x*x+3.15*(x-y)-3.15; printf("otgovora=%f",rezultat); }Код:#include <stdio.h> int main() { float a,h,p,s; printf("a="); scanf("%f",&a); printf("h="); scanf("%f",&h); a=a/2; h=h/2; s=4*a*h; s=2*a*a+s; printf("s=%f",s); }
Това е C++, не Pascal.![]()
Ако ми прочетеш коментара, пише че съм го дал на C, идеята е почти същата, има някои разлики по синтаксиса с Паскал само....Първоначално написано от SolusChristus
Знам, че това не е Паскална мен ми трябваше само идеята .. синтаксиса го знам
Още веднъж благодаря на Cybershot
![]()
Я да видим дали помня паскала...
Сега ще го пробвам..Код:program trololo; var x,y,z : real; begin Write("Simple Pascal calculator"); Writeln("Enter x: ");Readln(x); Writeln("Enter y: ");Readln(y); z := (-13.2*x*x)+(3.15*(x-y)-3.15) Writeln("Result: "); Readln; end.![]()
Никъде не декларираш "z" на изхода.Първоначално написано от SolusChristus
Да, усетих се. :PПървоначално написано от Cybershot
Това компилира и работи.Код:program calculate; var x,y,z : real; begin Write('Simple Pascal calculator'); Write('Enter x: ');Readln(x); Write('Enter y: ');Readln(y); z := -13.2*x*x+3.15*x-y-3.5; Writeln('Result: ', z); Readln; end.![]()
Код:z := -13.2*x*x+3.15*(x-y)-3.15;
Не искаше със скоби, и съм сгафил последното число.Първоначално написано от Cybershot
Паскал последно съм ползвал в десети клас, преди... 5 години.![]()
Аз много го мразех тоя Паскал, напомняше ми на дос много (puke)
CLI > GUI any day.Първоначално написано от Cybershot
![]()
Много сте малки и не сте работили с Бейсик и Правец 82