- Форум
- По малко от всичко
- Тийн Учител - есета, теми, съчинения...
- Задача по БЕЛ
Имам задача по български език можете ли да ми помогнете моля ви...
А)Разделете текста на смислово обособени части.Формулирайте темата на всяка една от тях
Б)Направете резюме
Как спори умният и учтив събеседник?
Преди всичко той изследва внимателно своя противник - човека, който не е съгласен с неговото мнение.Ако в позициите на противника има нещо неясно,спорещият задава допълнителни въпроси.И още нещо:дори всички опозиции на опонента да са ясни,спорещият ще избере най-слабите моменти в неговите доводи и още веднъж ще попита дали именно това се има предвид.
Когато възразяваме, в никакъв случай не бива да стигаме до непозволени средства.Трябва да се спазват следните правила: 1.да се възразява,но да не се обвинява; 2.да не се търсят мотивите,породили убежденията на противника; 3.да не се правят отклонения от темата на спора,той трябва да бъде воден докрай-или да се опровегае тезата на противника,или да се признае неговата правота.
Ако от самото начало водите спора учтиво и спокойно,без високомерие, вие си осигурявате достойно отстъпление.
Помнете:в спора няма нищо по-красиво от това,при необходимост спокойно да признаеш пълната или частична правота на противника.Така печелите уважението на околните,показвате колко би е скъпа истината,призовавате и противника си към отстъпчивост,карате го да смекчи крайностите в позицията си.
Човек не трябва да бъде като ветропоказател,да отстъпва пред опонента,за да му се хареса,или от страх,кариеристични подбуди и т.н.
Едно от най-големите интелектуални удоволсвия е да се следи спорът между умели и умни противници.
Липсва описателно заглавие.
kalpazanka
...един б0клук не м0же да ме сдуха..н0 м0же да ми духа...