- Форум
- По малко от всичко
- Спорт и здраве
- Въпроси относно тичането.
Здравейте, имам няколко въпроса относно тичането и се надявам да се намери кой да ми отговори. Първият е, как мога да тичам по-бързо? И сега смятам, че си развивам доста добра скорост, но мисля, че това може да се подобри още. Ако тренирам или просто тичам с тежести, ще има ли някакъв ефект върху бързината? Вторият ми въпрос е правилното тичане ще спомогне ли повече за бързината? Не говоря за дишането, а за начина, по който стои тялото ми. Дишам правилно, но тичам така, както ми е удобно. Краката ми не са особено свити, ръцете ми не са на 90 градуса, както се счита за правилно и тялото ми е съвсем леко изнесено назад.
Техники тук няма много, практика трябва повече, тичаш, тичаш и тва е! Според мен по-добре тялото ти да е изнесено напред, добре е и да тичаш с тежести на краката, но тук има и друго, че като ги махнеш тежестите ще тичаш по-бързо, но пък няма да си свикнал да тичаш без тежести, има шанс да тичаш и с тежести и без, но тогава бързината ще намалее, а ако тичаш само с тежести, ще се увеличи доста, но пък като ги махнеш, може да ти е неудобно ли как да го кажа, няма да си свикнал без тежестите и ще ти създава проблеми.
sapphire5![]()
lqlq: ima li efekt ot rasteja na hormona ... ?miroslav: zdr az sam na 23 i teja edva 55 kila kakvo da zema za da stana i az 4ovek
Ами аз определено тичам много, така че практиката не липсва. А иначе тежестите могат ли да навредят с нещо освен с това, което казваш, че съм щял да се чувствам странно без тях. Мисля, че четох някъде, че били вредни и увреждали ставите.
Аз знам, че техниката при бягане е много важна и също обувките, с които бягаш. Това с тежестите са ми казвали, че носи проблеми.Има няколко книги, които мога да ти кажа относно бягане, обаче са на английски.
Малки тежести (до 2кг на крак) на краката няма да ти увредят нито стойката, нито тялото.
Друг е въпроса, че няма да постигнеш подобрение в бързината.
По-скоро почни да тичаш по височини или пресечени терени. Когато правиш обиколки на стадион/игрище е еднообразно и нито тялото ти, нито самия ти имате някакъв стимул. По-скоро влизаш в даден ритъм и свикваш да го поддържаш.
Всъщност ти защо и за какво искаш да ти качиш скорост? За спринтове 50-100-200м? Или средни разстояния, или дълги (над 9-10км). Чисто тичане или е свързано с някакъв спорт? Има разлика ...
Ами то за разстояния над 9-10 км. не ми трябва особено голяма скорост, тъй като няма как на макс да ги изтичам. Иначе става въпрос за спринтовете, мисля, че може да увелича скоростта си поне още малко. И става въпрос за футбол. А защо с тежестите да не се получи?