- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Какво им пречи да Вярват.
Идеи! Добро и зло. Навсякъде присъстват. Това е най-баналният пример. Да ви говори нещо израза "духовно израстване"? Сократ, Платон, Аристотел. Нещо говорят ли ви,а? А Буда, Исус Христос, Мохамед и т.н. знаете ли за какво говорят?Исихазъм знаете ли какво е ? Чели ли ли сте текст свързан с тази насоченост в християнството? Принципите са на тези в будизма и редица други източни култури. С една дума- медитация. А похватите знаете ли ги? Не ги, защото философията е сложна за схващане, но дори не сте седнали да ги четете. Не ми мешайте различните неща и да си мислите, че са едно или друго.
![]()
"Най-голямото ми богатство е дълбокият покой, където се стремя,израствам и печеля онова, което светът не може да ми отнеме с огън и меч."- Гьоте
"Scio me nihil scire" - Сократ
Къде пише, че християнството има общо с будизма?! Я пак си свери какво казах и какво си разбрал.Казах, че исихазмът е на този принцип. От тук следва въпросът какво е ТОВА нещо. ммм...нещо в християнството. Това, че е на принцип подобен на такъв от друга "религия" не го прави будизъм.
и ви го оставям за домашно.
![]()
Последно редактирано от ledenakrasota : 04-27-2012 на 21:23
"Най-голямото ми богатство е дълбокият покой, където се стремя,израствам и печеля онова, което светът не може да ми отнеме с огън и меч."- Гьоте
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
УАУ!!!! Toва ги прави 1249786123946% еднакви братоооо!!!!11! Сигурно се говори и за ХОРА! Може и да се споменава ХРАНА или СМЪРТ и други подобни окултни, мистични, никъде невиждани идеи и понятия!
По тая логика Да убиеш присмехулник и Спасителят в ръжта са еднакви понеже са написани на английски. Баси тъпанарщината дето изръси.
Каква е приликата между "Прави каквото господарят каза и му се подчинявай, това е морал" и "Живей просоциално с чиста съвест, че да се чустваш в мир със себе си и другите." а? Баси излагацията
Да, да, да, да и да. Даже знам и че и джизъса и моамедчо (че и евреите) говорят за един и същи бог тъй че няма смисъл да ги споменаваш поотделно, че будизма ражда идеята за златното правило дооооста преди въпросните религии, че исихазма нямаш никаква причина да го споменаваш във връзка с морал или философски идеи тъй като е практика бегло свързана с тези реалии, че Платон като го вкара при Иисус и Мометчо си вкара баси автогола ама не ми се задълбава в три параграфа що, че Сократ ТОЧНО заради тъпи религиозни хора бива екзекутиран и че Aристотел разглежда богове като заместител на физика, а НЕ като източник на морали. Това съм учил 4 години, останало ми е малко в чутурата.
Почти нищо общо няма медитацията с всички освен две от гореизказаните неща и не виждам какво общо има с морал така или иначе.
Ако говориш за медитация - да практикувам два вида от сравнително дълго време
Ако говориш за философия - отново, това са ми преподавали, по това съм писал размисли, по това са ме оценявали тъй че "да"
Ако си на под 17-ина най-вероятно съм изчел доста повече мат'риал от тебе и доста повече съм бил вкаран във въпроса. Това което показа до сега по никакъв начин не показва от тебе да струи някакво знание, а празна увереност и кухо самохвалство:
"Ей, исихастите си зяпат пъповете! Това ги прави морални гений, а това че аз съм ги чувала ме прави титан на мисълта, лапайте пишонки, плебей с плебеите!"
Браво, ти си като интелектуален Родостки колос за нас, като нишка на Ариадна в тъмата на тъпизмите и олигофренията ни, не можем на малкия пръст да ти стъпим, сразяваш ни като Аполон Питон.
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
Ето, затова не харесвам нета. Тук изразяваш една теза, втори чете и разбира трето, четвърто, пето...Къде ви е аналитичното мислене не знам. Не ми намесвай в темата темата за морала. Както казах можем много да си говорим, но просто не ми заобикаляй засегнатия въпрос.
![]()
Разбира се, не може да не ми засегнеш това с годините.Това е форум за тийнове и тук не може да има други индивиди. Не ми се занимава с редовните клиширани реплики, докато се стигне до същината. Ще ти кажа, че съм на повече години, а те нямат нищо общо с интелекта и развитието ми.
Всеки си има своя път.
Имам щастието да се докосна до това, което търся и съм засягала почти всеки аспект на каквото ми допадне. Обичам да изучавам начина на мислене на дадена култура и да се обогатявам. За това се изисква да бъдеш широко скроен и да уважаваш чуждия мироглед, дори когато не го разбираш.
