.
Отговор в тема
Страница 54 от 87 ПървиПърви ... 44450515253545556575864 ... ПоследнаПърви
Резултати от 1 326 до 1 350 от общо 2160
    Мега фен Аватара на gandalfepi4
    Има сила на волята, няма "морална" сила. Лесно се развива с различни ноотропици или практики тип медитация. Сядай си на гъзо и почвай да бъдеш примерен човек сега.
    “It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”

The Bird of Hermes

Мега фен
    ^
    Значи силата на волята се придобива от медитацията, а ако аз съм слаб и черпя сили от медитацията, то какво дава сила на медитацията и я прави продуктивна, че тя да е в състояние да ме захрани. Като тебе ли ще стана?

Цитирай Първоначално написано от defender Виж мнението
    Значи силата на волята се придобива от медитацията,
    yup

а ако аз съм слаб и черпя сили от медитацията, то какво дава сила на медитацията и я прави продуктивна, че тя да е в състояние да ме захрани.
    Тя е просто упражнение бе. Все едно да питаш кое дава сила на вдигането на щанги, че то само по себе си да ти дава сила. Глупав въпрос за нещо безкрайно просто

, Като тебе ли ще стана?
    В кое отношение? Може да си по-дисциплиниран ако правиш такава медитация, ако това разбираш то отговорът е да, но дотук спира. Може да станеш по състрадателен ако практикуваш такъв тип медитация па, от теб си зависи. Все едно да питаш дали "физическите упражнения по принцип" ще те направят по-бърз или по-силен. Зависи какво правиш и как, няма двама еднакви "спортисти", няма и двама еднакви хора практикуващи медитация.
    “It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”

The Bird of Hermes

Мега фен Аватара на ledenakrasota
    Град
    София :)
    няма такова нещо като някакво задължение да се прави поза лотос в исихазмът, няма. Аз не знам от житията на свети отци, някой да е правил поза лотос, нито съм чувал монаси, свещеници или православни християни да го правят.
    Приемам, че си чела нещо, защото от словосъчетанията които използваш си личи, че си чела нещо на тази тема, но явно не си го разбрала добре.
    Не просто съм чела. Уча го, предадено ми е и е факт. Държа изпит, дори. Мога да го разбера, защото не ми е далечна материя. Но мога да ти кажа, че не си го изучавали и нищо не ти говори. Както вече посочих Григорий Синаит има сборник. Не е нещо неизвестно. Говоря ти за една тема, а ти ми намесваш морал и т.н. Съвсем забиваш и се отклоняваш, защото просто не го разбираш. А да не говорим как наричаш нещо глупост без доказателство само, защото не го приемаш, а аз се опитвам да ти обясня, че бъркаш.
    Тези неща не се научават или учат за четири години. Трябва да вникнеш и непрекъснато да откриваш нови и нови неща. Това прави всеки учен. Едно безкрайно изследване. От спора можеш да си извадиш изводи до колко си наясно и дали си развил аналитичното си мислене. Ако не желаеш, просто си води подобни дискусии ей така на кръчма, защото в момента точно това правиш с мен. Аз обаче държа да се говорят верни неща и то на стабилна база знания.
    Последно редактирано от ledenakrasota : 04-29-2012 на 15:36
    "Най-голямото ми богатство е дълбокият покой, където се стремя,израствам и печеля онова, което светът не може да ми отнеме с огън и меч."- Гьоте

"Scio me nihil scire" - Сократ

Град
    ^
    Значи силата на волята се придобива от медитацията, а ако аз съм слаб и черпя сили от медитацията, то какво дава сила на медитацията и я прави продуктивна, че тя да е в състояние да ме захрани. Като тебе ли ще стана?
    Много си загубен по този пост.
    "Най-голямото ми богатство е дълбокият покой, където се стремя,израствам и печеля онова, което светът не може да ми отнеме с огън и меч."- Гьоте

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от ledenakrasota Виж мнението
    Не просто съм чела. Уча го, предадено ми е и е факт. Държа изпит, дори. Мога да го разбера, защото не ми е далечна материя. Но мога да ти кажа, че не си го изучавали и нищо не ти говори. Както вече посочих Григорий Синаит има сборник. Не е нещо неизвестно. Говоря ти за една тема, а ти ми намесваш морал и т.н. Съвсем забиваш и се отклоняваш, защото просто не го разбираш. А да не говорим как наричаш нещо глупост без доказателство само, защото не го приемаш, а аз се опитвам да ти обясня, че бъркаш.
    Тези неща не се научават или учат за четири години. Трябва да вникнеш и непрекъснато да откриваш нови и нови неща. Това прави всеки учен. Едно безкрайно изследване. От спора можеш да си извадиш изводи до колко си наясно и дали си развил аналитичното си мислене. Ако не желаеш, просто си води подобни дискусии ей така на кръчма, защото в момента точно това правиш с мен. Аз обаче държа да се говорят верни неща и то на стабилна база знания.
    не знам какво учиш, но съм съгласен да говорим с православни богослови, и ще видим дали медитацията и молитвата си приличат и използват еднакви приоми и "упражнения", и дали се използва поза лотос.
    Другото е празни приказки.
    Ако искаш в църквата Свети Седмочисленици в София, познавам свещеници, можем да отидем
    Последно редактирано от defender : 04-29-2012 на 15:47

Град
    не знам какво учиш, но съм съгласен да говорим с православни богослови, и ще видим дали медитацията и молитвата си приличат, и дали се използва поза лотос.
    Другото е празни приказки.
    Ти наистина не чуваш за какво ти говорят хората?! Умната молитва на исихазма, а не молитвата. Правиш ли разлика въобще между двете, а? Защото, ако не правиш, просто си трагичен.

