- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- У дома
- Вашето бъдеще -- професия???
Мненията ми се менят много бързо,искала съм да бъда какво ли не....Но или ще е нещо с политика или океанология..Ще се реши в последният момент. хахах
^Харесва ми ника тилюбимия ми сайт
Ми аз съм на 15 в момента уча 'Електро обзавеждане и производсто'.Незнам дали това ще работя но все пак си завършвам 12 клас с тази професияиначе след 12 ще уча сигорно нещо свързано с компютри'програми,игри' т.н имам време да мисля ^^
на 14 съм........ще продължа висшето си с икономика ........
на 15 години и половина. твърдо съм решил да стана коафьор,вече съм доста добър...
това ми харесва и ми се отдава...ученето и бумагите не са ми особено интересни,но имам богата обща култура...
графичен дизайнер
❝ Аз те моля, затвори очи,
ти недей да плачеш, знам че те боли,
от мойта стая бяла с безброй врати
защо избяга?..❞
Аз съм се упътила към маркетинга. Професията ми е доста интересна.
"Andrea, Runway is a fashion magazine, so an interest in fashion is crucial." -The Devil wears Prada
Сега съм 7ми клас, 8ми ще запиша биология, защото от9ти клас ще учиме психология, и след това Софя- университет психология !! ,, ;p
Ами аз съм на 17 попринцип не си уча и живея в БГ ... но от доста години на сам ме влече правото .. и след като завърша тук мислех да уча в колеж в Лондон .. но сега се занимавам с фотография и в училище я уча .. не знам трудно е да реша какво да уча ;дд
Ето ви сайт ,в който има различни професии:
http://www.kakvidastanem.bg/professions/
Кои са най-печелившите професии?
Всяка епоха има своите най-атрактивни професии, към които има нарастващ интерес. Обикновено те са и едни от най-печелившите. Кои са най-перспективните професии у нас и може ли да ги посочим?В България няма изнесена точна статистика за най-печелившите и най-добре платени професии в страната. Причините са комплексни. Едната от тях е, че за една и съща позиция има с пъти по-голяма разлика в заплащането, както и в самата длъжностна характеристика в различните фирми. Нямаме стандартизирани нива на заплащане дори и за най-добрите професии. Така например маркетинг мениджър може да има добра кариера и мотивираща заплата в една фирма, а в друга на позицията маркетинг мениджър да бъде назначена недипломирана студентка, която търси реклама и получава минимална заплата плюс „поощрителни бонуси, в зависимост от постигнатите резултати“. Определено може да говорим за непрофесионализъм, който цари в много родни фирми. В същото време те гонят престижно ниво, което обаче често е привидно.
Ако се опитаме да стигнем още по-далеч, не може да не отбележим, че в дъното стои финансовата нестабилност на цялата държава и ниският стандарт не само на живот, но и в професионалните среди. А отвъд всичко е народопсихологията на българина, който чрез своя манталитет изгражда и картината на родните фирми.
За сравнение стотици държави по света имат проведени изследвания за най-добре платените си професии. Във Великобритания първите 10 са както следва:
1. Генерален директор – средно 212 хиляди лири годишно.
2. Брокер – средно 94 хиляди лири годишно.
3. Финансов мениджър – средно 77 хиляди лири годишно.
4. Пилот на самолет/Инженер – средно 63 хиляди лири годишно.
5. Мениджър на мина/Енергиен мениджър – средно 55 хиляди лири годишно.
6. Мениджър проучване и развитие (R&D Manager) – близо 55 хиляди лири годишно.
7. Маркетинг Мениджър/Мениджър продажби – средно 54 хиляди лири годишно.
8. Въздушен контрол към авиокомпания – близо 53 хиляди лири годишно.
9. Юрист – средно 50 хиляди лири годишно.
10. Мениджър човешки ресурси – 49 хиляди лири годишно.
В Сингапур сред най-добре платените професии са професията на хирург, брокер, рекламен мениджър, финансов мениджър. В САЩ челните места са в областта на медицината, като на първо място са анестезиолозите, следвани от хирурзи, ортодонти, психиатри.
Тъй като нямаме емпирични данни за България, се опитахме да изведем 5 от най-атрактивните професии, според заплащане, разпространеност и бъдеща перспектива. „Класацията“ е в азбучен ред и няма претенции да има научна стойност.
Мениджър човешки ресурси
Това е една сравнително нова и много перспективна професия у нас. Специалистите човешки ресурси се наемат от модерните и перспективни фирми, което автоматично определя и задоволително заплащане. Освен това все още няма пренасищане на пазара и е страхотно поле за младите хора.
Пластичeн хирург
Пластичната хирургия навлезе главозамайващо у нас през последните десет години. За разлика от масовото недоволство на медицински лица, които са буквално унижени със заплащането си, пластичните хирурзи работят в частния сектор и услугите им са скъпи. Освен това типичната за народа ни суетност прави търсенето им все по-растящо.
