- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- За и против Брака
За и против брака като институция. Под брак имам предвид не само светския брак в общината, но и Църковния брак.
Аз съм за брака, просто така съм възпитан от мама и прабаба![]()
Зависи от много показатели...не е еднозначно!
Im back...
Дадох 'Все ми е тая' ,тъй като в действителност е така. Не мога да съм против нещо ,което не ме вълнува ни най-малко.
Все пак мнението ми - абсолютно безсмислица ,оковаваща двама души. Ако искаш да си с някой - окей. Ако не искаш - по живо ,по здраво. Не виждам защо държавата и/или църквата трябва да има нещо общо в случая.
За брака, при църковния брак младоженците получават Божията благословия и създават християнско семейство, след това родителите трябва да се грижат и за християнското възпитание на децата си за да могат да се пазят от съблазнители и "иррелигиозност" (каквато и да е тази измислена и лишена от смисъл дума.)
"Истина, истина ти казвам: ние говорим за това, що знаем, и свидетелствуваме за онова, що сме видели..." (Иоана 3:6)
Защото писано е: "ще погубя мъдростта на мъдреците и ще отхвърля разума на разумните".
Де е мъдрецът? де е книжовникът? де е разисквачът на тоя век? Не обезуми ли Бог мъдростта на тоя свят?
Няма да гласувам. До голяма степен не ме ебе какво правят хората един с друг стига да не ме афектира мен самия, но от друга знам как в исторически план точно институцията на брака е била политизирана и използвана за финансов контрол от църквата по византийско време.
С две думи - Не бе ѝбье много, но личното ми мнение е негативно
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
Не ме интересува особено, така че гласувах с ''все тая''. Не виждам никакъв положителен смисъл в брака, всичко хубаво от една връзка, може да го има човек и без брак.
Като цяло съм против такова обвързване, някак превръща връзката в задължителна. Може би дава някаква привидна сигурност на хора, страхуващи се да загубят другия, което даже вреди на взаимоотношенията. Относно църковния брак изобщо няма да коментирам.
При развод нещата стават грозни.
Бракът хаби пари, нерви, време.
Все ми е едно.
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...
брак, звучи като бракувани, сякаш (е) някаква комерческа кампания за бързо и лошо претупване на маса хора, не че съм против, но това беше едно от големите оръжия на верческото/духовното беззаконие, с което те досега "разширяваха филактериите си и правиха полите на дрехите си големи", в Библията не се нарича брак, но просто "женене", което значи просто любов/връзка/свързване между мъж и жена - иначе, като празничен момент може да бъде наистина прекрасен, и това дори беше причина много хора да се женят т.е. правейки това преди всичко заради сватбеният ден и меденият месец, а после след като изтече романтичният период много от тях се развеждаха - но раздялата не (мога да) я препоръчвам, просто защото в нея винаги има/се таи нещо тъжно.....
^ "Бракът е нещо честно у всички, и брачното легло - чисто" (Евр. 13:4).
Показвайки високото достойнство на установения от Бога брачен съюз, Спасителят почел със Своето присъствие сватбата в Кана Галилейска.
"Истина, истина ти казвам: ние говорим за това, що знаем, и свидетелствуваме за онова, що сме видели..." (Иоана 3:6)
Защото писано е: "ще погубя мъдростта на мъдреците и ще отхвърля разума на разумните".
Де е мъдрецът? де е книжовникът? де е разисквачът на тоя век? Не обезуми ли Бог мъдростта на тоя свят?
Все ми е тая, да правят хората каквото искат. Аз лично не искам да сключвам брак, но да не казвам голяма дума, знае ли човек...
може би цитираш от някаква по-нова ревизия, но в стандартната ревизия няма такава дума брак има само "женене", ето:Първоначално написано от cvetemoe
"Женитбата нека бъде на почит у всички, и леглото неосквернено; защото Бог ще съди блудниците и прелюбодейците." Евреи 13: 4
а колкото до сватбата виж как е реагирал Исус там:
"На третия ден имаше сватба в Кана галилейска и Исусовата майка беше там. И Исус и учениците Му бяха поканени на сватбата. И когато се свърши виното, майката на Исуса Му казва: Вино нямат. А Исус й казва: Какво има между Мене и тебе жено? часът Ми още не е дошъл." Йоан 2: 1-4
^ Аз съм православен, не те знам ти каква Библия четеш или си самоук.