Мега фен
    да правя разлика и много добре знам за какво говоря,

Град
    да правя разлика и много добре знам за какво говоря,
    Ако ти беше ясно, в поста си за богословите щеше да посочиш умната молитва от исихазма, а не молитвата. Тогава разликата щеше да е очевидна, но явно просто ти се спори или не разбираш за какво става въпрос, защото никой не казва това, което посочваш в поста.

Мега фен

Град
    Григорий Палама и Григорий Синаит са различни личности и основните дейци на исихазма. Не ми цитирай, а се разрови в това, което ти казвам вече за не знам за кой път, а именно сборника на Г. Синаит. Двамата имат различно дело. Затова споменах по-назад, че всеки го тълкува различно и символиката на философията е много интересна. Не ти ли направи впечатление, че споменах какво точно разпространява Синаит?

Мега фен
    Добре, опиши ми тогава по-подробно в какво се състой една исихатска молитва според това, което ти си чела и с какво точно се различава от тези неща, с който аз ти описвам исихатската молитвата.

Град
    Добре, опиши ми тогава по-подробно в какво се състой една исихатска молитва според това, което ти си чела и с какво точно се различава от тези неща, с който аз ти описвам исихатската молитвата.
    Вече го направих, но явно не четеш. Съответно описах точните места на двата ти аргумента в една такава молитва. Не четеш ли какво ти пиша? Освен това не съм го чела. Просто се знае и е факт. Ти гледаш само философската страна, но има и друга-практическа.

Мега фен
    аз чета, но просто искам да го събереш на едно място, за да е по-подредено, лесно са консумация, осмисляне и сравнение.

Моме откажи се. То няма оправия. Гледай к'во го правя дебила в другата тема. Просто няма активност в мозъка му и това е то. Просто няма смисъл

The Bird of Hermes

Град
    аз чета, но просто искам да го събереш на едно място, за да е по-подредено, лесно са консумация, осмисляне и сравнение.
    Какво сравнение бе, душо? Едно и също е. омг Само се повтарям.

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от gandalfepi4 Виж мнението
    [b]....
    какво бе човеко, защо си мислиш, че точно ти си ме светнал за науката и прочие, чел съм и преди тебе за изследвания, наука, имам кабелна телевизия - гледам, имам интернет, имам книги - чел съм, гледал съм научнопопулярни филми, по същия начин интересувал съм се и от религията и направил съм своя избор. Не мога сега да разбера за какъв се изживяваш.
    Последно редактирано от defender : 04-29-2012 на 16:53

Защото до момента (абсолютно буквално) всеки един човек в тоя събфорум е изразил почти пълно несъгласие с повечето ти изказвания и е достигнал до заключение че не може с теб да се комуникира като с нормален човек.

Говори ти един нещо, други се включват да помагат - йок Маро. Просто не приемаш.

Никакъв диалог не може да има с тебе просто. Говорим по м/у си, караме се ругаеме се, но рано или късно по поне някои въпроси постигаме някакъв консенсус, някакво разбирателство. С тебе не. В твоя случай все едно се опитваш да играш на шах с гълъб - буташ фигурите, изсираш се върху дъската и обявяваш победа над световен гросмайстор и просто не си способен да разбереш че нещо не е като хората. Безсмислено е, няма какво да се говори.

The Bird of Hermes

Мега фен
    какво точно да приемам, когато някой ми казва че молитвата на исихастите в православната църква била медитация в поза лотос и си гледали пъпа, какво да му кажа - естествено, че това не е вярно и не може да бъде друго, светите отци, повечето, от които са били исихасти, ясно са си казали какво представлява молитвата.

Когато някой ти противоречи с нещо ти защо цитираш Уикипедия като доказателство, ами по същия начин и аз така говоря от това което казват светите отци.

и интересно е че когато се цитира уикипедия всички млъкват, когато се цитират светите отци и Евангелието повечето спорят. Е кво да се прави.

Библията ясно е предсказано - че знанието ще се увеличи неимоверно и ще дойде времето на отстъплението.
    Последно редактирано от defender : 04-29-2012 на 17:43

Град
    какво точно да приемам, когато някой ми казва че молитвата на исихастите в православната църква била медитация в поза лотос и си гледали пъпа, какво да му кажа - естествено, че това не е вярно и не може да бъде друго, светите отци, повечето, от които са били исихасти, ясно са си казали какво представлява молитвата.
    Да! Ясно и точно са го написали. Това, че ти не разбираш и отказваш да разбереш е друг въпрос. Дори не се замисляш защо е така, въпреки, че и това си има супер простото и ясно обяснение.

Мега фен
    ок, продължавай в същи дух,
    поне кажи, хубава ли си?

Град
    ок, продължавай в същи дух,
    поне кажи, хубава ли си?
    А ти тъп ли си?!

Мега фен
    нещо обидих ли те.
    защо така реагираш, какво казах.
    тъп съм.

Град
    нещо обидих ли те.
    защо така реагираш, какво казах.
    тъп съм.
    нз

Мега фен Аватара на Rebirthing
    Град
    София
    Аре стига с тоя исихазъм ! Поредното откраднато направление/течение в псевдохристиянската религия.

Цитирай Първоначално написано от ledenakrasota Виж мнението
    Тук има техники на дишане + създадените упражнения към тях, които се препокриват с тези в медитацията.
    Техники на дишане, тоест Пранаяма + упражнения, т.е Асани - това май е от някоя източна религия, хм ?! А накрая стигаш Нирвана (т.е виждаш божествената светлина според исихастите) ! Непрекъснатото повтаряне на една фраза много пък ми напомня на пеенето на мантра, която впрочем отново произлиза от Индия !
    Сори но подобни източни практики изобщо не се толерират в християнството !

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си