- Форум
- По малко от всичко
- Кофата
- Kindle
Мнение за това чудо? Доста ми харесва на мен като идея и се чудя дали си заслужава покупката.
Някой иска ли да ми го подари за коледа?![]()
Едва ли някой от форона си има представа за какво става въпрос.
ене ме нема във целата схема пара ми требва за злоупотреба оставям тебе във втората цедка парарарера виде ли пак стана проблема
Перфектно устройство...
Все пак чакам тъч-а да се появи в британския или немския и си го поръчвам.
сигурно не обича да чете
Добре дее... "Не се гаври с мачоко, че ще бъдеш наебана.." бла б ла блаа...
друго си е да ти мирише на хартия
Обикновено това е довода наистина...
Но!
1. Не обичам да нося 2-3 тухли по хиляда страници.
2. Даже големите книги са неудобни за четене - тежки, затварят се...
3. Не се секат дървета, за да ни мирише на хартия.
Хората са традиционалисти, но в случая е просто удобно...
Факт е, че за e-книгата се говори още преди да се заговори за настоящата ера на смартфони-покет pс-та и таблети и още преди години бяха над хилядарка в зелено.
От една страна, що се отнася до нещо обемиство, фен съм на all-in-one devices. Ако имам таблет/лаптоп/нетбук/gps , това ще ми дойде много да го нося и него. Прекалено голямо за да се използва само за четене. Факт, че батерията държи дни и седмици, но това е лесно преодолим проблем за останалите мултифункционални устройства, които освен е-книга са и всичко останало от което можеш да имаш нужда.
Да речем също и, че искам да си водя някакви бележки. Ако чета лекции/специализирана литература - може да се наложи да си подчертаеш нещо, да запишеш в полето отстрани, долу.
От друга страна - какво е четенето на книга? Вид придобиване на информация. В момента са на мода тези неща. Ето как аз виждам продължението на абсурда - малко устройство като мп3 плеър (или пък настоящите), което ти ЧЕТЕ и РАЗКАЗВА книгата. Може да се направи с отделни гласове за всеки персонаж, един разказвач, а защо не и музикалелн фон. Ще си избираш гласовете, по-секси, с какъв акцент, по-дебел тембър. Така де, защо трябва книгата да се взираш в нея, като можеш да изкачваш планина или просто да ходиш из центъра, да шофираш и да я слушаш. Същите тези библиотеки, които в момента се четат, ще се и разказват. Даже всеки един текст, може и в момента написан - ще се прочита с подходящата интонация и фразировка.
Всичко това убива психологическото възприятие на книгата като такава в хартиения си носител, който датира от хилядолетия още с папирусите. А екологичният фактор не го отчитам, щото в крайна сметка дървесината е възобновим източник и на всяко отсечено дърво, хората казват че се посаждат 2. А и вече в хартията има все по-малко дървесен материал така или иначе, за сметка на рециклирани подметки на маратонки и какви ли не подобни щуротии.
Последно редактирано от machoka : 12-05-2011 на 13:16
Мачок, пропускаш един огромен плюс на е-книгата пред да кажем таблета или монитора - липсата на подсветка. От LCD дисплеите очите ти се изморяват, при това много сериозно, главно заради светлината. При електронните четци не се използва подсветка, а електронно мастило, което работи все едно като магнитни стружки подредени в някаква форма.
Едно е да носиш 200 грамово нещо дебело колкото тетрадка, друго е да носиш по-дебела и по-тежка книга. Според мен лично този електронен четец е много по-добрия заместител на книгата, главно заради неограничените възможности, които предлага. Можеш да сваляш книги, да ги триеш, да търсиш в тях и кво ли още не, да не ти говоря, че батерията държи месец-два на новия киндъл...
Всъщност аудиокниги има от доста време, но не е удобно... Бях си взел няколко за айпода и просто е тъпо.
За подсветката вече казаха. Бележки, маркирания и т.н. могат да се правят на електронните книги.
Не се чуди, ми намирай некой да ти го подари, даже и на мен да ми земе; при първа възможност си купувам... Единственият минус е романтиката от хартиената книга, но в сравнение с хилядите плюсове - чете пдф, търсене, дълъг живот на батерията, малко място, огромен обем информация наведнъж...
- Мамо, мамо може ли да си взема бисквитка?
- Да, бисквитките са на горната лавица.
- Но, мамо, аз нямам ръце.
- Без ръце няма бисквитка...
О, то тук съм правил тема за това животно :Д
Взех си най-обикновения, 6 инчов без touch. Да дам малко фийдбек за него.
Дисплеят е доста мъничък, по-малък от една книга, но се свиква с това и не прави проблем.
Самото устройство е доста леко и тънко.
Шрифтовете могат да се сменят, може и да се увеличава/намалява размера на буквите.
Може да се завърта екрана, за да се чете хоризонтално (за мен така е по-удобно).
Дисплеят му е уникален, наистина няма никаква подсветка, все едно чета книга. Малко лъщи от светлината (на лампа например), но това не е проблем.
Страниците ги сменя за около 1-2 секунди.
Има речник, който ти дава значение на всички думи (на английски, ест.).
Батерията му държи страшно много - за 1 седмица е паднала само с 1 деление.
Поддръжката на PDF, обаче, е много зле. Четат се файловете, да, но понякога се случва текста да е прекалено дребен и ако дам зуум, то просто зуумва и текста не се reflow-ва - трябва да движа насам-натам, че да прочета целия текст. Също така отваря доста бавно файловете.
Вграденият браузър е крайно зле, не виждам никакъв смисъл от него, много забива.
Не чете epub формат, а само mobi, но повечето книги ги има и в двата формата.
Не съм пробвал кирилица, но би трябвало да я чете без проблем.
Ето снимка с отворен pdf, личи си, че е доста дребно.
http://i.imgur.com/8KGv7.jpg
Но като цяло устройството е страшно, уникално направено и съм много доволен от него. 10/10
Очите не ви ли се скапват като четете на тях? В Япония отдавна четат на такива книги. Улеснение им е, заради езика.![]()
Най-обичам да ми мирише на хартия.
"Най-голямото ми богатство е дълбокият покой, където се стремя,израствам и печеля онова, което светът не може да ми отнеме с огън и меч."- Гьоте
"Scio me nihil scire" - Сократ