- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Какво им пречи да Вярват.
Има сила на волята, няма "морална" сила. Лесно се развива с различни ноотропици или практики тип медитация. Сядай си на гъзо и почвай да бъдеш примерен човек сега.
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
^
Значи силата на волята се придобива от медитацията, а ако аз съм слаб и черпя сили от медитацията, то какво дава сила на медитацията и я прави продуктивна, че тя да е в състояние да ме захрани. Като тебе ли ще стана?
yup
Тя е просто упражнение бе. Все едно да питаш кое дава сила на вдигането на щанги, че то само по себе си да ти дава сила. Глупав въпрос за нещо безкрайно просто
В кое отношение? Може да си по-дисциплиниран ако правиш такава медитация, ако това разбираш то отговорът е да, но дотук спира. Може да станеш по състрадателен ако практикуваш такъв тип медитация па, от теб си зависи. Все едно да питаш дали "физическите упражнения по принцип" ще те направят по-бърз или по-силен. Зависи какво правиш и как, няма двама еднакви "спортисти", няма и двама еднакви хора практикуващи медитация.
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
Не просто съм чела. Уча го, предадено ми е и е факт. Държа изпит, дори. Мога да го разбера, защото не ми е далечна материя. Но мога да ти кажа, че не си го изучавали и нищо не ти говори. Както вече посочих Григорий Синаит има сборник. Не е нещо неизвестно. Говоря ти за една тема, а ти ми намесваш морал и т.н. Съвсем забиваш и се отклоняваш, защото просто не го разбираш. А да не говорим как наричаш нещо глупост без доказателство само, защото не го приемаш, а аз се опитвам да ти обясня, че бъркаш.
Тези неща не се научават или учат за четири години. Трябва да вникнеш и непрекъснато да откриваш нови и нови неща. Това прави всеки учен.Едно безкрайно изследване. От спора можеш да си извадиш изводи до колко си наясно и дали си развил аналитичното си мислене. Ако не желаеш, просто си води подобни дискусии ей така на кръчма, защото в момента точно това правиш с мен. Аз обаче държа да се говорят верни неща и то на стабилна база знания.
![]()
Последно редактирано от ledenakrasota : 04-29-2012 на 15:36
"Най-голямото ми богатство е дълбокият покой, където се стремя,израствам и печеля онова, което светът не може да ми отнеме с огън и меч."- Гьоте
"Scio me nihil scire" - Сократ
не знам какво учиш, но съм съгласен да говорим с православни богослови, и ще видим дали медитацията и молитвата си приличат и използват еднакви приоми и "упражнения", и дали се използва поза лотос.
Другото е празни приказки.
Ако искаш в църквата Свети Седмочисленици в София, познавам свещеници, можем да отидем
Последно редактирано от defender : 04-29-2012 на 15:47
"Най-голямото ми богатство е дълбокият покой, където се стремя,израствам и печеля онова, което светът не може да ми отнеме с огън и меч."- Гьоте
да правя разлика и много добре знам за какво говоря,
Григорий Палама и Григорий Синаит са различни личности и основните дейци на исихазма.Не ми цитирай, а се разрови в това, което ти казвам вече за не знам за кой път, а именно сборника на Г. Синаит.
Двамата имат различно дело. Затова споменах по-назад, че всеки го тълкува различно и символиката на философията е много интересна.
Не ти ли направи впечатление, че споменах какво точно разпространява Синаит?
![]()
Добре, опиши ми тогава по-подробно в какво се състой една исихатска молитва според това, което ти си чела и с какво точно се различава от тези неща, с който аз ти описвам исихатската молитвата.
аз чета, но просто искам да го събереш на едно място, за да е по-подредено, лесно са консумация, осмисляне и сравнение.
Моме откажи се. То няма оправия. Гледай к'во го правя дебила в другата тема. Просто няма активност в мозъка му и това е то. Просто няма смисъл
The Bird of Hermes
какво бе човеко, защо си мислиш, че точно ти си ме светнал за науката и прочие, чел съм и преди тебе за изследвания, наука, имам кабелна телевизия - гледам, имам интернет, имам книги - чел съм, гледал съм научнопопулярни филми, по същия начин интересувал съм се и от религията и направил съм своя избор. Не мога сега да разбера за какъв се изживяваш.
Последно редактирано от defender : 04-29-2012 на 16:53
Защото до момента (абсолютно буквално) всеки един човек в тоя събфорум е изразил почти пълно несъгласие с повечето ти изказвания и е достигнал до заключение че не може с теб да се комуникира като с нормален човек.
Говори ти един нещо, други се включват да помагат - йок Маро. Просто не приемаш.
Никакъв диалог не може да има с тебе просто. Говорим по м/у си, караме се ругаеме се, но рано или късно по поне някои въпроси постигаме някакъв консенсус, някакво разбирателство. С тебе не. В твоя случай все едно се опитваш да играш на шах с гълъб - буташ фигурите, изсираш се върху дъската и обявяваш победа над световен гросмайстор и просто не си способен да разбереш че нещо не е като хората. Безсмислено е, няма какво да се говори.
The Bird of Hermes
какво точно да приемам, когато някой ми казва че молитвата на исихастите в православната църква била медитация в поза лотос и си гледали пъпа, какво да му кажа - естествено, че това не е вярно и не може да бъде друго, светите отци, повечето, от които са били исихасти, ясно са си казали какво представлява молитвата.
Когато някой ти противоречи с нещо ти защо цитираш Уикипедия като доказателство, ами по същия начин и аз така говоря от това което казват светите отци.
и интересно е че когато се цитира уикипедия всички млъкват, когато се цитират светите отци и Евангелието повечето спорят. Е кво да се прави.
Библията ясно е предсказано - че знанието ще се увеличи неимоверно и ще дойде времето на отстъплението.
Последно редактирано от defender : 04-29-2012 на 17:43
ок, продължавай в същи дух,
поне кажи, хубава ли си?
нещо обидих ли те.
защо така реагираш, какво казах.
тъп съм.
Аре стига с тоя исихазъм ! Поредното откраднато направление/течение в псевдохристиянската религия.
Техники на дишане, тоест Пранаяма + упражнения, т.е Асани - това май е от някоя източна религия, хм ?! А накрая стигаш Нирвана (т.е виждаш божествената светлина според исихастите) ! Непрекъснатото повтаряне на една фраза много пък ми напомня на пеенето на мантра, която впрочем отново произлиза от Индия !
Сори но подобни източни практики изобщо не се толерират в християнството !