По отношение на брака мисля, че се бъркаш. Бракът е едно от тайнствата, в което мъжа и жената се обещават във вярност пред Бога и стават едно цяло, една плът. Брачното легло е чисто, а секс извън тайнството брак е блудство и трябва да се изповяда.
това са твои разбирания т.е. ти така си го възприел, но в Писанието Бог никъде не е поставил такава институция брак, просто се говори за "женене", което значи че е добре/редно да има сериозни намерения между мъжа и жената, но без задължителни ритуали, церемонии, и институции, иначе не съдя и не осъждам онези, които следват правилата/пътищата/начинитие, които са избрали за себе си в това отношение, иначе някой ден и мъжа и женната ще възрастеят/остареят и от това е явно че те е добре да помислят за своето бъдеще, но защо е институцията?, поради несериозността породена/пораждана от верческото/духовното беззакониеПървоначално написано от cvetemoe
имай предвид че в небето/рая няма вечен моногамен брак между мъж и жена
"В същия ден дойдоха при Него садукеи, които казват, че няма възкресение и попитаха Го, казвайки: Учителю, Моисей е казал: Ако някой умре бездетен, брат му да се ожени за жена му, и да въздигне потомък на брата си. А между нас имаше седмина братя; и първият се ожени и умря; и, като нямаше потомък, остави жена си на брата си; също и вторият и третият, до седмият. А подир всички умря и жената. И тъй, във възкресението на кого от седмината ще бъде жена? защото те всички я имаха. А Исус в отговор им рече: Заблуждавате се, като не знаете писанията нито Божията сила. Защото във възкресението нито се женят, нито се омъжват, но са като [Божии] ангели на небето. А за възкресението на мъртвите, не сте ли чели онова, което Бог ви говори, като казва: "Аз съм Бог Авраамов, Бог Исааков и Бог Яковов?" Той не е Бог на мъртвите, а на живите." Матей 22: 23-32
Не, това не са мой разбирания (да не бъде), в момента ти противоречиш на православното учение и светите отци.Първоначално написано от npp
Сега само не ми казвай, че ти нямаш нищо против и свободното съжителство без брак т.е. така разпространеното в днешно време съжителство "на семейни начала".
На тази тема съм до тук, казах си мнението.
както вече казах, "жененето" си е "женене", т.е. например, когато мъж и жена се обичат истински и всичко между тях е съвсем уместно, така че, брака е създаден просто заради евентуална(-та) изневяра или раздяла, т.е. поради несериозността, която верческото/духовното беззаконие поражда, защото поради това немалко двойки се оказаха склонни да си причиняват зло и да се развеждат, и така тази тенденция бивайки явна на хората, немалко от тях предпочетоха да се застраховат чрез законен брак, който (да) е регламентиран от закони, които (да) защитават (правата на) ощетените.....Първоначално написано от cvetemoe
нямам нищо против, който и да е човек, но все пак казвам това нямайки предвид неправдата, но как ви се вижда/струва да кажеш (примерно) на Ромео и Жюлиета нещо от рода на: "ако не сключите институционален брак сте грешници" ?!, та нали точно човешката неправедна тенденция/традиция ги е убила
Ей така между другото.
Тълковен речник: женѝтба - мн. женѝтби, ж. Встъпване в брак, женене. Имал е две женитби. // прил. женѝтбен, женѝтбена, женѝтбено, мн. женѝтбени.
