.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 12 от общо 12

Тема: Задача

Супер фен Аватара на Thrombocyte

Задача

Ще ви дам една елементарна задача, на която днес 25 единадесетокласника 10-20 минути й мъдриха отговор. Да се надяваме, че няма да е толкова объркваща, като тези на изучаващия струнната теория...
    За да решите задачата ще ви трябват няколко елементарни познания по математика.

Имаме поредица {an} с членове : 2,3,8,12,12,х
    Мd=10
    n = брой членове в редицата
    Pmd(място на медианата в поредицата)=(n+1)/2
    Мd е стойността на средния член, но след като поредицата има четен брой трябва да се ползва формулата за Pmd.
    Ако се получи n.5, то се разглеждат членове [n+(n+1)]/2. На по-разбираем език - ако получите Pmd=3.5, то се разглежда 3 ел. +4 ел./2

Запитването е : Колко е Х и колко е Средноаритметичното за поредицата ( формулата: средноаритметично = сбора на всички членове/ техния брой).
    Отговорите може да пращата на ЛС, за да се избегне плагиатстването, а ако има достатъчно хора ще изнеса и резултатите.
    Respect my authoritah

Освен ако не пропускам нещо, средноаритметичното е (37+х)/6; х не може да се определи. Ще я поразгледам още.

Едит: може да се каже, че х >= 12. Струва ми се, че пропускаш нещо от условието.
    Едит2: да уточня, че не виждам връзката с медианата и въпроса, който е даден. Да не би х и 12 да са с разменени места? Ако е така, тогава отговора би бил лесен (получава се по формулата ми горе в този пост)
    Последно редактирано от StringTheoryPracticist : 12-02-2011 на 14:32
    ima edna duma koqto nikoga ne kazvam i tq e nemoga

Супер фен Аватара на ohluv
    Град
    Maina Town
    Отговора е 1*1=1
    Creative Technologie

Мега фен Аватара на yakuza_
    Град
    Niggaland
    тия задачи съм ги рещавал преди малко повече от 5 години и съм ги позабравил :С
    n00bs

Супер фен Аватара на marble
    Това 11 клас, но изобщо не ми е понятно. От кой урок е задачата?

Цитирай Първоначално написано от StringTheoryPracticist Виж мнението
    Освен ако не пропускам нещо, средноаритметичното е (37+х)/6; х не може да се определи. Ще я поразгледам още.

Едит: може да се каже, че х >= 12. Струва ми се, че пропускаш нещо от условието.
    Едит2: да уточня, че не виждам връзката с медианата и въпроса, който е даден. Да не би х и 12 да са с разменени места? Ако е така, тогава отговора би бил лесен (получава се по формулата ми горе в този пост)
    Стринг, малко съм неадекватен и не разбрах къде съм сбъркал според теб.
    По принцип в тея поредици числата може да са разбъркани на всякакви места, но за да започнат изчисленията трябва да се подредят във възходящ ред.
    Respect my authoritah

Цитирай Първоначално написано от marble Виж мнението
    Това 11 клас, но изобщо не ми е понятно. От кой урок е задачата?
    Начини за представяне на статистически данни.
    Respect my authoritah

Супер фен Аватара на marble
    Уаа, много сте напред.. или просто аз съм изостанала.

Цитирай Първоначално написано от Thrombocyte Виж мнението
    Стринг, малко съм неадекватен и не разбрах къде съм сбъркал според теб.
    По принцип в тея поредици числата може да са разбъркани на всякакви места, но за да започнат изчисленията трябва да се подредят във възходящ ред.
    Знам. Доколкото виждам, няма достатъчно информация да се даде по-пълен отговор от този, който дадох. Сигурно си пропуснал някой ред или не виждам нещо. Освен това, информацията която си дал за медиана не е нужна за решението на задачата, ако не пропускам нещо.

Ще ти кажа отговора, който бе приет от госпожата за верен.
    С дадената информация може да се направи само едно - чрез Pmd се намира мястото на Md, което е 7/2 = 3,5 - ел.3 + ел.4
    Ел. 3 е 8, следователно за да стане ел.3+ел.4/2(формула за Md)=10, то няма друг вариант освен x=12 и да го сложим като 4 елемент(член).
    След това се намира средноаритметично и мода, ако се изисква от задачата.
    Respect my authoritah

А защо няма друг вариант освен х=12? Не може ли да е х=13 или което и да е естествено число по-голямо от 12? За да са тези две числа средните, трябва х да е след тях, значи може да е всяко число по-голямо от 12, даже може и да е 8 или повече.

Би ли ми обяснил, защото пак не вдявам как ще е друго число? При правилна подредба 8-цата може да е само 3 член в редицата, за да бъде събрана с нещо (Х) и след като разделим на 2 да се получи 10?
    Приемам възможността да съм допуснал грешка и да съществуват други решения, непонятни за малкия ми мозък.

О, ясно... разбрах какво си написал : >
    Разбира се, че може. Ала това е единствения метод, чрез който задачата може да се реши напълно.
    Всъщност, то х може да е всяко число до + безкрайност и след 12.
    Частен случай си е все пак.
    Respect my authoritah

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си