Ето и текстът на песента и би ми било интересно как го разбирате и как е правилно да се интерпретира според вас?
Sing me a song, you're a singer
Do me a wrong, you're a bringer of evil
The Devil is never a maker
The less that you give, you're a taker
So it's on and on and on
...it's Heaven and Hell, oh well
The lover of life's not a sinner
The ending is just a beginner
The closer you get to the meaning
The sooner you'll know that you're dreaming
So it's on and on and on
Oh it's on and on and on
It goes on and on and on, Heaven and Hell
I can tell, fool, fool!
Well, if it seems to be real, it's illusion
For every moment of truth, there's confusion in life
Love can be seen as the answer
But nobody bleeds for the dancer
And it's on and on, on and on and on....
They say that life's a carousel
Spinning fast, you've got to ride it well
The world is full of Kings and Queens
Who blind your eyes then steal your dreams
...it's Heaven and Hell, oh well
And they'll tell you black is really white
The moon is just the sun at night
And when you walk in golden halls
You get to keep the gold that falls
It's Heaven and Hell
Споделяйте подобни песни ако ви хрумнат.
ПП: После и аз ще кажа своето мнение, но първо ми е интересно вие какво ще кажете?
The ending is just a beginner - Тук е ясно - става въпрос за кръговрата между начало и край - което на практика ги изравнява.
The closer you get to the meaning
The sooner you'll know that you're dreaming - Това също е доста интересно. И е доста вярно. Всеки който е дръзнал да надникне "зад завесата" на "нещата" стига до заключението че реалността му е илюзорна -отражение на самия него, в което той се сънува и се "преживява". А процеса на това "надникване" е всъщност пътя за достигане до "смисъла". Но не до някакъв общовалиден смисъл, а смисъла като самостойно понятие и явление в природата на нещата.
Well, if it seems to be real, it's illusion
For every moment of truth, there's confusion in life - Това е част от едно вечно като света противоречие. Всяка достигната истина е сън, илюзия. И в това се състои противоречието: истина-илюзия. Осъзнаването на истината е всъщност един "взор" в скритата страна на нещата, а това осъзнаване се състои в онзи момент на илюзорен поглед върху "нещата". Това води до един неразрешим парадокс ... и илюзията става истина. А всяка истина става илюзия. Не успях да го опиша точно, но знам за какво става на въпрос ... отвъд думите.
Това са само нахвърляни неща, да не се търсят логически грешки.
Първо искам да се извиня за грешката. Забелязах, че сбърках жанра, но това не е от незнание а просто като малък наще ми пускаха непрекъснато подобни класики и от тогава съм свикнал да му казвам рок... та така де.. навик, какво да го правя.
Разбирам те. Текста е определено доста дълбок и може да се разсъждава много по него. Наскоро питах няколко познати от даскало и се учудих (защо ли?) как може да мислят толкова повърхностно и да приемат целия текст буквално без да вкарат нито грам разсъждение или логика защо. Иначе успях мисля да вникна в думите ти и смея да кажа, че аз споделям твоето тълкуване до голяма степен.
Stairway to heaven- безспорна класика.
Първо искам да уточня, че особено при подобни песни аз приемам думите "рай" и "ад" не като някакво място, още по-малко като материално такова, ами "рай" като момента в който човек е доволен от това което е и това което е направил и е достигнал истинско (душевно)блаженство. И от тук нататък не мисля, че имам какво повече да кажа. Песента отразява ценностната система на някои хора(голяма част), които се чувстват удовлетворени след като натрупат голямо материално богатство за сметка на духовното и душевното такова. В една друга тема четох където говорите именно за това- "душевна храна". Лично според мен трябва да има баланс м-у всичко, всичко трябва да бъде уравновесено, тогава бих се чувствал истински блажен.