- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- У дома
- Сложно и неприятно...
Здравейте хора! Надявам се да ми помогнете и да ме разберете.
Родителите ми се разделиха преди 6-7 години и мама от 5 години има приятел.Изобщо не мога да се оплача,грижи се за мен като 2-ри баща,всичко е наред.В момента не мога да виждам истинския си баща често,понеже живеем в чужбина от около 2 години.Един ден,когато бях малка (в рамките на тези 5 години)мама ми каза че би било добре да казвам татко на приятеля й.И аз понеже бях малка,барзо свикнах с това,не съобразих че мога да нараня други хора с тази моя постъпка.И до ден днешен му викам тати.Не мога да си изкореня този навик, според мама и не трябва.Обаче един ден истинския ми баща узна.И това го разочарова.Каза ми че мама не е трябвало да ми казва да наричам приятеля й тате и т.н.Каза ми още:#Ти си вече на 13 години,по-трудна за манипулиране и трябва да си решиш сама на кой да викаш тате..#Това ме натъжи много,защото нямаше да е справедливо да спра да казвам на приятеля на мама ТАТЕ,при условие че той ми помага изключително много,съветва ме, и всичко останало което трябва да прави един родител.Няма да е справедливо и да спра да казвам ТАТЕ на истинския си баща,защото това е абсурдно :/.Не знам какво да правя, единия ми казва едно,другия друго...Не знам кое е правилното решение..Моля за съвети,много ще съм ви благодарна![]()
Не ми пука какво мислят за мен хората.Важно ми е какво мислят за мен,хората които аз държа на тях!
Честно казано, не е постъпила правилно майка ти. Била си малка да, няма как да вземеш решение и да застанеш зад него. И мойта майка сега си има приятел, но аз съм и казала, че никога няма да му кажа "татко", но при мене е по-различно. Твоя баща е жив, може да се виждаш с него и т.н. По принцип децата като са на разведени родителите, и когато идва нов човек, свикват да му викат "татко". Просто си била малка, не мисля, че сега би му викала така, каквото и да е направил за теб. Ако се отучиш от навика да му викаш "татко", ще има проблеми с майка ти, все пак той живее с вас. Но не е пък хубаво да се караш с истинският си баща, при положение, че и рядко го виждаш и така нататък. Според мен говори с истинският си баща, колкото и да не го приема, просто преди време е настъпил един нов период в живота си, и той трябва да го приеме. пък и ти не се отричаш от него.![]()
"Щастливите хора сигурно не са тези, които имат всичко и най-хубавото, а тези, които извличат най-хубавото от това, което имат. Животът не е въпрос как да преживееш бурята, а как да танцуваш в дъжда!"
майка ти те е манипулирала долно
в своя защита пред баща си може да кажеш, че всеки си прави своите избори и това,че ти му казваш на другия тати, не значи че обичаш биологичния си баща по-малко..
иначе и аз съм в подобна ситуация откъм родители, но на 2рия си му викам по име, никога не съм му казвала батко, татко или нещо подобно; това е тъпо според мен, защото си имаш 1 баща.,..друго е,когато те манипулират и свикнеш еди как си
Чак пък "долно манипулиране"... Да, може би не е постъпила по най-добрия начин, но жената е искала детето и да има най-близкото възможно да истинско семейство и двама души, които се грижат за нея и и които да нарича "мамо" и "тате". Голяма работа. Разбираемо е, че на биологичния ти баща му е неприятно, но пък той е голям човек и би трябвало да знае, че едното обръщение не означава, че обичаш втория си баща повече от него. Любов се печели с правилно отношение от страна на родителя към детето, а не с титлата "татко". Обясни му, че това, че наричаш и втория си баща така в никакъв случай не значи, че той го замества в сърцето ти, обясни му, че осъзнаваш, че той е единствения ти баща и го обичаш и няма нужда да се чувства зле. Няма смисъл да спираш да наричаш и втория си баща "татко", все пак този мъж се е оженил за жена с дете от друг и го е приел и гледал като свое, грижи се за теб и не заслужава лошо отношение. Ако сега спреш да му викаш така ще си помислил, че е сбъркал с нещо, а и на теб самата ще ти е странно след като си вече свикнала. Ти си в такава ситуация - имаш двама "бащи", няма нищо лошо да наричаш и двамата "татко". Това не е съревнование, те не са хлапета, че да се мусят и сърдят.
No man for any considerable period can wear one face to himself and another to the multitude, without finally getting bewildered as to which may be the true.
да, извинявай, ама ти да кажеш на дете на 8 години "маме, сега на този батко ще му викаш тати и ще ти купи еди кво си" (примерно) изобщо не е манипулация , неее..
аз си имам нормално семейство и без да му викам тате..нищо не пречи..
а на баща й-нормално да му е кофти, че дъщеря му нарича някого така, както би трябвало да нарича само него..
На мен не ми се струва от голямо значение как го наричаш. Нито единия, нито другия. Не знам защо баща ти го е взел за такова разочарование. В крайна сметка от значение е, че искаш да се виждате, че се отнасяш добре с него и тн. Мисля, че в случая проблемът не си ти и това към кого как се обръщаш. Проблемът по-скоро идва от факта, че явно майка ти и баща ти не са се разбрали като хората след като са се разделили.
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Acanthoscurria geniculata![]()
Радослав![]()
Много ви благодаря за бързите отзиви,а по въпроса с разбирането между двамата ми родители,те ИЗОБЩО не се разбират,за жалост.
Не ми пука какво мислят за мен хората.Важно ми е какво мислят за мен,хората които аз държа на тях!
Майка ти не е постъпила правилно тогава. Просто си им викай и на двамата така, вече сте свикнали. Ако все пак решиш, че не искаш повече да му викаш тате, го наричай по име или избягвай обръщенията.
Благодаря ви!
[QUOTE=teddybearMV;10016484]Майка ти не е постъпила правилно тогава. Просто си им викай и на двамата така, вече сте свикнали./QUOTE] Ами да, а и нали си достатъчно голяма- значи имаш право сама да решиш кого как да наричаш![]()
always late but worth the wait!
Една от най-добрите ми приятелки има втори баща и си му казва татко.
Не виждам проблема да им казваш и на двата така.
[color=#B22222][size=3][b]
Savoure l’harmonie du ciel,
Vois que tout est essentiel,
Et comprends que, toi aussi, tu en
И аз не виждам проблема и на двамата да викаш ТАТЕ.Освен това си достатъчно голяма да избереш,но мисля,че ако си преценила,че можеш да разчиташ на приятеля на майка си и той е направил много за теб,заслужава да го наричащ така.Баща ти не бива да се засяга толкова,била си малка,но все пак вече си свикнала)