- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Какво им пречи да Вярват.
дори и да не е имало нито един очевидец на това, което е станало с мен, но не осъждам човеците задето не са духовници/вярващи, и въобще не съдя никой, но най-малкото желая дори (и) още сега да дойде спасение и вечен живот от Бога за всички човеци/одушевени, и никак не държа на каквито и да е условия за неспасение или погибел на някой от тях, Доброто отношение към човеците е важно пред Бога, докато човешката(666) религия е нагъл и нахакан фарс
няма такова нещо като някакво задължение да се прави поза лотос в исихазмът, няма. Аз не знам от житията на свети отци, някой да е правил поза лотос, нито съм чувал монаси, свещеници или православни християни да го правят.
Приемам, че си чела нещо, защото от словосъчетанията които използваш си личи, че си чела нещо на тази тема, но явно не си го разбрала добре.
Последно редактирано от defender : 04-29-2012 на 11:38
Много ме кефи как 'ристияните обяснявате на ирелигиозните колко сте по-навътре с ма'триала и колко по-ясен е за вас света, ама като се чупим започвате да се дърлите по между си и да си обяснявате един на друг колко сте по-навътре с ма'триала и колко по-ясен е за вас света. Така и не схванах как всеки човек, от всяка форма на теизъм, от всяка религия, от всяка деноминация, от всяка традиция във въпросната деноминация, в определено време знае че той и единствено той (тя) е този който е уцелил правилно работите, а всички други билиони хора са идиоти. И ТОВА ВСИЧКОТО НА ВЯРА! XD
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
Не просто съм чела. Уча го, предадено ми е и е факт. Държа изпит, дори. Мога да го разбера, защото не ми е далечна материя. Но мога да ти кажа, че не си го изучавали и нищо не ти говори. Както вече посочих Григорий Синаит има сборник. Не е нещо неизвестно. Говоря ти за една тема, а ти ми намесваш морал и т.н. Съвсем забиваш и се отклоняваш, защото просто не го разбираш. А да не говорим как наричаш нещо глупост без доказателство само, защото не го приемаш, а аз се опитвам да ти обясня, че бъркаш.
Тези неща не се научават или учат за четири години. Трябва да вникнеш и непрекъснато да откриваш нови и нови неща. Това прави всеки учен.Едно безкрайно изследване. От спора можеш да си извадиш изводи до колко си наясно и дали си развил аналитичното си мислене. Ако не желаеш, просто си води подобни дискусии ей така на кръчма, защото в момента точно това правиш с мен. Аз обаче държа да се говорят верни неща и то на стабилна база знания.
![]()
Последно редактирано от ledenakrasota : 04-29-2012 на 16:36
"Най-голямото ми богатство е дълбокият покой, където се стремя,израствам и печеля онова, което светът не може да ми отнеме с огън и меч."- Гьоте
"Scio me nihil scire" - Сократ
не знам какво учиш, но съм съгласен да говорим с православни богослови, и ще видим дали медитацията и молитвата си приличат и използват еднакви приоми и "упражнения", и дали се използва поза лотос.
Другото е празни приказки.
Ако искаш в църквата Свети Седмочисленици в София, познавам свещеници, можем да отидем
Последно редактирано от defender : 04-29-2012 на 16:47
"Най-голямото ми богатство е дълбокият покой, където се стремя,израствам и печеля онова, което светът не може да ми отнеме с огън и меч."- Гьоте
^
Православните християни би трябва да се ръководят не от себе си или от някакви свои си разбирания за вярата, а от Светото Писание и писанията на светите отци. По принцип духовния закон е такъв: всичко, което те води към смирение и покаяние е добро и всичко, което те води до самопревъзнасяне, гордост, чувство, че си някакъв спасител и подобни, то тогава е зло.
Последно редактирано от defender : 04-29-2012 на 13:36
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
Защото знаем, че законът е духовен, пък аз съм от плът, продаден на греха.
А каквото правя, не зная; защото не това, що желая, върша, а онова, що мразя, него правя.
Ако пък върша това, що не желая, съгласявам се със закона, че е добър;
Аз зная, че в мене, сиреч в плътта ми, не живее доброто; защото желание за добро има у мене, но да го върша не намирам сили.
И тъй, намирам у себе си такъв закон, че, кога искам да върша доброто, злото стои до мене.
Защото с вътрешния си човек намирам услада в закона Божий,
Прощавайте!!!
Мда, аз как успявам да не лъжа като разпран педераст за щяло и нещяло, да не издигам в култ някакъв морален код който да потъпквам във всеки мой пост горе-долу и дори да не съм толкова гаден в изказванията си от теб (щото където използвам излишна профанност е имперсонално). Ти си леке и двуличник. Ей това си ти:
![]()
The Bird of Hermes
Има сила на волята, няма "морална" сила. Лесно се развива с различни ноотропици или практики тип медитация. Сядай си на гъзо и почвай да бъдеш примерен човек сега.
The Bird of Hermes
^
Значи силата на волята се придобива от медитацията, а ако аз съм слаб и черпя сили от медитацията, то какво дава сила на медитацията и я прави продуктивна, че тя да е в състояние да ме захрани. Като тебе ли ще стана?
yup
Тя е просто упражнение бе. Все едно да питаш кое дава сила на вдигането на щанги, че то само по себе си да ти дава сила. Глупав въпрос за нещо безкрайно просто
В кое отношение? Може да си по-дисциплиниран ако правиш такава медитация, ако това разбираш то отговорът е да, но дотук спира. Може да станеш по състрадателен ако практикуваш такъв тип медитация па, от теб си зависи. Все едно да питаш дали "физическите упражнения по принцип" ще те направят по-бърз или по-силен. Зависи какво правиш и как, няма двама еднакви "спортисти", няма и двама еднакви хора практикуващи медитация.
The Bird of Hermes
да правя разлика и много добре знам за какво говоря,
Григорий Палама и Григорий Синаит са различни личности и основните дейци на исихазма.Не ми цитирай, а се разрови в това, което ти казвам вече за не знам за кой път, а именно сборника на Г. Синаит.
Двамата имат различно дело. Затова споменах по-назад, че всеки го тълкува различно и символиката на философията е много интересна.
Не ти ли направи впечатление, че споменах какво точно разпространява Синаит?
![]()
Добре, опиши ми тогава по-подробно в какво се състой една исихатска молитва според това, което ти си чела и с какво точно се различава от тези неща, с който аз ти описвам исихатската молитвата.
аз чета, но просто искам да го събереш на едно място, за да е по-подредено, лесно са консумация, осмисляне и сравнение.
Моме откажи се. То няма оправия. Гледай к'во го правя дебила в другата тема. Просто няма активност в мозъка му и това е то. Просто няма смисъл
The Bird of Hermes