.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 19 от общо 19
    Мега фен Аватара на NomNomNom

Мрежарски дневник.

Въведение в мрежите.

Занимавам се с това /преподавам го/ и ще се опитам да водя записки в писмен вариант. Всякакви включвания и корекции ще бъдат приети.
    Ще го структурирам на теми, първата е нещо като въведение.

Каква роля играят в днешно време телекомуникационните мрежи у нас ? Ами такава, каквото подслона и храната, без тях сме до никъде.
    Благодарение на тях функционират много институции ( да не кажа всички) , благодарение на тях можете да звъните на баба си в Полски Тръмбеж , да играете онлайн игри , да правите електронно банкиране, да поръчвате дрехи и пица ,да плащате сметки, да си чатите по скайп с Пена, да шпионирате хора във Фейсбук.

Това, за което ще стане дума тук, са компютърните мрежи и основните неща, които се случват в тях.
    На първо място трябва да знаете, че общуването между две устройства много наподобява това между двама човека.

Първо трябва да установите правилата на дискусията - на какъв език ще се говори, дали ще има изчакване между двамата, и да се измислят някакви сигнали, които да ни показват еднозначно, че пича срещу нас е спрял да говори.

Примерно, не може единият да говори на Испански, пък другият да разбира само Немски и Английски. Говоренето едновременно пък е необходимо само много редки ситуации. А когато говориш монотонно, не може да се идентифицира дали си приключил, или имаш да добавяш нещо.

Така е и при компютрите. Трябва да има установени правила на общуване. Те се наричат протоколи.

Когато човек комуникира , той изпраща информация . Тази информация в мрежите ще бъде наричана по няколко начина , но нега сега да й казваме съобщение или data.

Протоколите могат да определят формата на съобщението, начина , покойто то ще бъде предадено по мрежата , кога и как ще бъдат извеждани съобщения за грешка, и сигналите за терминиране на комуникационната сесия.

Протоколите са дефинирани и създадени предварително, стандартизирани са , за да не се получава объркване и хаус. Някои от организациите, които създават протоколи са Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) и Internet Engineering Task Force (IETF). Също така, програми като Skype и uTorrent е възможно да имат свои протоколи.

За какво са ни тези протоколи ? Както казахме, това са правилата ни на общуване.
    Примери за протоколи са - IPv4, IPv6 , HTTP , SMTP , DNS , Telnet , ARP, RIP, BGP , TCP, UDP , VTP , STP , PPP , Frame Relay , Ethernet ..
    Но ще приказвам за тях нататък.

Както знаете, всеки компютър вързан в "мрежата" би трябвало да има мрежова карта (NIC - Network Interface Card).А може да има и безжична такава, с която да се върже чрез сигнали (laptop, GSM, IP Camera ). Той се връзва с кабел/безжични сигнали до switch (комутатор)/Access point (безжичен комутатор) , суича за router ( маршрутизатор) , той за друг рутер, и така се формира огромна мрежа от навързани устройства .

Устройствата, които са най-близо до нас, и стартират комуникацията - настолни компютри, лаптопи , IP телефони , GSM-и с Wi-Fi (безжичен интернет, който не е т.нар. телефонен - през WAP , GPRS , 3G/4G), сървъри ( мощни компютри , които ни предоставят услуга) се наричат хостове или крайни устройства (host or end device).

Устройствата, които предават тази информация - хъб (глупав суич, ще говорим за него по-нататък) , суич, рутер , безжичен рутер, безжичен суич или хардуерен файърлол ( има устройства, които играят ролята на защитни стени и пропускат само тази информация, която сме разрешили. Познат ви е Windows Firewall-a - работи на същият принцип, но на вашата машина, т.е. това е софтуерен продукт) , ще наричаме мрежови.

Всичките тези устройства образуват няколко типа мрежи.
    Основните са LAN и WAN.

LAN , Local area network , е мрежа, която има малък обхват , примерно се намира само в една сграда , или в едно семейство. Локалната мрежа свършва там, където има рутер , като интерфейса му ( портовете на рутерите се наричат така) , който е от страната на локалната мрежа, също се намира в нея, но другите му - не.

WAN , Wide area network - много ланове, свързани по между си чрез рутери. Така се формира и глобалната мрежа - Интернет.

