Имате ли някаква техника, с която да изкарвате шестици? Имам чувството, че тея от класа ми са гении протсо ;х ;д
❝ Аз те моля, затвори очи,
ти недей да плачеш, знам че те боли,
от мойта стая бяла с безброй врати
защо избяга?..❞
Без да полагаш много усилия няма как да станеш добър в нещо. Шестиците са само бонус от ученето. Когато ти пишат шестици, без да си се потрудил за тях, рано или късно ще си проличи. Оценяването, контролните, класните работи - това само ти забива погледа в системата и вървиш като кон с капаци. Погледни на нещата отстрани, научи се да правиш нещата за себе си. И без това скоро ще се откъснеш от институцията училище и празните шестици ще ти послужат единствено за тоалетна хартия.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
съгласна съм с теб, но най-много ме дразни това, че някакъв си сельо от ПГ ще изкара без много зор добра диплома, примерно, а ние от МГ ще духаме супата ;дд знаеш ли какви са ми оценките по математика? 4, 3, 4, 4, 4 ;д
и то с такива нечовешки усилия, че.. ;д
❝ Аз те моля, затвори очи,
ти недей да плачеш, знам че те боли,
от мойта стая бяла с безброй врати
защо избяга?..❞
малко учене и многоо мазненеее.. Забелязала съм поне при нашите учители много от тях, когато се правиш,че ти е интересен предмета им и се правиш,че слушаш и им задаваш умни въпроси няма как да нямаш 6-ца! ;х
В мойта сцена на живота,
вече ще си публика,
и от ъгъла ще гледаш,
как ще блестяя..
И аплодират ме, по име викат ме.
http://www.teenproblem.net/f/viewtopic.php?t=440091 влез...
Има матури, има и кандидатстудентски изпити. Оценката от дипломата ми не ми е послужила за нищо все още, така че не бой се за нея. А и не коства кой знае колко усилия да изкараш шестица.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Без труд нищо не става.Сядаш си на четирибуквието и започваш да учиш![]()
Живота е рисуване без гума за триене...
МОМЧЕ СЪМ !
Родила си се тъпа, съжалявам.
Може да правиш френска любов на господата... ако имаш само учителки от женски пол - моли се да са лесбийки.
По-добре на кафево отколкото социално слаб!
Придаваш си вид, че знаеш и говориш уверено. И естествено трябва да си учил, но ако си мрънкаш под носа или се притесняваш, все едно не си. От това по-добър съвет няма.
Успехът ми е над 5,50. Но изобщо не си давам толкова зор. Трябва човек да знае как да учи. В момента наблягам на предметите, които ме влекът, а по другите - минавам между капките.
Как изкарвам добри оценки? Ми зависи. Примерно, ако учителя изпитва по желание гледам да си науча урока още в началото, да си изкарам хубава оценка и след това си давам голяма почивка, а за контролната върху раздела - уча най-важното, преписвам ако мога, търся теста от други класове, които са го правили или в интернет. По немски примерно ги има качени в интернет отговорите на тестовете и самите тестове.
Когато разказваш даден урок добре е да имаш богата езикова култура да си уверен, да използваш по-сложни думи и да изглеждаш така, че все едно всичко знаеш, както казаха по-горе.
Контакта с учителя също е важен. Трябва да усетиш какво иска от теб, какви са му принципите, какви контролни работи или тестове дава и от къде. Учителите обичат да ги уважаваме.
Разбирателството с класа също е важно, ако някой е добър по математика нека ти помага смисъл да и обясни квото не ти е ясно, да ти дава да преписваш или зависи как те устройва, а ти му помагай по нещо друго, в което ти си добра, а той не.
За да си улесниш ученето черпи максимално информация от интернет. Има много хубави презентации, видео уроци, планчета, а конкретно по математика има и сайтове, които ти решават задачите.
Когато никой от тези методи не върви работа, сядаш си на задника и учиш! Имам 2-3 предмета, при които редовно съм така.
Богата обща култура, слушане в час, някви такива неща работят. Аз за слушането в час никога не съм сполучвала, просто 'щото или прекалено бърборя, или пък съм твърде заспала, че въобще да проследявам нечия мисъл.
