- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Тема за Дискусии и Разногласия
Точно така. По същият начин прохибицията на "наркотиците" е поради липсата на запознатост по темата. И не говоря за човек незапознат със самите "усещания", а за човек, който никога не е бил "в средата" на употребяващи. Повечето опитват ЛЕКИ наркотици единствено с цел развлечение и е абсурдно да се говори, че ще станат заплаха за обществото и че заради тревата ще почнат да чупят стъклата на колите, за да крадат радиокасетофоните от тях като наркомани от 90-те. Една трева с нищо, ама с абсолютно нищо не е навредила на никого в което и да е общество от тези, в които се е легализирала в последните 10 години. А такъв период е по мое мнение предостатъчен, за да се счита, че достатъчно предпазливо се е стигнало до тези изводи. Нито има скок в престъпността там в следствие на наркотична абстиненция (която при тревата така или иначе няма), нито пък уличните дилъри се множат, а дори намаляват, защото нуждата от тях е заменена от "кофи шоповете" или в какъвто там киоск или аптека се продават тревите. Има гигантски профит и за държавата от данъци, както и контрол да не продава нещо некачествено или пък на непълнолетни, които в много случаи се повреждат от "алтернативи" като "чайовете", които дилърите им пробутват, за да заобикалят закона.
Не се чувствам нито обиден, нито разговорът ми е "личен" по някакъв начин. Просто ми е интересно защо имаш толкова против рекреационната умерена употреба на тревата (нека я отделим от останалите "неща"). В 21 век сме все пак. Рекламата й е навсякъде, а примерите за съсипани за нищо животи са много. Войната срещу наркотиците се е провалила тотално, където и да е наложена. Не случайно в САЩ толкова много щати поеха по пътя на легализацията й. Ще кажеш, че са слабо развита държава и нямат опит в темата ли? Дълги години те бяха водещи по налагането на строги дългогодишни затворнически присъди за 1 джойнт. И какво се оказа? Затворите им се препълнили с младежи за по 1 цигара и с разрушено завинаги бъдеще... Не от наркотиците, а от системата, която ги е превърнала в престъпници заради едно растение.
Ами защитаваше тезата, че трябват най-строги присъди независимо от субстанцията. А и малко цинично ми се струва да казваш сега, че цениш човешкия живот и същевременно да настояваш за налагането на смъртни присъди независимо за какво.