- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Тема за Дискусии и Разногласия
Фалшиви сълзи броят ли се? Ако да, то за последно беше на погребението на майка ми.
Иначе ''истински" съм плакал за последно може би на 4-5 год. възраст, въпреки че и тогава преигравах умишлено, но пак поне си вярвах до известна степен.
Не, защо ми е да плача? Нито има за какво, нито ще помогне нещо. Веднъж след като човекът е умрял, за мен спира да съществува освен като спомен, а дълбаенето в спомени при мен има само аналитична стойност, не емоционална или носталгична.
Мисля че е съвсем обяснима реакция за хора, които използват предимно образно-емоционални "елементи" в своето възприемане на света и съществуващото. Плачът изглажда и смекчава разликата между два контрарни образа, като примерно това близък човек освен близък да е и изведнъж мъртъв. При децата този механизъм действа доста по засилено, тъй като нормалните методи за справяне с тъгата и противоречието, нямат основа за действие. Едно малко дете няма още развити вътрешни психични механизми за да се насочи тази енергия към други места - примерно към рационализация, отричане, гняв и др. подобни естествени реакции.
Последно редактирано от DoctorSatan666 : 11-24-2015 на 12:12