.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 2 от общо 2

Hybrid View

Математика Помощ

Госпожата ми даде да реша в нас 2 задачи върху цилиндър, но на мен ми е тъмна Индия. Ако може някой да ми помогне ще му бъда много благодарен. Става въпрос за математика 12 клас.
    1 задача: Лицето на основата на прав кръгов цилиндър е Q, а лицето на осното му сечение е S Намерете лицето на повърхнината и обема на цилиндъра.
    2 задача: Цилиндър с радиус на основата R има обем 2корен от 3ПR на трета. Намерете ълъла който диагоналът на сното сечение сключва с равнината на основата на цилиндъра.

Благодаря предварително
    " Любовта може много, но парите могат всичко! "

Повече от фен Аватара на bishop
    1во, за такива въпроси има тема, която е лепната в началото на страницата.
    2ро сега като ти реша задачите, по-светла Индията няма да ти стане.
    With this in mind:

Лице на кръг (в случая основата на цилиндъра ти) се смята по формулата Пи по r^2, ерго Q = Пи по r^2 или r^2 = Q върху пи.
    С други думи диаметърът на основата на цилиндъра ти е 2 пъти корен от Q върху Пи. Осното сечение е сечение на
    цилиндъра с равнина през оста, демек в твоя случай правоъгълник, на който едната страна е диаметъра на основата, другата височината на цилиндъра. Въпросният правоъгълник има лице S, което, както си учил някъде 4ти или 5ти клас е равно на едната страна по другата страна. Следователно височината на цилиндъра е S върху диаметъра на основата. Като знаеш височината и радиуса на основата, вярвам можеш и сам да си намериш обема и повърхнината.

По втората задача:
    Сметките са аналогични, R радиус на основата, следователно ПR^2 лице. Височината по лицето на основата = обем (него го знаеш). Намираш височината. Вече знаеш и как изглежда осното сечение. Ъгъл на права в пространството с равнина е равен на ъгъла на правата с ортагоналната и проекция (силно се съмнявам че сте учили повече от един вид проекция) в равнината по теорема за 3те перпендикуляра. Проекцията на твоя диагонал в случая е диаметъра на основата. С други думи търсиш ъгъла между едната страна на сечението и диагонала му. Косинусова теорема или синусова теорема (което ти харесва повече) и имаш отговор.

On a side note, вземи си научи математиката, това е проста геометрия. Не е като да учите вектори в триизмерното пространство, матрици, интегриране или комплексни числа. Не че нещо, обаче на следващото контролно няма да има кой да ти реши задачите.
    Welcome to the end of the thought process.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си