- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Антипатичен ли ви е defender?
Да, понякога/често мненията му ме оставят с негативни емоции
Не, мненията му съвпадат с моят светоглед
Всеки има дарбата да приказва глупости , които не взима на сериозно, а просто за да си уплътни времето и да си придаде "цвят" на себе-изживяването - чрез спорене, доказване и вярване в някакви фантомни теории и абстракции, които се приемат за истина. А пък по-простодушните, като lubovvv се задоволяват с просто наддумване в контекста на морални и колективни ценности. Но това не е философия... това е кръчмарско наддумване.
Ето примерно потребителката lubovvv вече на няколко пъти се опира на моралните устои на колективната договорка "Какво е правилно", и започва да ме съди от тази позиция, мислейки си, че за мен тези неща представляват някакъв авторитет. Това показва, че въпросната потребителка живее на несъзнателния "клон" на колективното мислене - там където всичко е установено, където винаги има граници за истина и неистина, за правилно и неправилно, за добро и лошо. А групово-формираната личност никога не може да се докосне до същината на такива понятия като духовност, философско мислене, индивидуализъм... etc. Такава личност може единствено да съди и да плямпа, стъпила на едни представи, идеи и позиции, които дори не са нейни. Тя не ги е осмислила, не ги е преодоляла като граници... тя просто ги използва и "живее" в тях. И естествено съди за мен и за някакви "проблеми" използвайки тази колективна консенсусна рамка на възприятие, която тя е приела като част от своето "битие". Затова философстването тук не е нищо повече от малоумни напъвания за изказване по въпроси, за които философстващите нямат никакви познания и лични открития и тълкувания.
Последно редактирано от Doom_Stalker : 01-19-2013 на 11:54