- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Какво им пречи да Вярват.
каквато е разликата между реалното и измисленото, истината и лъжата, bishop и феята на зъбите, Бен Ладен и торбалан.
Сериозно ли питаш? Едното е измислено, а другото не. Не бъди глупак.
Няма някаква странна метафизична несигурност. Започни да виждаш нещата като НОРМАЛЕН и *пуф* Зевс и К!Та'рнк изчезват.
Детско филмче може да ти го обясни.
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
Европейски, ма много ми е интересно как отговаряш избирателно във всяко едно отношение...
И тук на Дунав и на Волга, край Вардар и при Кавказ, с кръвта си българска сме горди, светлик тъй древен грее в нас!
^ провокираш ли ме?
Чао г-да неверници, нека ВЯРВАМЕ че скоро пак ще се видим. Ааааа, забравих вие не вярвате, вие всичко знаете.
Последно редактирано от evropeiski : 12-08-2011 на 15:04
Алоо, еврогейския... отговаряй като те питат, к'во се измъкваш като п**ка... Попитах те нещо, не се прави на интересен и на големия отворко.
Аз от лайната на европейския и нпп разбрах едно,когато не ти отърва да мислиш и разсъждаваш,просто вярвай.Остай ти мисленето,тва е сложна работа,дай да вярваме в нещо макар и изпълнено с противоречия и фактологически грешки.Вярата е право на личен избор и когато прочета нещо от сорта ''да вярваш в Господ Исус Христос е правилната вяра" се чудя да се смея ли или да си правя харакири?Вместо да се криеш в кишето и да говориш несвързани неща,дай 1 обоснован отговор...
Ей, защо толкова лошо се държите с вярващите, аааааа. Квооо се оправдавате, я си вижте мненията и обидите (не само в тази тема, а изобщо), с които нападате вярващите без причина, само защото са подкрепили вярата. Никой вярващ не ви напада вас или ако има нещо такова то е рядкост. Каква е тази ненавист? Все едно сме ви врагове, вие дори сигурно и към враговете си така не отнасяте, я се замислете. Тука половината ако не вярвате в Бог то вярвате в други неща и учения, к'во се правите. Ааамахааа!
Искам извинение, ако може и на колене. (майтап за коленете)
Аз ви се извинявам, ако съм ви обиждал.
Последно редактирано от evropeiski : 12-08-2011 на 18:00
"HELP!
I'm being oppressed! Моята група репрезентира само 80% от популацията!
Освен това какво се правите??? Вие не сте по-лоши от мен! Хващам се на бас че си подарявате подаръци за коледа!"
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
^ Не схващам смисъла, нещо си се бил депресирал, така ли?
Знаех си, че ти най-трудно го изживяваш!
Последно редактирано от evropeiski : 12-08-2011 на 18:12
Ей няма майтап, цветю си шътна постовете, не го стресирайте така човека.
Айде бееее, няма ли някой да каже поне едно извинявай на вярващите?
Гандалфе4 (съжалявам ама много ти трудно името) ти си главатар, дай пример.
(Послеслов след 15 минути чакане: онези статистики за вярващи-невярващи да вземеш да ги хвърлиш, не струват, този форум го потвърждава)
Последно редактирано от evropeiski : 12-08-2011 на 18:37
Това е част от филма Сталкер, подходящ е за случая!
"Ако знаете само как съм уморен!
Само Бог знае!
А се наричат себе си "интелигенция",тия писатели, учени!
-Успокой се!
Те не вярват в нищо!
Органът, с който вярват, е атрофирал до неузнаваемост!
-Стига. Да вървим. Легни си. Не бива...
-Тук е влажно. Не бива да лежиш...
Боже мой, що за хора...
-Успокой се, те не са виновни.
-Трябва да ги съжалиш, а не да им се сърдиш.
Ти ги видя, погледът им е празен.
Всяка минута те мислят как да не се минат,
как да се продават по-скъпо!
