.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 22 от общо 22

Hybrid View

Здравейте!
    Знам, че отдавна не писано в темата, но в момента се интересувам живо от това и имам няколко въпроса на тази тематика.
    Сега ще бъда 12 клас и съм се насочил към Дания. Харесал съм си разни специалности из по-големите градове - Копенхаген, Орхус, Олборг, главно с компютърни науки или нещо от сходна сфера. Тойфела ще си го вземам сега през септември и мисля да позлвам Интеграл, че както съм неориентиран и заблуден като нищо да объркам нещо...
    Някой може ли да сподели как вървят нещата из Дания? Още ли можеш да тикаш месеца с около хиледарка? За колко горе-долу може да си намериш работа(разбирам, че е въпрос и на късмет, упоритост и възможности, но ако може да сподели конкретно за него)? Наистина ли трудно се приспособяваш към времето? Разбирам, че е доста мрачно и неприветливо дълго време във година и уж нямам кой знае какви проблеми с това, но...
    Ако имате някакви съвети(било то положителни или отрицателни), моля споделете и съжалявам за многото въпроси, но уж съм я избрал като дестинация, пък не съм много добре запознат и не мога да намеря прясна информация за цялостното развитие там... Едва ли е толкова розово колкото е в брошурите на унивеситетите - отиваш, дават ти общежитие или си наемаш апартамент, учиш и всичко върви лесно, изниква работа, бачкаш си и току-виж вече си завършил и направо всичко е розово... Бях чул, че особено в Орхус част от общежитията са под всякаква критика и има голяма вероятност особено нас и студенти от държави съседки да настаняват в квартали пълни с турци и араби. Вярно ли е?
    Благодаря предварително!
    Последно редактирано от mimoslav4eto : 08-18-2012 на 22:53

Голям фен
    Цитирай Първоначално написано от mimoslav4eto Виж мнението
    Здравейте!

Някой може ли да сподели как вървят нещата из Дания? Криза е навсякъде, но тук не толкова сякаш. Проблем е обаче безработицата сред младите. Още ли можеш да тикаш месеца с около хиледарка? Наемът ти е около 1 500-2 000 крони на месец (ако живееш с друг/и). Ако си разточителен с храната -- 500 крони на седмица (но ме съмнява чак толкова). Цени на обикновени стоки (приблизително): 15 яйца -- 20 кр.; хляб (много зависи) -- 10 кр.; ½ макарони/спагети (пак зависи) -- 5-30 кр.; ½ месо 25-40 кр.; 5 кг. картофи -- 25 кр.; литър мляко -- 5-10 кр.; ½ сирене/кашкавал -- 25 кр. Делиш на четири, за да получиш сумата в български левове. Ако пиеш, пушиш и се мотаеш насам-натам, няма да ти е толкова широко около врата. За колко горе-долу може да си намериш работа? Време -- едва след като си получил необходимите документи от общината, което е около месец-два. След това зависи от теб. Надник -- ~80-130 кр. Квалифицирана работа трудно. Ако се занимаваш с разработка/уеб дизайн, ще ти е по-лесно. Независимо за каква работа се целиш обаче, винаги проявявай инициатива. Най-добрият вариант е да отидеш на крака и да се представиш. След това е телефонно обаждане и най-накрая CV от вкъщи. С връзки най-лесно става, така че гледай да си намираш приятели. И на датски курсове се запиши веднага след като пристигнеш (безплатно е). Дори да не си на високо ниво, самият факт, че учиш, говори. И, естествено, трябва да лъха позитивизъм от тебе, за да знаят хората, че няма да си вееш краката. Наистина ли трудно се приспособяваш към времето? С времето се свиква, но на слънце е по-добре. Ако имате някакви съвети (било то положителни или отрицателни), моля споделете. Учебниците винаги струват много, когато са нови (над 2 000 крони е много възможно). Затова поразучавай разликите с по-старите издания от Амазон и ако няма съществени, можеш да избираш тях. Бях чул, че особено в Орхус част от общежитията са под всякаква критика и има голяма вероятност особено нас и студенти от държави съседки да настаняват в квартали пълни с турци и араби. Вярно ли е? За там не знам. Където аз пребивавам, общежитията са на добро ниво.
    -
    Последно редактирано от 1n5ub0rd1na73 : 08-19-2012 на 08:21

Леле, много благодаря за отговора!
    Мотивирахте ме повече от преди. Отивам да пестя пари, че като за начало ще ми трябват повечко сигурно (разбрах, че май искат и като предплата доста наеми или нещо подобно и щом пособията са доста като финансови средства... ще се търсят алтернативни варианти )
    Благодаря още веднъж. И лека вечер!

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си