По математики, физики, химии и прочее предмети, където има формули и задачи за заучаване - редовно решаване на задачи.
Биология, история, всякакви разказвателни глупостЕ - листчета с резюмета на урока, че и без тва половината е само разтягане на локуми, а същественото е около половин страница.
Друг начин - няма май. Сядаш, четеш и максимално се съсредоточаваш. Другата хитра тактика е да караш да те изпитват в началото на раздел, 'щото хем уроците, на които те препитват, са малко, хем ти се радват на ентусиазма(евентуално).
Дипломата не струва, както ти го казаха вече. Ако покажеш знания на матурата или на кандидат-студентският изпит няма да има затворена врата за теб, дори да имаш 4 по желан предмет (в случай, че 4-ката е нереална и не отговаря реално на твоите знания).
Не мога да подмина темата с лека ръка без да отбележа изключително лошата образователна система у нас (дали говорим за висше образование, средно, основно, начален етап на основно и т.н. визирам като цяло), която довежда до задаването на подобни въпроси. Защото у нас никога образованието не е било направено по начин, че да знаеш две неща, които някога и някъде ще са ти полезни, целта винаги е била механическото зазубряне (заучаване ако искате му кажете - все едно), в резултат на което, тези които зазубрят, получават добри оценки, а тези, които мислят - не ги получават.
Както неведнъж съм казвал - 21 години демокрация - 21 години реформи в образованието - 21 години ЦИРК! Не ви ли е правило впечатление, че с всяка изминала година все повече, по-тежък и по-неразбираем материал се сваля от по-горните към по-долните класове ? Също така всяка година реформи в изпитите и матурите - никакво постоянство, никаква логика, никакъв умисъл, всяка година нови и нови реформи, които не водят до абсолютно нищо добро. Докато в държави като Англия например, се опитват да провокират мислене в учениците, опитват се да направят техният престой в училище приятен (т.е. да отидеш там и да ти бъде приятно, а не да ходиш по задължение, както е у нас), а материалът им е значително по-лесен и написан на разбираем, достъпен език. Нещо, върху което трябва да се работи и у нас. Много може да се коментира по тази тема - реформи, но смисълът на темата е съвсем различен, затова спирам.
Това също е метод.
Слушам в час и си отбелязвам какво е важно и какво трябва да знам. Това са просто техники. Важно е какъв е и предметът. Ако е разказвателен, си правя резюме и много лесно запомням нещата или перифразирам, като в главата са ми най-важните неща. Ако са точните науки, решавам задачите, за да схвана модела на решаване и гледам да запомня формулите. Важна е и общата култура. Особено, ако си минал нещата по-рано или си ги чел. Като цяло ми е лесно, но при нещо по-трудно винаги съм сядала да си опресня нещата.![]()
"Най-голямото ми богатство е дълбокият покой, където се стремя,израствам и печеля онова, което светът не може да ми отнеме с огън и меч."- Гьоте
"Scio me nihil scire" - Сократ
Отдавна не съм в училище, обаче винаги, дори и сега в уни-то, най-са ми интересни тия с "умните въпроси". Добре, хора, наистина ли си мислите, че учителите ви са толкова тъпи? Като не чаткате материала няма как да зададете умен въпрос. Пък и наистина - 6ците са до време, после ще ви се види тегаво.
I have the thin line between
destruction and creation
drawn through me.
For that
I am cursed to never feel the peace in rest
and to find
new begginings in my restless soul.
I will never get the approval of the people
that are close to me,
but I hope to get it from a greater power.
For that
I accept myself the way I am today
and hope to find
the strenght to do the same tomorrow.
По правописа ти виждам кои са онези с "умните въпроси".![]()
Образованието е за да се научим да мислим преди всичко, а не да задаваме "умни въпроси".На когото не му е ясно нещо, ако трябва и хиляда пъти ще си зададе въпроса, за да получи отговор. Това е работата на образованието, ако ще да е "тъп" въпрос. Материала всеки трябва да го "чатка".
"Най-голямото ми богатство е дълбокият покой, където се стремя,израствам и печеля онова, което светът не може да ми отнеме с огън и меч."- Гьоте
"Scio me nihil scire" - Сократ
ако зависеше от мен, хора, които не владеят български, нямаше да завършват дори основно.