Нека да си поговорим за всяко едно устройство по отделно..
    Първо за крайните:

Настолен компютър - всички имате поне обща представа какво е. Има кутия, дънна платка, захранване , охлаждания , процесор/и ,хард диск/ове , звукова карта , видео карта , батерия за биоса , платки с рам памет , които са изградени от по-малки елементи ( транзистори, резистори .. ) .
    Това не ни интересува чак толкова.
    Важна в случая е мрежовата карта . Благодарение на нея и на софтуерните приложения /драйвъри, различни програми - Instant Messiging - Skype, ICQ , e-mail client - Microsoft Outlook , Mozilla Thunderbird , etc. / ние можем да си вършим работата в нета.
    Тя предава всичко, което ние искаме да изпратим, под формата на електрични сигнали по кабела.

Лаптоп- основната разлика между него и настония е това, че най-често лаптопът има Безжична мрежова карта , т.е. поддържа
    Wireless ( безжично свързване ) .

VoIP телефон - телефон, който можете да го вържете в локалната мрежа.

IP Camera - Камера, която може да се върже с кабел, и ли безжично към локалната мрежа.

Server - мощен компютърно, който може да ни предоставя различни услуги - мейл сървър, http сървър ( предоставя ни мрежови страници ) , DHCP сървър ( предоставя ни настройки за компютъра ни, с които той да участва в мрежата ) . Той има подсилени компоненти, в зависимост от функцията която изпълнява, както и специализиран софтуер, който да го прави Сървър, а не просто мощен компютър.

Мрежови устройства :

Hub - В преди много време всички мрежи са били хъб-базирани . Хъба е устройство, което като получи информация, я препраща на всичките си портове .
    Примерно, ако стоя на първият комп и искам да пратя информация до втория - хъба ще я прати на всички . Това е лошо от защитна гледна точка . Също, мрежата се задръства с ненужна информация.
    На всичкото отгоре, когато един праща, всички трябва да мълчат , защото ако някой друг праща в същият момент, ще се получи сблъсък, колизия.

Това е хъб . Може никога да не видите през живота си , защото е остаряла технология, макар, че няма да се учудя по Африка още да ги ползват. Даже в e-bay няма .

Той какво прави - получава сигнал, и го препраща на всички портове, без да се интересува кой го праща и за кого е.
    Няма нищо софтуерно в него , нищо умно.
    Има най-общо два типа хъбове - единият е със захранване, другият без.
    Този със може да работи като repeater - устройство , което усилва сигнала , когато е изминал дълго разстояние , за да продължи безпроблемно нататък.
    Рипийтъра е най-общо хъб с два порта - от единия влиза , от другия излиза, ама усилен.

Switch - той е умен . Той знае , че когато пращам на някого , искам само той да го получи , без да натоварвам мрежата, или другите да ме шпионират. Поддържа възможността много хора да изпращат информация и да получават в един момент, без да настъпват колизии.
    Това става благодарение на операционната му система , която запаметява във временната памет MAC таблица, която показва кой компютър на кой порт се намира .
    Суича е по-скъпа технология от хъба, но всеки може да си го позволи.
    Разбира се, както има такива със специални функции, компоненти и капацитет, които са за големи фирми, така има и за домашно ползване.
    Cisco Catalyst - скъп суич, с много възможности на операционната система, с много портове, новите модели с много функции са над 2,000 долара.

И такъв за домашно ползване, на TP-Link

Router - Устройство , което разделя локалните мрежи една от друга .
    Може да има много компоненти ( хардуерни и софтуерни ) - Интерфейси - портове, които се използват за разделянето на мрежите , или суич портове - такива, които да се правят на суич , може да поддържа DHCP , VLAN , NAT , DNS, различни рутиращи протоколи - RIP 1/2 , OSPF , EIGRP , BGP , IS-IS .
    Рутерите пак могат да бъдат домашен клас, среден клас ( за малки доставчици и фирми ) , и висок клас , които са за големи фирми.

Примери - Juniper и Cisco предлагат висок клас, Juniper са алтернативата, които държат по-ниски цени.

Ето и домашен , за 30тина лв.
    [img]http://www.multirama.bg/userfiles/productlargeimages/product_2632.jpg
    [/img]

Има и безжични рутери - те имат антенки , така ще ги различите на външен вид.
    Различните предлагат различни неща, най-често имат и 4 суич порта, един WAN интерфейс , антена/и и приятелски настроен графичен интерфейс.
    Операционната система вече предлага най-различни неща , но няма да ги споменавам, защото начинаещите няма да разберат на този етап, а дъртите магарета си знаят.

