не ти прочетох целия пост, но набързо ще кажа, че забравяш нещо съществено.
нищо в света не е нито добро нито лошо само по себе си, а ти му придаваш такава оценка + емоционален заряд на базата на стари убеждения и мисловни модели, много често наследени от родители, учители, братя/сестри и т.н.
Света е отвратително място (примерно) - това е неутрален факт сам по себе си, и е проблем за теб. Вероятно е проблем, породен от нуждата ти за сигурност, любов и разни куп други емоции, а същевременно си мислиш, че гледаш реално на нещата, докато всъщност не е реално, а е само твоята версия за реалността (това може и да не ти хареса). Изкривено и нереално е да си фокусиран, в която и да е от двете крайности - или + . Всичко е двойнствено в света, без изключение.. Не е здравословно нито да си супер позитивен, нито супер негативен. Истинската, най-ценна гледна точка е неутралната. Всичко друго е замъглено от емоциите ти.
Има много начини, по които един, било то умен или тъп човек може да стане в мир със себе си и в хармония (щастието вече не ме привлича, предпотичам мира и спокойствието, не толкова огромно щастие, защото както казах стремя се към неутралитета и мира. разбира се това е въпрос на вкус)
Аз пък в моя живот съм срещал осново тъпи хора, които са нещастни, защото не се анализират и приемат всичко по някакъв автоматичен режим. Умните, именно поради знанията си умеят да променят гледната си точка, пресяват убежденията си и т.н.
Човек в живота си трябва поне веднъж да подложи всяка своя ценност/убеждение и т.н. под съмнение (Чакай малко, защо мисля по начина, по който мисля? От кой съм се научил да мисля така? Служи ли ми това убеждение, ценност, или просто ме ограничава и съм я приел от страх, с цел да ме предпази от нещо? - разни въпроси, които помагат да установиш тези неща)
Аз супер много се интересувам от всякакви методи, с които човек да израстне и достигне мира и спокойствието. Иронично, съм супер нещастен и депресиран, защото не ги прилагам, а имам разни саботиращи убеждения, които ме спъват и си тъпча на едно място. Истината е обаче, че ако човек наистина иска може да постигне щастието, само че повечето хора вървят в не-най-добрата посока. Върви се отвътре навън, т.е. първо си пренастройваш ума, вътрешния свят и най-интересното е как външния ти свят се пренарежда, за да отразява вътрешния ти. ТОва съм го изпитвал, защото съм имал късмета да ми бъдат прилагани методи, с които нещо, което те е карало да се насираш от страх до преди 2 минути след това ти е неутрално и безразлично.
За това и всеки си мисли, че е прав, защото в живота си вижда доказателства за убежденията си. Само че не осъзнава, че благодарение на убежденията си, той вижда тези доказателства.
Много е интересно възприятието ни за реалността, мислим си, че наблюдаваме реалността, а в 99% от случаите не е така, просто виждаме през лещите на съзнанието си.
Хората, които постоянно купонясват и т.н. не са щастливи, а са доста осакатени, защото го правят с цел да избягат от нещо. колко от тея щастливи глупци ще седнат вечер на спокойствие насаме с мислите си? Повечето ги е страх да го направят, страх ги е от самотата, впускат се в обсебващи и натоварващи връзки, за да задоволят някаква нужда и всички са им виновни, защото не могат да ги направят щастливи. :Р
Последно редактирано от KumchoValcho : 12-12-2011 на 13:30