- Форум
- По малко от всичко
- Кофата
- Защо хората са неблагодарни?
...........и не оценяват когато срещу тях стои добър човек?
Такива са хората ; ) кфо очакваш ?
Greennight![]()
nirvana13 бебси
Универсален отговор ли търсиш, щото такъв няма.
Всичко зависи от човека насреща. Има и точни, но са малко.
Някак доста наивно ми се струва да очакваш да ти бъде върната "услугата". Какво "добро" е, ако го правиш с користна цел?
Respect my authoritah
Аз пък не вярвам, че доброто задължително трябва да е безкористно.Първоначално написано от Thrombocyte
This world is spinning around me
This world is spinning without me
And every day sends future to past
Every breath leaves me one less to my last
Ако е с користна цел пък какво е "доброто"?
И всъщност доброто и злото универсални величини ли са или пък зависят от гледна точка, ситуация, перспектива и куп други неща, които ги правят адски относителни? И точно тогава мотивите и целите за дадена постъпка са по-скоро определящи дали е добро или зло?
Ако ти направя някаква услуга, добрина, "добро", ще те интересува ли от какви подбуди съм го направила?Първоначално написано от Oldschool
И ако правя "добро", защото това кара МЕН самата да се чувствам добре, полезна, необходима, това користна цел ли е?
Ха, този проблем беше засегнат в един документален филм, който гледах навремето.
Там се питаше дали лекарите (говоря за тези, работещи в мизерни условия в Африка) го правят, защото са добри или просто удовлетворяват някакви свои нужди и градят стабилно его.
Въпросът е твърде философски настроен и няма правилен отговор според мен. Родителите ми са ме възпитали да помагам по мое усмотрение, но никога да не очаквам нещо в замяна.
Respect my authoritah
Добрия или истинския човек , никога не би търсил нещо в замяна.Добрия човек иска да помогне , защото така го чувства.![]()
Не е нужно да очакваш нещо от този, на когото правиш доброто. Самият факт, че очакваш да се почувстваш добре от това, в крайна сметка води до това, че резултата от тази добрина е ТВОЕТО състояние на духа, така да кажем. Т.е. пак ти си засегнат от крайния резултат и пак не е безкористно.Първоначално написано от Thrombocyte
Да, философско е, но именно за това не вярвам, че "доброто" в същността си не е подтикнато от някакви лични причини, не е безкористно.
А ако ми правиш "мечешка" услуга - това добро ли е? От една страна е с добро намерение, ама от друга - резултата е в моя вреда, та?
Това е малко в друга насока, но пък е интересен въпрос.Първоначално написано от Oldschool
Именно заради такива въпроси на мен малко са ми размити границите и не вярвам, че има добро в чиста форма.
Ами за това доброто и злото не са константни величини, а са важни подбудите. И всъщност смятам, че има безкористно добро - когато приятел е бил в нужда или си му помогнал, то ти едва ли мислиш за собственото си его и удовлетворение. То може да дойде впоследствие и да е като награда, но не вярвам, че си мислиш как ще помогнеш на някой, за да се почувстваш по-добре.
Това е, ако приемаш подбудите, а не крайния резултат за определящи доброто. Защото в крайна сметка, ако дойде в последствие и е като награда, то пак ти си облагодетелстван от доброто, което си сторил.Първоначално написано от Oldschool
Важни са точно подбудите и намеренията, ако имаш намерение да помогнеш на някой, защото той може да ти помогне за друго - користно. Ако просто му помогнеш без да си правиш сметки за твоите ползи - безкористно, дори и след това да бъдеш възнаграден.
И всичко това си е в твоята глава. Моите приятели знаят дали и колко могат да разчитат на мен, то повече не е нужно.
Повечето са такива,мдам
DaughterOftheDevil
CherryBell13 <3
icebullet14 <3
Point taken.
Твърде сериозна тема за толкова рано сутрин, пък е и Петък.
Randomness:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=30mxglcTSPI[/youtube]
Respect my authoritah
Тук рядко се случва. Грехота е да не се възползваш.Първоначално написано от Thrombocyte
И аз нещо рандом
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=oJ3maJGw4fw[/youtube]
Направи добро,изяж Г*В*О!!.... кво да се прави ...
Животът ме накара с всичко да се справям,
но няма да се справя да ми липсваш ти!!!....![]()
![]()
много мъдрости и пак има неблагодарни:P
Животът ме накара с всичко да се справям,
но няма да се справя да ми липсваш ти!!!....![]()
![]()
Не всички са такива.
Аз примерно съм добра с хора,които заслужават.![]()
Иначе като си добър с всички и ти се качват на главата.
'Don't be afraid of death;
be afraid of unlived life.
You don't have to live forever,
You just have to live.'