- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Какво им пречи да Вярват.
И на мен щеше да ми е интересно да запиша допълнително религия, философия, психология или нещо подобно. Иначе по принцип и тук тези, които защитават религията, най-често го правят именно поради липсата си на знания за нея. Ако се заемат да прочетат библията, със сигурност доста ще намалее броят им.
Мхм. Можеше поне да дадеш пример какво разбираш под твоите 'атеистични' текстове , които били едно към едно с библейските, но карай.
Я как станаха мои?!Докато не се научите да изслушвате, няма нищо да разберете. Всичко става с четене, а не на принципа "аз всичко знам просто ей така и съм най-големия".
![]()
Не са едно към едно. Това какво ти казва някой и какво разбираш ти, са две различни неща. Всяка религия говори за едни и същи идеи. Философски, както искаш можеш да си извърташ тезите и да ги доказваш, но за това нещо се изисква стабилна база знания и поглед над нещата.![]()
С пубертетски заяждания нищо няма да разберете, нито някой ще седне да ви обяснява нещо. Приятен спор. Който търси, намира.![]()
"Най-голямото ми богатство е дълбокият покой, където се стремя,израствам и печеля онова, което светът не може да ми отнеме с огън и меч."- Гьоте
"Scio me nihil scire" - Сократ
Мога да се съглася, че всяка религия е взаимствала от предходните малко или много, но до там. Убежденията спрямо тези идеи не само на различните религии, но и на представителите на една и съща религия, често коренно се различават.
Попитах те, защото аз лично не намирам приликата, за която говориш между атеизма и християнството. Ако под християнство разбираш свободните съчинения на възприемащ се като такъв 'християнин', които със сигурност се различават от библейските, то те действително могат да съвпадат с някои от тези на атеиста. Тук става въпрос за грешно религиозно самоопределяне, не за прилики между очевидно изключително много различаващи се неща. Другите ти изводи изобщо няма да ги коментирам.
Религията на маите:
Много богове
Светът е повърнат
Колиш хора за боговете
Отиваш в ад или рай
Гръцки политеизъм:
Има богове и титани
Светът е направен от ташаци
Правиш си к'вото искаш стига да не е празник
Отиваш в ада каквото и да си правил и си преебан
Хиндуизъм:
Има много "деви"
Идеята е да не бъдеш задник и да не ядеш хот-дог
Като умреш се прераждаш
Aканска религия:
Има само един бог и той е традиционният модел за монотеистичният бог
Той бива набит от бабичка докато готви и това го праща на небето
Като умреш ставаш праотец да напъстваш младите
О НЕБЕСА ТА ТЕ СА ЕДНО И СЪЩО НЕЩО, КОЛКО СМЕ СЛЕПИ И ГЛУПАВИ!!!!
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
Може да е имала впредвид философски есета, които се позовават на некви рандъм цитати от библията, като например Този, който мързелува е брат на този, който разрушава [Притча 18:9]. Но за сметка на това съм абсолютно сигурен, че нито един атеистичен текст не възхвалява робството например.
Arguing on the Internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you're still retarded.
Идеи! Добро и зло. Навсякъде присъстват. Това е най-баналният пример. Да ви говори нещо израза "духовно израстване"? Сократ, Платон, Аристотел. Нещо говорят ли ви,а? А Буда, Исус Христос, Мохамед и т.н. знаете ли за какво говорят?Исихазъм знаете ли какво е ? Чели ли ли сте текст свързан с тази насоченост в християнството? Принципите са на тези в будизма и редица други източни култури. С една дума- медитация. А похватите знаете ли ги? Не ги, защото философията е сложна за схващане, но дори не сте седнали да ги четете. Не ми мешайте различните неща и да си мислите, че са едно или друго.
![]()
"Най-голямото ми богатство е дълбокият покой, където се стремя,израствам и печеля онова, което светът не може да ми отнеме с огън и меч."- Гьоте
Да, темата е много обширна. Не може просто да се нахвърлиш върху едно нещо и да кажеш "На! Това е така, а онова не е." Била съм на лекция и много слушах на тази тема. С голям интерес бих прочела нещо подобно стига да попадна на него.
Да изследваш различните гледни точки и да се обогатяваш по този начин е едно от най-хубавите неща за един човек, стига да го желаеш.![]()
Къде пише, че християнството има общо с будизма?! Я пак си свери какво казах и какво си разбрал.Казах, че исихазмът е на този принцип. От тук следва въпросът какво е ТОВА нещо. ммм...нещо в християнството. Това, че е на принцип подобен на такъв от друга "религия" не го прави будизъм.
и ви го оставям за домашно.
![]()
Последно редактирано от ledenakrasota : 04-27-2012 на 20:23
Исихазмът е част от християнството, няма разлика между двете. Едни от големите светии на Православната църква са били исихасти.
