- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Какво им пречи да Вярват.
Нищото не съществува, затова се нарича нищо.... То е празно пространство, тишина, липса на нещото. Но нещото произхожда от нищото. Всяка форма идва от безформието и пак се връща обратно.
Хората , които лепват етикет на Бог, като нещо, като някаква форма, идея, образ, мисловен модел и т.н., са просто примитивни идиоти, които характеризират Бог с това, което им е удобно. Те прилепват своите умствено-емоционални изживявания и илюзии на идеята за Бог, и така Бог става нещо материално в техният живот. Те го създават - за да го почитат, да се идентифицират с него, да го използват за целите на егото си. А най-жалко е когато хора, претендират за следване и разбиране на някаква висша сила, отвъд тяхното материално възприемане, и в същото време използват тази нематериална концепция за да обясняват ежедневието си... Да влагаш идеята за нематериална истина като потвърждение на някаква "истина" в материалният живот показва абсолютно тесногръдие и всъщност подсказва защо изобщо хората почитат материален образ на Бог. Този Бог, който обикновените хора използват в ежедневието си като морален стълб, на който да прехвърлят отговорността си, е всъщност създаден от самите тях като помощен идолен образ на тяхното его. Претендирането за някаква духовност, на човек който намесва Бог в ежедневните проблеми и ситуации, било то лични или обществени, е пълен абсурд. Това го казвам във връзка с редовните изказвания на християни върху житейски ситуации - кое било правилно според Бога и кое не... Все глупости. Все малоумни хора, които си създават умствени идоли за да запълнят някаква материална или психична нужда, а пък после обясняват тези идоли с някакви свръхестествени и извънчовешки характеристики. Това е парадоксално... да обясняваш себе си със нещо извън себе си. Затова и цялото наддумване за логическа пълноценност(или непълноценност) на християнството е просто израз на едно детско оправдание - джафкате се за уж правилните думички и етикети на духовността, а пък изобщо не сте духовни самите вие. Остава си само празното наддумване и предоказване(или отричане) на качествата на самите умствени идоли, защото в предоказването на тези идоли, вие всъщност предоказвате себе си - защото с тези идоли и образи се идентифицирате.
Последно редактирано от Doom_Stalker : 12-20-2012 на 13:06
01001000011000010110100001100001001000000111000001 1100100
11001010110001101100001011010110110000100100000011 1001101100101
А аз да не би да съм поискала да бъда раждана ? Ако бог контролира всичко, включително раждането на нови индивиди, той ги обрича. Никой не е избрал как и кога да се роди или как, и кога да умре. Ако се бях родила в някоя ислямска държава, навярно щях да вярвам в алах, т.е бог не ми дава свободен избор. Ами по-лошо, ако се бях родила стотици години в миналото, в някое племе, как да вярвам в бог, в християнския бог, без дори да знам за неговото съществуване. Значи, че бог не само не ми дава право на избор, а и не ми дава информацията, за да направя този избор. А какво се случва с душите на хората родени преди самото създаване на християнската религия, т.е родените преди повече от 2000 хиляди години ? Хора, които никога не са чували за такъв бог, просто, защото не е съществувал.
Имало е толкова много религии преди християнството, повече от очевидно е, че това е поредната измислица. Вашият бог не само, че не е всесилен, но и няма конкретна цел.
Да речем, че бог все пак е създал мен и всички останали човешки същества. Да речем, че и хипотетично аз съм вярваща и спазвам всички канони. След смъртта ми, той ще ме награди с вечен задгробен живот, такъв какъвто на мен не ми трябва. Аз не искам вечен живот под една и съща форма. Подобен 'живот' сигурно е доста тежък и отегчаващ. Значи, не стига, че бог не ми дава друг избор освен да вярвам в него, но и ми заповядва да прекарам вечността на място и по начин, който той е определил. Но каква е целта на бог и изобщо има ли той цел ? С какво ще допринесе вярата ни в него ? Ще допринесе ли по някакъв начин на хората, на планетата, на Вселената ? Какво получава бог от всичко това ? Защо му е било изобщо да създава живота, ако ще измъчва душите на хората, които не вярват в него ? След като е всесилен, всемогъщ и всезнаещ, сигурно му е било ясно, че ще има хора, които няма да вярват в него. Тогава, защо изобщо създава хората, след като е напълно наясно, че ще избива голяма част от тях ?
Значи бог не само, че не е всесилен, не само, че е зъл, но е и егоист.
Нищо подобно defender . Просто ще ти споделя един факт.
Мойсей е тръгнал да спасява Еврейският народ нали така ?
