- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Какво им пречи да Вярват.
Най-смешното винаги ми е било това, че някой си мисли, че като прочете няколко неща и всичко знае. Няма мащабен поглед върху нещата, нито е вникнал в материята. За тези неща трябват години. Ако искаш да разбереш нещо, непрекъснато подлагаш нещата на съмнение, за да докажеш истинността им и прочие. Всичко това те обогатява, но ако не го желаеш, го наричаш глупост, защото противоречи на представата ти за нещата.
Повечето хора нямат реална представа, дори какво е религията. Много обичам някой да ми спори и да ми казва какво е християнско и какво е предхристиянска традиция.Същите хора не могат да поберат информацията в главата си, защото не са подготвени за това. Най-смешното от всичкото е как седят и ти обясняват кое как е.
![]()
Правилен начин на интерпретация няма, нито е само един за Библията. Ако беше само един, еволюцията на човека нямаше да съществува.
Теза: Потопът от Библията е взаимстван, да не кажа според други хора "откраднат" от Гилгамешкия епос. Много се е изписало по въпроса. Ако знаете добре английски, няма да имате затруднения с изследванията.![]()
Всяко нещо може да се интерпретира по коренно противоположни начини. Въз основа на тях се градят други и още, и още такива. Времето показва кое е вярно и кое не. Дори да е грешно, то е предпоставка за създаването на вярното. Иначе кое ще провокира доказването на обратното.![]()
"Най-голямото ми богатство е дълбокият покой, където се стремя,израствам и печеля онова, което светът не може да ми отнеме с огън и меч."- Гьоте
"Scio me nihil scire" - Сократ
има правилно тълкуване на Библията и то не е човешко дело, а дело на Божията благодат, която е единствено в православната църква.
Човек се развива когато види и признае грешките си, тогава той започва да се поправя, а когато човек е прелъстен, когато е във властта на дявола, той не може дори да се осъзнае за да се поправи и тогава започват и всякакви различни интерпретации.
Последно редактирано от defender : 05-05-2012 на 10:16
Вторият цитат е във връзка с тезите, дете.![]()
"има правилно тълкуване на Библията и то не е човешко дело, а дело на Божията благодат"
Библията сбор от Стария и Новия завет. Не е дело на Бога. Делата описани в нея са с Негово участие. Той не я е написал като 10-те Божи заповеди и да я е предал някому. Библията има безброй преписи и всеки преписвач е допълвал по нещо свое. Може само да се гадае кое е първо, второ и т.н. Затова има безброй изследвания и на тази тема. Библията се е приемала буквално някога. Днешните тълкувания са най-различни. Нямаше да има католици, протестанти, православни и т.н.
"която е единствено в православната църква."
От къде си сигурен, че е само там, а? Това е като зазубрен текст, на който са те научили и си плямпориш без да чуваш какво ти говорят. Дай доказателства, защото така биха ти казали доста хора.
Всеки има своя път и за всеки човек вярата е нещо съкровено и лично. Не можеш да налагаш някакъв модел нему. Ако за двама души Бог е един, но нагласите са им различни, това може да ги направи или приятели, или врагове. Пример е католицизма и православната църка. Да не говорим за протестантите и католиците. омг Какво меле е имало толкова векове. Въпреки, че тук се намесват най-вече политическите интереси и други фактори.![]()
Последно редактирано от ledenakrasota : 05-05-2012 на 10:45
"Най-голямото ми богатство е дълбокият покой, където се стремя,израствам и печеля онова, което светът не може да ми отнеме с огън и меч."- Гьоте
"Scio me nihil scire" - Сократ
Потребителя отказва да спори, да убеждава, да се налага, свободната воля е съкровенна.
Който има уши да слуша, нека слуша! - Лука 14
Последно редактирано от npp : 07-25-2012 на 09:35
ха сега кажи къде съм споменал израза "няма право да защитава Правдата",
а ти като искаш и ако мислиш че със спорове, разпри и налагане можеш да "свидетелстваш" там каквото си свидетелстваш - успех. Ти "свидетелстваш" на хора които не искат да им свидетелстваш и после си мислиш, че правиш нещо.
Последно редактирано от defender : 07-25-2012 на 09:59