исихазмът е отшелничество, хора умишлено стоящи далеч от света и отдадени изцяло на Бога в непрестанна молитва.
Последно редактирано от defender : 04-27-2012 на 20:37
Повечето ''атеисти'', които познавам, не знаят защо не вярват в нищо, ''атеисти'' са, защото така е модерно, както е модерно да си ''хейтър''. И по принцип за мен атеизмът е едно от най-тъпите неща на тая Земя.
![]()
Last.fm
~ Seek the roses along the way, just beware of the thorns
~ Si vis pacem, para bellum
dontcare ^^
Иии да, поинтересувайте се малко от исихазма, личи си, че не сте много наясно, няма НИЩО, ама НИЩО общо с медитацията. о.о
Last.fm
~ Seek the roses along the way, just beware of the thorns
~ Si vis pacem, para bellum
dontcare ^^
УАУ!!!! Toва ги прави 1249786123946% еднакви братоооо!!!!11! Сигурно се говори и за ХОРА! Може и да се споменава ХРАНА или СМЪРТ и други подобни окултни, мистични, никъде невиждани идеи и понятия!
По тая логика Да убиеш присмехулник и Спасителят в ръжта са еднакви понеже са написани на английски. Баси тъпанарщината дето изръси.
Каква е приликата между "Прави каквото господарят каза и му се подчинявай, това е морал" и "Живей просоциално с чиста съвест, че да се чустваш в мир със себе си и другите." а? Баси излагацията
Да, да, да, да и да. Даже знам и че и джизъса и моамедчо (че и евреите) говорят за един и същи бог тъй че няма смисъл да ги споменаваш поотделно, че будизма ражда идеята за златното правило дооооста преди въпросните религии, че исихазма нямаш никаква причина да го споменаваш във връзка с морал или философски идеи тъй като е практика бегло свързана с тези реалии, че Платон като го вкара при Иисус и Мометчо си вкара баси автогола ама не ми се задълбава в три параграфа що, че Сократ ТОЧНО заради тъпи религиозни хора бива екзекутиран и че Aристотел разглежда богове като заместител на физика, а НЕ като източник на морали. Това съм учил 4 години, останало ми е малко в чутурата.
Почти нищо общо няма медитацията с всички освен две от гореизказаните неща и не виждам какво общо има с морал така или иначе.
Ако говориш за медитация - да практикувам два вида от сравнително дълго време
Ако говориш за философия - отново, това са ми преподавали, по това съм писал размисли, по това са ме оценявали тъй че "да"
Ако си на под 17-ина най-вероятно съм изчел доста повече мат'риал от тебе и доста повече съм бил вкаран във въпроса. Това което показа до сега по никакъв начин не показва от тебе да струи някакво знание, а празна увереност и кухо самохвалство:
"Ей, исихастите си зяпат пъповете! Това ги прави морални гений, а това че аз съм ги чувала ме прави титан на мисълта, лапайте пишонки, плебей с плебеите!"
Браво, ти си като интелектуален Родостки колос за нас, като нишка на Ариадна в тъмата на тъпизмите и олигофренията ни, не можем на малкия пръст да ти стъпим, сразяваш ни като Аполон Питон.
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
The Bird of Hermes
ledenakrasota, eстествено, че ще ги има тези идеи - в тълкуването им е разликата. Разделението на добро и зло го има и отвъд пределите на религиите и философските учения. Постигането на духовно усъвършенстване пък става по различни начини според различните вярвания. Философски интерпретации върху отделни цитати на дадени религии могат да съвпадат, не виждам какво общо има това.
Въпросът е в това, че основните принципи на религиите се различават, както и схващанията и начинът на живот на последователите им.
eilhar, ти очевидно също не си се поинтересувала от доводите на атеистите. Ако аргументът, доказващ че атеизмът е едно от най-тъпите неща, е малоумната картинка, която си сложила, то ти препоръчвам да се поинтересуваш от научната теория за създаване на света (да, става въпрос за големия взрив), която повярвай ми няма нищо общо с ''нищо се появило от нищо, и просто избухнало, и се появили динозаврите''.
Оф, и преди съм ти казвала, че при теорията няма нужда от създател, което много християни усилено се опитват да пробутат.
По-рано в същата тема показах, че чистият вакуум, буквално едното нищо, има физичното свойство да отделя виртуални частици, които имат потенциала евентуално да интерактират и да възпроизведат такъв процес.
Никаква мистерия, никакви паранормални еврейски зомбита и перфектно обяснява защо въпреки твоето твърдение повечето физици са атеисти
http://en.wikipedia.org/wiki/Demogra...c_distribution
И ти отново си лъжлива торба с лайна, поздравления
The Bird of Hermes