Той е тръгнал да изповядва своята религия на Евреите, а не на европейците(римляните по онова време). Европейците са нахлули и са си изписали тази религия на челата.
*GET TO KNOW*
THE UNKNOWN
Защо ти е да знаеш толкова много, като се интересуваш чети, а викаше, че си знаела много за християнството, ако знаеше, нямаше да питаш такива работи.
Иначе ако Бог беше зъл или егоист или невсесилен нямаше да се нарича Бог.
И ако нещо не ти харесва, или ти изглежда неправилно или не та кефи, това не значи, че е грешно или невярно!
Последно редактирано от Nam3less3 : 12-20-2012 на 13:43
до идването на Христос е било така, тогава европейците са били езичници, но след идването на Христос, Бог призовава и езичниците. Затова и времето в което живеем в Библията е наречено "времената на езичниците" т.е. времената на обръщането на езичниците от лъжекултувете си (които езичниците са почитали преди Христос), към Бога.
Последно редактирано от defender : 12-20-2012 на 13:55
84 страници без никаква развръзка и еволюция във вечно продължаващите спорове![]()
Чела съм достатъчно, но никъде в библията не виждам да са дададени отговори на въпросите ми. А защо да не искам да знам ? Мисля, че имам правото да знам, ако ще вярвам в нещо. Защо просветените християни просто не ми отговорите, щом знаете толкова ? Това, че сте нарекли някаква измислена фигура бог, не значи, че не може да бъде зъл и слаб егоист. И да, действията на бог ми изглеждат неправилни, защото не отговарят на цялата концепция, на същността на някой, който би трябвало да е всемогъщ.
Това че на теб не ти харесват моите въпроси, не значи, че аз бъркам ! Щом толкова християните се затрудняват да дадат отговор на тези въпроси, ясно ми е колко е истинска религията ви.
Се едно като тръгнеш да учиш математика да искаш още отначало да знаеш как се пресмятат интеграли
И трябва да разбереш, че е нормално да ти изглежда неправилно отначало, и тия отговори на сложни въпроси не се обсъждат току така, защото всеки отговор води до нови 2 въпроса.
А определено не си чела, защото почти всичко това си го пише.
Казах, че съм чела и не е обяснено. Толкова ли е трудно да го обясниш или да кажеш къде точно го пише, защото не го виждам нито в старият, нито в новият завет ? Каква е крайната цел на бог и защо той не се е погрижил за повсеместното разпространяване на религията християнство ? Защо тази религия се е появила преди 2000 години, а не по-рано ? Защо хората преди това са били обречени да живеят в неведение ?
Липсата на отговори ми пречи да вярвам. Нали за това е темата ?
Това е въпрос в контекста на претенциите на християнството за пълна и абсолютна истина само чрез християнският бог. Ако допуснем, че тези претенции са верни, то излиза, че човечеството е било обречено на пълно неведение допреди идването на Бог преди 2000 години.
Тоест никой не е казал, че не е имало религии и вярвания преди повече от 2000 г., просто си малоумен и не можеш да извличаш информация от текст.... Как живееш с тази мисъл?
теба в смешника
Ash nazg durbatuluk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul.
Ще се самоцитирам.
Християнството е просто ПОРЕДНАТА от МНОГОТО религии.
А коректният ми въпрос е - Щом християнският бог е ИСТИНСКИЯТ спасител и създател, тогава, защо е оставил хората от преди новата ера, поколения наред да живеят в неведение ? Защо християнството не е съществувало от зората на човечеството и не го е съпътствало, а се появило толкова късно, след създаването на десетки други религии ?
Последно редактирано от defender : 12-20-2012 на 17:47
също това е правописна грешка, спазвайте правилата за правопис тогава. Дори имената на хората се пишат с главна буква, независимо дали вярваш в тях или не.
Хора със сходни черти на днешните хора е имало от преди ~100 000 години.
Това време е било време на смърт, глад, липса на морали и духовни цели, през цялото това време бог си е стоял и е гледал безучастно и спонтанно 98 000 години по късно той решава, че трябва да сложи край на това като праща пророк - собственият си син на мисия да изкупи човешките грехове като умишлено се остави да бъде убит въвеждайки ни в ново време на мир и любов. Като всесилен той е можел да накара пророка си да се яви където пожелае и той решава, че ще е най-добре да го прати в днешен Израел където са били абсолютно примитивни и едва ли са щели да могат да запишат неговите идеи и да ги предадат на следващите поколения.А през този период от историята Китайците са били векове пред останалата част от света.
П.С. Doom_Stalker върни си пак аватара на Charles Manson този твърде много прилича на hobo