Цитирай Първоначално написано от valdesbg
Душковци, човека не ви е длъжен, както и вие на него. Имате връзка по свободната воля и на двама ви. Няма договори и клаузи, както и уочняващи анекси. Следователно няма такова нещо и като "Той е длъжен да ми обясни." Длъжен е пред работодателя, щото договора го задължава. Във връзката нещата стават на добра воля.

Бягането от отговорност си е точно ваша интерпретация и подсигуряване да излезете сухи. Навсякъде по света можеш да върнеш закупена стока без НИКАКВИ обяснения. (да с опредлен от производителя срок, разбира се, но имаш това право)
Ахах, ама защо да споря с човек, който приравнява човешките отношения до пазарните отношения. Връзките и всичко свързано с тях като емоции, изживявания и пр. не подлежат и не са обект на покупко-продажба.

Разбира се, има много хора с твоите виждания, но аз съм от другия полюс. За мен човек трябва да има отговорност към отсрещния човек. Добрите връзки, но и като цяло общества, са основани на хуманизъм и съпричастие. Грижа за другия човек, отговорност към него, вместо да го оставиш да се оправя както може, щото не си му длъжен, щото по-добре всеки да си се спасява както може.

Не знам дали имам моралното право да казвам, че грешиш. По-вероятно е да нямам такова право. Аз обаче просто не съм съгласна с теб. С това "Никой за нищо на никого не е длъжен" аз лично доникъде не съм стигнала. Когато съм била на тоя принцип съм била най-нещастната в живота си и съм вървяла против природата ми, но това са лични преживявания вече.

Трябва да сме хора. Хора като понятие и хора едни с други
Това включва да не захвърляш като парцал човека, с когото доскоро сте делили нещо доста свидно - любовта, и сте претендирали, че сте ДВОЙКА (а не всеки за себе си) Срам е да оставиш човека разбит, като пътен знак да го подминеш и да му отрежеш дори малкото, което му остава - истината защо го напускаш. Не мисля, че е правилно да си измиваш ръцете, все едно нищо не е станало. ЗА МЕН това е бездушие.
Истината е, че никога нищо не остава без последствия. Добрият човек е отговорен и съответно отговорният човек е добър. Той е готов да понесе последствията от своите действия и е отговорен за влиянието, което оказва върху другите хора. Би трябвало да е готов да отговоря на въпроси, вместо да се измъква с "Не съм длъжен да ти давам обяснение".

Но малко са хората на такова ниво, явно.