това просто е от тълковният речник на преждеспоменатите засегнати от верческото/духовното беззаконие "езичници"(невярващи), докато "библейските" понятия са строго специфични духовни, просто няма как такъв тълковен речник да бъде директно приложим като тълкувателен за "библейските" понятия, те са много специфични/отличителни понеже в правилната вяра понятията са Духовни сиреч от Бога и/чрез Неговите ПророциПървоначално написано от cvetemoe
"Защото кой човек знае що има у човека, освен духът на човека, който е в Него? Така и никой не знае що има у Бога, освен Божият Дух. А ние получихме не духа на света, но Духа, който е от Бога, за да познаем това, което Бог е благоволил да ни подари; което и възвестяваме, не с думи научени от човешка мъдрост, но с думи научени от Духа, като поясняваме духовните неща на духовните човеци. Но естественият(т.е. невярващият) човек не побира това, което е от Божия Дух, защото за него е глупост; и не може да го разбере, понеже, то се изпитва духовно(т.е. понеже, то може да бъде Разумяно от/чрез правилната вяра). Но духовният човек(т.е. но истинският духовник/вярващ) изпитва всичко(т.е. Разбира Божията Правда); а него никой не изпитва(т.е. но него никой не може да хване в неправда). Защото, "Кой е познал ума на Господа, За да може да го научи? А ние имаме ум Христов." 1 Коринтяни 2: 11-16
Брак - тайнство, при което на младоженците са дава свише чрез благословение от свещенослужителя Божия благодат, която освещава техния брачен съюз и ги подпомага в съпружеския им живот. Женихът и невестата обещават един на друг взаимната си вярност пред свещеника и Църквата. Така, по подобие на духовния съюз на Христа с Църквата, се благославя техния съпружески съюз и благодатта Божия се подава за взаимна помощ и за благословено раждане и възпитание на децата. В Православната църква бракът се сключва веднъж завинаги. Той не се свежда до размяна на клетви или до договорни отношения между мъжа и жената. Напротив, Бог съединява двамата в "една плът" като образ на единението на Христа с Църквата (Ефес. 5:32). Успехът на един брак не зависи от взаимни обещания, разменени между човеци, а от обещанието и благословията Божии. В тайнството Бракосъчетание женихът и невестата предават живота си на Христа и един другиму.
+1Първоначално написано от Auriss
А спрямо църковния брак съм твърдо против... ясно е защо.![]()
...
това въобще не е от Св. Писание, съвсем очевидно е че това са думи на някакви религиозни от някаква религия, плюс това в Ефесяни 5: 32 се говори именно за разликата между човешките естествени потребности/консумации/удовлетворения и духовните понятия относно самата вяра, така че, в единият случай любовта на мъжа към жената е просто реализация на тяхните естествени полови/сексуални нужди, докато в другия случай става въпрос за духовника/вявращия и вярата, и за това как ако не дай Си Боже някакъв духовник/вярващ последва неправедна вяра/духовност, тогава за него е писано че: "който се съединява с блудница(т.е. с верческа/духовна неправда) той става едно тяло с нея" 1 Коринтяни 6: 16Първоначално написано от cvetemoe
"Защото никой никога не е намразил своето тяло, но го храни и се грижи за него, както и Христос за църквата; понеже сме части на Неговото тяло [от Неговата плът и от Неговите кости]. "Затова ще остави човек баща си и майка си, и ще се привърже към жена си, и двамата ще станат една плът". Тая тайна е голяма(т.е. това е духовно понятие); но(т.е. понеже) аз говоря това за Христа и за църквата(т.е. относно Бог(-а) и вярата). Но и вие, всеки до един, да люби своята жена, както себе си; а жената да се бои от мъжа си." Ефесяни 5: 29-33
Да, Православната.Първоначално написано от npp
Ок брате, ти си знаеш.
аз нищо не знам, но Онзи , Който наистина е истинският Господ Бог, знае Всичко, и точно това е и казано(-то) в 1 Коринтяни 2: 11-16, относно което споменахме по-гореПървоначално написано от cvetemoe
Само да те питам ти да не си протестант? Мерси.
ако имаш предивд протестантски християнин, не, не съм такъв, в правилната вяра няма място за човешки "рамки"
хм, а според тебе коя е правилната вяра и кои са човешките рамки.Първоначално написано от npp
Ако искаш пиши ми на ЛС.