Да им се заплати всяко душевно движение!
Те знаят, че "не са се родили напразно", че те са "призвани"!
Те живеят "само веднъж"!
Нима такива могат да вярват в нещо?!
-Успокой се, не бива.
-Постарай се да заспиш, поспи.
И никой не вярва. Не само тези двамата. Никой!"
Първо gandalfepi4 е главатар само на армиите си в starcraft
Второ. Нека не забравяме че в сталкер става въпрос не за вяра в някакъв конкретен бог. Става въпрос за друга, по-сакрална и първична вяра.
Ако беше свързана с нещо конкретно то той самият щеше да влезе в стаята, или да прати вътре човек който е експлицитно духовен.
В оригиналния Пикник край пътя това си личи още повече. Момента в който Рижия достига златната сфера е показателен.
Самата стая, самата златна сфера репрезентират представата за божественото, numina-та. За това и сталкерът говори така нежно за молитвата във филма. Тя е медиумът, престъпването на прага, избирането на желание.
Липсата на действие и в двете произведения е показ на човешката природа, нашата сляпа надежда за нещо "добро" за всички, но незнанието как точно да стане това.
В религиите това пътуване е изкуствено завършено с персонализирането на стаята, на сферата. Прост и низш пас на топката на някакъв авторитетен индивид който със сигурност би направил правилното решение, което за нас е енигма.
Но така то не би било перфектно. Самият стремеж към това мъгляво "добро", надеждата, вярата е най-чистото, смело и красиво съвършенство което може да се постигне.
Ако наистина Рижия получава желанието си в какъв свят бихме живели? Всеки нахранен, никой не се ядосва или тъжи и сме надарени със студената фактологическа убеденост че вселената ще стои замръзнала в задоволително състояние - това е кошмар. Още една причина да не ми харесва идеята за незаслуженият вечен престой в елисейските полета, за който жадуват уплашени глупци с въображаеми приятели с различни имена, но еднавки характеристики.
[/b]
The Bird of Hermes
Добре бе човек, ти въпроса ми ли не разбираш или какво? Питам те как ffs знаеш, че едното е реално, а другото измислено? С други думи знанията биват 2 типа: рационални и емпирични. Кое от двете е вярата, че бог има, а Локумчо - не?
В случай, че не ти се рови в гугъл: емпирично е всичко, което можеш да видиш, подушиш, чуеш или почувстваш по какъвто и да било начин. Рационално е всичко, което можеш да изведеш по неуспорим логически път. Математиката е рационална наука, която се основава на няколко емпирични аксиоми. Физиката (изключаю части от ядрената и квантовата физика) е чисто емпирична.
Welcome to the end of the thought process.
Не съм чел Пикник край пътя, предполагам съм изпуснал, но в самия филм Сталкерът не влиза, според мен, в стаята на желанията поради причината, че той е щастлив, без да има нужда от нея. Той сам си казва, че е утрепка и гнида и че нищо не е постигнал в този живот, но се радва, че може да прави другите щастливи и че това е единствената надежда, единствената вяра, която му е останала на този свят. Тоест щастието е да правиш другите щастливи или пък другия въпрос: може ли да съществува щастие на базата на чуждо нещастие? Писателят и професорът не влизат в стаята, защото осъзнават своите вътрешни желания и че ще ги доведат към погибел, както е загинал Дикобраз.
Стойностен коментар и поглед фърху филма и книгата от твоя страна, има какво да се научи! Поздравления!
Винаги е кеф да си говориш с готин пич. Весела предварителна куанза и благодаря че ме накара да се чуствам празнично![]()
The Bird of Hermes
gandalfepi4 Толкова време си бил главатар на бандата а аз чак сега да го разбера и то заради прозорливия европеец!
Ех к'во нещо е съдбата!
Тихо бе омега. Направи ми сандвич с мексиканска салата и син домат.
Pimpin' ain't easy
The Bird of Hermes