- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Антипатичен ли ви е defender?
Да, понякога/често мненията му ме оставят с негативни емоции
Не, мненията му съвпадат с моят светоглед
Не съм никакъв мисловен партизанин, и изживяванията като такъв са ми далечни. Общоприетото е набор от мисловни значения, аналогии и абсолютни истини, в който хората вярват, и ги приемат за отправни точки във всяка мисъл. Така тези неща стават граници на мисълта, емоцията и възприятието. Неспособността да преодолееш тези мисловни граници за мен си е малоумие.
А всичко извън границата се отхвърля и "изтласква" в подсъзнанието. Това явление важи както на лично, така и на колективно ниво. Често това което поколенията преди нас са отхвърляли и "изтласквали" се принтира в подсъзнанието и на следващите поколения... Примерно омразата към турците. Или пък нови явления като анти-расизма и анти-нацизма. Преди известно време, като кажех на хората, че съм нацист, веднага започваха да ме гледат с лоши намерения, често дори са ме заплашвали. Тези хора никога не са виждали нацист, никога не са говорели с такъв, още по малко пък са запознати с идеологията. Но в ума им, нацист значи нещо лошо. И всяка мисъл извън тази граница се отхвърля и предизвиква негативна реакция. Ето това е колективната договорка за общоприетото добро, която влияе и на индивидуално ниво. Там за всичко си има граници на мислене, чувстване и живеене. И хората които напълно се идентифицират с тези граници, са дефакто групово-формирани овце, част от тълпата. А това за мен си е липса на интелект - демек малоумие.
Последно редактирано от Doom_Stalker : 01-20-2013 на 10:36