Класиката в жанра за мен е това - http://www.jmt.bg/%D0%B1%D0%B5%D0%B7...nnas-pID=7060/ .

Има и най-различни , на доста по-ниски цени .

Разликата между Wireless Router и Access Point е , че първото има и функционалността на рутер , докато второто само на безжичен суич.

За днес това е от мен.
    Извинявам се за опростеният език, но се старая да го направя по-лесно.
    Следващият път ще пиша за OSI и TCP/IP моделите, както и за приложният слой на TCP/IP.
    Девет кули дзидини,
    девет враке железни.
    Никой немой да отоври
    да прерила, ей ей...

Зад високи дзидини
    девет темни одаи
    едно сърце те люби
    заплетено, ей, ей...

полезна информация
    яко shit

Супер фен
    Много разбираш за момиче ^^
    Иначе преди да започнеш OSI и TCP/IP моделите и леърите им, можеш да им разкажеш за топологиите и още някои основни неща примерно мисля, че не казваш нищо за MAC адресите, може и за прокси сървърите да им кажеш, защото много често питат как да си сменят IP-та и прочие...
    Иначе, браво за темата.

Цитирай Първоначално написано от Cybershot
    Много разбираш за момиче ^^
    Иначе преди да започнеш OSI и TCP/IP моделите и леърите им, можеш да им разкажеш за топологиите и още някои основни неща примерно мисля, че не казваш нищо за MAC адресите, може и за прокси сървърите да им кажеш, защото много често питат как да си сменят IP-та и прочие...
    Иначе, браво за темата.
    Мислех като стигна до нетуърк слоя и дейта линка да говоря за адреси , поне принципно така правя.
    Но нещо, за което се чудя - дали да почна от физически слой или от приложен..
    Принципно почвам от приложен, там с всичките приложения - DNS, DHCP, mail protocols, HTTP, telnet, ssh, после транспортен - ТСП сесиите и как да гледаш в Wireshark трафика, след това мрежови слой - рутери , ай пи адреси , субнетване , логически и физически топологии, по-подробно за Лан и Ван , публик , прайвит адреси, Нат , рутиране и някои рутиращи протоколи, настройване на собствената мрежова карта, общо взето каквото ми хрумне.
    След това Канален (Data Link) - Мак адреси , топологии - Point-to-point , звезди, тоукън ринг , там всичко , кодировките за физически слой , CRC .
    Накрая физически - всичко около кабелите и липсата им

А може и обратно.

А за ай пи и мак адреси си прав, ще спомена в следващата , налага се поне малко да се знае.

За прокси сървърите също ще сложа , може би като обходя целият ОСИ , нещо като допълнение на знанията.
    Ако имаш други идеи за полезно инфо - пак казвай , мисля да почна следващото писание още тази вечер.
    Девет кули дзидини,
    девет враке железни.
    Никой немой да отоври
    да прерила, ей ей...

Зад високи дзидини
    девет темни одаи
    едно сърце те люби
    заплетено, ей, ей...

Полезна информация, радвам се, че има хора, които си отделят от времето да пишат. Какво работиш, ако не е тайна?

Супер фен
    Ами аз на времето като учех мрежите, първо взехме почти всички протоколи, които се използват и чак накрая взехме моделите, защото ако почнеш към всеки един леър да описваш първо леъра и после протоколите и кой за какво е, ще се изгубят по едно време къде са
    Поне на мен лично ми изглежда по-лесно, сухарски да се научат протоколите и после да се намесят моделите. От друга страна пък, ако ги направиш така, протоколите ще са групирани, а това бая ще улесни, ако въобще някой седне да чете По-късно ще прегледам, какво още може да се добави, хвърлих само един поглед на преди.

Цитирай Първоначално написано от playfootball6
    Полезна информация, радвам се, че има хора, които си отделят от времето да пишат. Какво работиш, ако не е тайна?
    Cisco инструктор :>

@Cybershot - при мен пък е структурирано както ти написах, но има много анимации, картинки и упражнения . През първите глави малко се чудя от къде да си изсмуча обяснението за IP адресите, но след това всичко става ясно.
    А ползвал ли си пакет трейсър ?
    Девет кули дзидини,
    девет враке железни.
    Никой немой да отоври
    да прерила, ей ей...

Зад високи дзидини
    девет темни одаи
    едно сърце те люби
    заплетено, ей, ей...