![]()
Дадох за пример исихазма, защото не просто се вглабяваш в пъпа. Тук има техники на дишане + създадените упражнения към тях, които се препокриват с тези в медитацията. Принципът е един и същ, а не да ми говориш за глупостите си. Всеки вижда това, което иска. Ти не искаш да чуеш другия. Къде ми забърка моралът в това, което аз обяснявам. Отново неразбории и един развален телефон. Останалите неща въобще няма да ги коментирам. Намесваш ми свои си работи в съвсем различна тема. Какъв спор е това?
Днес бях на Ранди Гейдж. Много се радвам, че там не срещнах такива хора, каквито явно има само в нета. Който иска да чуе и знае, просто го прави.Със здраве!
ами не, при исихазмът няма вглъбяване в пъпа.
при исихазма едно от неща е да се насочи вниманието на ума в сърцето, молитвата да излиза от сърцето.
може би има една техника при дишането, но тя дори не толкова важна и дори не е задължителна,
целта е примерно да се използва вдишването та така по-лесно да се насочва ума навътре към сърцето. Другото което е, че по някого дишането може да се използва като похват за по-лесно постигане на непрестанна молитва, например при вдишване се казва молитва и при издишване също, ако молитва е от по-малко думи. Но както казах това с дишането изобщо не е задължително и молитвата може да се постигне и без да се прибягва към такива приоми с дишането.
не знам за какви създадени упражнения говориш, защото може би няма такива.
И не, принципът на молитвата и медитацията не е един и същ.
Другото което е, че при исихазма истинската молитва се постига изключително при съдействието на Божията помощ и благодат, а сърцето трябва бъде обучено в чувства на смирение, покаяние и съкрушение, за приемане на тази благодат.
да бе, само в нето имало такива хора, НИЕ сме навсякъде.
Последно редактирано от defender : 04-29-2012 на 09:20
1. Каква молитва и медитация бе?!Ти чуваш ли, схващаш ли за какво ти говоря?! Принципът на дишането. Ти не дишаш през г*за с извинение.
2. Григорий Ситаит издава практики за ума и тялото. Той е разпространител на директната практика.
Заставаш в поза лотос, съзерцаваш пъпа си. Това е умната молитва примерно. Не трябва да говориш, защото се разпиляваш. И едва тогава трябва да се самовглабиш и молитвата да ти идва от сърцето, като непрекъснато повтаряш една фраза. Не се сещам какви бяха точно думите, но са най-баналните. И една тук трябва да извира от сърцето. Целта е да се види таворската светлина на Моисей. Вече всеки има различни описания какво представлява това нещо. Философията също е интересна, както и символиката.
Техниката на дишане е едно от най-съществените неща за каквото и да било. Приемам, че просто нямаш представа за какво ти говоря или не се сещаш, но не приемам твърдението ти за приоми, защото е абсурдно.![]()
нищо не схванах. Каза ми нещо, ама нищо не каза. Може ли по-просто да разясниш тази точка (от село съм).
Това с пълни глупости, полза лотос, хаххаха. Можеш да си казваш молитвата в каквото и полза искаш и навсякъде.
Можеш и да говориш можеш и да не говориш, целта е да се постигне молитвено състояние на духа, който може да присъства при всяко действие на човека, дори и да правиш лицеви опори ако искаш. Но да, ако не говориш, това спомага, но не е задължително. Когато исихаста постигне молитвено състояние на духа, молитвата сама започва да извира, човек може и да си работи и да говори и т.н.
Каквооо, това вече и върха на самопрелъстяването, да ти можеш и много други работи да видиш, но това е прелест. Целта е изпросване на милост за спасение и сили за подвизаване в борбата със себе си и злото.
Ми ок, любоффф да има.
Последно редактирано от defender : 04-29-2012 на 10:15
Грешка! Това ти е грешката! Не просто молитвата! Исихаската молитва! И с нищо не можеш да обориш историята. Има си фактите, трудовете, ученията и изследванията. Не е нещо, което човек да не може да научи. Особено за позата лотос, защото моето твърдение е за за конкретен пример, а ти говориш за молитвата въобще. Тук просто спорът се нулира, защото спориш за едно, а имаш предвид друго. Ей така хвърлени думи в пространството.![]()
Аре стига с тоя исихазъм ! Поредното откраднато направление/течение в псевдохристиянската религия.
Техники на дишане, тоест Пранаяма + упражнения, т.е Асани - това май е от някоя източна религия, хм ?! А накрая стигаш Нирвана (т.е виждаш божествената светлина според исихастите) ! Непрекъснатото повтаряне на една фраза много пък ми напомня на пеенето на мантра, която впрочем отново произлиза от Индия !
Сори но подобни източни практики изобщо не се толерират в християнството !