- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Raztulkuwane ...
Zdraweiiteza ytre mi trqbwa da raztulkuwam kratko eto towa ot poemata n''Na proshtawane'' Xr.Botew :
1.Surce,mujko unashko
2.s surce wsichko razkaji na moite bratq newrustni
3.kato brata si shte stanat silno da lubqt i mrazqt
4. kurwawa ruka
5.puk...kakwoto sabq pokaje i chestta, maiko, unashka
Mersi predwaritelno![]()
men ne me biwa po tezi neshta zatowa molq wasMolq bez kritiki!!!
Момиче съм!!!
1. лирическият герой показва личните си качества като герой
2. лирическият герой се обръща към майка си и я подтиква да даде пример на идните поколения за идеала за български дух и самосъзнание
3. "любят и мразят" са опозиционни двойки (май такива бяха), които лирическият герой иска да предаде на своите братя - да любят своята родина и да мразят тиранина
4. ако лирическият герой се завърне след победа, той ще прегърне своето либе, дори целият в рани и с последните си сили
5. лирическият герой се жертва живота си за благото и свободата на народа, като има два вероятни изхода - свобода или смърт, но той се е примирил с факта, че трябва да се пролее кръв, за да се извоюва свобода и че може да не се завърне никога повече в родния край
Не претендирам, че съм добра по литература, нито че правя добри анализи, но това е моето мнение. Някои от цитатите са доста глупаво дадени и трябваше да потърсиш значението им в контекста на произведението, защото така са просто изрази, които не дават представа за нищо.
...но във тебе като рана
ще пари мисълта, че две неща
не можеш никога да си възвърнеш:
Живота да избавиш от смъртта
и времето назад да върнеш!
"Защо те нямаше толкова дълго време?"- попитал Питър Пан.
"Ти никога не ми даде причина да се върна. Винаги бях там, когато имаше нужда от мен, но никога не показа колко важна съм за теб. Сега е различно. Ние сме различни. Но аз все още се усмихвам."- отвърнала Тинкърбел.
"Защо?"
"Просто защото.. сега е твой ред да ти липсвам."
Кирилицата е задължителна !
Hostis Honori Invidia