Голям фен Аватара на xJawz
    Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от NomNomNom
    Цитирай Първоначално написано от playfootball6
    Cisco инструктор :>
    А може ли да те питам за тези курсове горе долу колко часа колко пари са защото от доста време мисля да запиша нещо такова и дали има възрастова граница-аз съм на 14.
    Цитирай Първоначално написано от GregoryHouse
    iSiktir бих избрал...

Супер фен Аватара на badsector
    Явно са го променили CISCO-то от мое време насам. Тогава се учеха нещата подред, а не напред-назад. Започвахме от първото, което се прави и при troubleshooting - инфраструктурата. Самите протоколи бяха доста по-нататък в ОСИ модела. Предполагам сега тези промени са, за да се навлезе по-бързо в практическата материя, което за мен е минус, защото не се обръща достатъчно внимание на важни неща.
    Цитирай Първоначално написано от xJawz
    А може ли да те питам за тези курсове горе долу колко часа колко пари са защото от доста време мисля да запиша нещо такова и дали има възрастова граница-аз съм на 14.
    Не ти трябва да ставаш мрежов администратор. По-добре хвани курсовете на Майкрософт.

Супер фен
    Че то от тия курсове няя да станеш мрежов администратор, требват повече знания. Всичко опира до практика. Сертификатите на Майкрософт за Windows Server са бая скъпи и трябва да научиш няколко дебели учебника

Много полезна статийка, аз ги знам тия работи ама ще гледам като не ме мързи толкова да я прочета

Браво мацка, добре ги обясняваш работите, виж обясни да хората за споделяне на интернет с 2 лан карти, как се смятат IP адресите, за вътрешни мрежи, конфигуриране на рутери.
    Ако не те мързи де, мен ме мързи да гледам
    Дай му на лумпена злоба,
    окъпи глупака във власт,
    пусни го в тъмната доба,
    да раздава правда за нас.

My Blog / Update 22.09.2011

Супер фен
    Ъп, какво стана с темата
    А кви пари върви 1 серификат (те май бяха 6?)

Цитирай Първоначално написано от Cybershot
    Ъп, какво стана с темата
    А кви пари върви 1 серификат (те май бяха 6?)
    Тези дни съм адски ангажирана :<

иначе , зависи.
    CCNA е 150 долара с ваучер за 50% отстъпка , и 300 без ;д
    А иначе, всеки от 4те ссна семестъра е около 200 ако си студент, и 400 ако не си.
    Девет кули дзидини,
    девет враке железни.
    Никой немой да отоври
    да прерила, ей ей...

Зад високи дзидини
    девет темни одаи
    едно сърце те люби
    заплетено, ей, ей...

Голям фен Аватара на asp1r1n94
    Град
    София
    От другия срок май ще се почва Cisco-то...
    Иначе браво за темата ,ще чета с интерес

Banned Супер фен
    нямнямням, това ако се запишеш как го четеш и ми го дадеш ще мога да заспивам много бързо

CCNA Exploration

1 семестър - 230.00 лв.
    2 семестър - 290.00 лв.
    3 семестър - 290.00 лв.
    4 семестър - 290.00 лв.

CCNA Security

такса - 300.00 лв.
    Мисля, че имаше и Wireless курс, който беше някъде около 300. За студенти на ТУ има някви намаления, треа да се пита за тях колко бяха.
    Дай му на лумпена злоба,
    окъпи глупака във власт,
    пусни го в тъмната доба,
    да раздава правда за нас.

My Blog / Update 22.09.2011

Супер фен
    Те май няма на какво да ме научат, @NomNomNom ще ми даваш ли частни уроци

Цитирай Първоначално написано от straus
    CCNA Exploration

1 семестър - 230.00 лв.
    2 семестър - 290.00 лв.
    3 семестър - 290.00 лв.
    4 семестър - 290.00 лв.

CCNA Security

такса - 300.00 лв.
    Мисля, че имаше и Wireless курс, който беше някъде около 300. За студенти на ТУ има някви намаления, треа да се пита за тях колко бяха.
    Във всяка академия е различно.
    Във фми всички са по 200 от ССНА, ако си ученик/студент.
    Девет кули дзидини,
    девет враке железни.
    Никой немой да отоври
    да прерила, ей ей...

Зад високи дзидини
    девет темни одаи
    едно сърце те люби
    заплетено, ей, ей...

Голям фен Аватара на asp1r1n94
    Град
    София
    Какво стана с темата ...