Интимните междуличностни контакти подлежат на зависимост между икономика, идеология, психология и педагогика, както и сексуалното възпитание като част от теорията за подготовка на човек за любовта, брак, деца и т.н. В България, и в повечето страни с пазарна икономика, е възприето схващането, че за развитието на личността определящо значение играе, както генът, така и средата(но повече внимание се обръща на гена). Сега особено внимание се обръща на разработения от Фройд психоанализ, както и преработената му форма. Чел съм статии на тази темататика, както и книга на Фройд, но от нея много малко неща разбрах, не можах да ги усвоя. Не мога да отричам или потвърждавам научни разработки или концепции, без да съм вникнал в тяхната същина. Но мога да кажа, че не съм привърженик на пазарната икономика, следователно не съм привърженик и на Фройд, макар че сигурно е прав за доста неща.
За изводите, които направих, се ръководиха от разсъжденията, че щом за човешката личност определящо значение има средата, следователно трябва да се търсят причини кое в детството или юношеството го е накарала да определи съответен модел на поведение. В случая не говорех за всички, че се превръщат в такива при съответните условия, а че е възможно да се превърнат.. Но това е просто мнение, което не е потвърдено.

Когато споря с някой на базата на убеждения се случва да го обидя, но ако не ми отвърне, ми става гузно. След това или не спори с мен или просто ме отбягва. А като някой ме обиди след моя обида, обикновено, продължаваме да спорим и в бъдеще, поддържаме социални контакти.