Програмист, уеб специалист
Интернет и всички видове бизнес свързани с него са бъдещето. Неслучайно това е единственият отрасъл, който ще бъде минимално засегнат от Световната финансова криза. Преди години имаше огромен дефицит на специалисти в тази област, но все повече млади хора се ориентират към този отрасъл. Затова расте и предлагането. Този бранш обаче е застрашен от рязко намаляване на средното заплащане, тъй като се увеличават хората, които искат да влязат в него, без да са напълно подготвени.
Стоматолог
Зъболекарите, ортодонтите, зъботехниците винаги ще са едни сред най-търсените медицински лица. Спецификата на труда им определя и високо заплащане. Освен това организирането на самостоятелен кабинет не е толкова сложно, колкото създаване на собствена фирма в други браншове.
Финансов мениджър
Специалистите от областта на финансите винаги ще присъстват в подобни класации. Все пак те са ключова фигура във всяка фирма и колкото по-добри ставате, в толкова по-просперираща компания имате шанс да бъдете наети.
Липсата на правилна координация и комуникация между образованието, частния сектор и държавата създава хаос сред редица професионални среди у нас. Млади и неподготвени хора започват да работят отговорни професии на ниски заплати. От своя страна много работодатели предпочитат да наемат този, който ще работи за по-малко, а не този, който разбира повече и знае цената си. Постепенно пада и качеството на услугите, които предлагат много от фирмите.
Заради този омагьосан кръг в момента е трудно да се даде точен отговор кои са най-печелившите професии у нас и какво е бъдещето им.
МОДЕРНИТЕ ПРОФЕСИИ : http://www.mappbg.com/read.php?name=modern1
Кои ще са топ професиите на бъдещето: http://sanovnik.bg/n4-7387-%D0%9A%D0...B5%D1%82%D0%BE
Различните професии: http://www.kakvidastanem.bg/professions/
10-те професии на бъдещето: http://www.moetospisanie.com/index.p...3-06&Itemid=27
Най-добре платените професии на бъдещето: http://www.manager.bg/news/nay-dobre...-na-badeshteto
Най-високоплатените професии на бъдещето в САЩ : http://www.jobs.bg/hc/news/2057
Архитектура-това ми е мечтата от малка.
Nikoga ne se otkazvai da presledva6 me4tite si!
Почти на 18 съм, но още си нямам идея с какво ще се занимавам ..![]()
На 16 години съм. Втората ми матура ще е по математика. След 12 клас продължавам твърдо с архитектура в УАСГ. Напоследък ме влече руският език, въпреки че уча английски и немски. И все пак не съм сигурна в България или в чужбина искам да работя, но това времето ще покаже.
Последно редактирано от smiirnoff : 02-03-2012 на 12:09
Не шофирай, ако си пил! Искам да стигна жив.
Амм мисля да е нещо в сферата на правото ,адвокат може би,съдя,прокурор .
Твърде много неща ми харесват, та нямам изградена представа за това с какво искам да се занимавам. Право с криминалистика е една от специалностите, които съм си "набелязала", като цяло щом става въпрос за право - наказателно право. От друга страна, графичен и уеб дизайн също са едни от нещата, с които се занимавам в момента, но дали искам да правя това.. не мисля. Журналистика, право.. нещо подобно. Обичам да дърдоря, да споря и това е. Друг е въпроса, че до 12-ти клас и нататък има още доста време, накъде ще ме отвее..
Искам да е нещо свързано с изкуство, например фотограф, да правя аниме комикси, актриса..не знам..
Винаги съм искала да стана актриса, незнам защо, но винаги ме е влечало това. Не е заради парите или славата, просто ми харесва тази професия. Или ако не успея с това може би адвокат, защото ми харесва да защитам хората и да споря хД Но напоследък почнах да си мисля и за учителка в детска градина или училище не защото харесвам децата, ами просто когато си покрай някое дете и ти се чустваш дете, играеш с тях, забавляваш ги и т.н. Но най-силно искам да стана актриса, защото от малка си го мечтая и много ама много ми харесва !!!
Вярвай в мечтите си !
Аз съм се ориентирала към медицината. Твърдо съм го решила вече остават ми още 2 години да се подготвям.В нашата рода странното е , че няма лекари аз съм единствената ,която изявява желание да се занимава с медицинаЩе пробвам да уча първо за медицинска сестра и след това ако имам желание магистър с някаква специалност
. Родителите ми се занимават от много години със земеделие и искат да се насоча в тази сфера на агрономството , за да наследя бизнеса , но изобщо не ми се занимава със агрономство :X , но пък сестра ми вмомента учи това и тя ще го наследи бизнеса
малко и ми е тъпо , че не ме влече и мен това защото се изкарват адски много пари от такъв бизнес , стига да е достатъчно развит.
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!
Почти завършила медицинска сестра. 4-ти курс съм, остава ми още един сем. държ. стаж, както и 4 държавни изпита. В момента се подготвям за първия. Ако се дипломирам в края на септември ще се похваля
. Успех на всички, следвайте мечтите си и учете здраво...
Искам да следвам медицина в чужбина.Мечта ми е от няколко години и искам да стана наистина добър лекар.![]()